Doorgaan naar hoofdcontent

Afweging: Investeren in de vakantie

Bijna 3 jar geleden kochten wij een twwedehands vouwwagen voor onze zomervakanties. We schreven al eens een blog over de financiën daarvan.
De vouwwagen bevalt ons prima, ook al merken we wel dat hij al wat op leeftijd begint te raken. Er gaan zo af en toe wat dingetjes kapot die we gelukkig tot nu toe zelf konden vervangen. De vouwwagen is intussen 11 jaar oud.

We hebben daarom een tijdje terug zitten praten en nadenken over of we de vouwwagen binnen nu en een paar jaar zouden moeten/willen vervangen. We hebben toen ook met de gedachte gespeeld om, als we de vouwwagen vervangen, te kiezen voor een caravan.

We zijn begonnen om onze voor- en nadelen voor kamperen met een vouwwagen te benoemen. De vouwwagen is lekker licht, we kunnen redelijk veel bagage meenemen en als hij is opgezet, hebben we meer dan genoeg ruimte met zijn drieën. Ook geeft een vouwwagen ons het "echte kampeergevoel" van slapen onder een tentdoek.
Aan de andere kant merken we ook dat het kamperen met een vouwwagen ons ook een klein beetje beperkt. Vooral in het voor- en naseizoen twijfelen nog wel eens of het weer wel goed genoeg is om te gaan kamperen. Dat heeft deels te maken met de temperaturen zelf, maar voornamelijk met de angst om de vouwwagen nat te moeten inklappen, met alle mogelijke gevolgen van schimmelvorming aan toe. Ook voor de bestemming in de zomervakantie beperken we ons tot nu toe tot een bestemming die in één dag te bereiken is. Omdat de vouwwagen uitklappen voor één nachtje best een werk is.

Een caravan heeft die nadalen niet. Je draait onderweg de pootjes uit en je kunt slapen bij wijze van spreken. En een caravan hoef je ook niet in te klappen. Met een caravan verwachten we meer vrijheid te hebben om vaker wat kortere periodes eropuit te gaan.
Aan de andere kant mis je ook het voordeel als het slapen onder tentdoek. Bagageruimte heb je in een caravan ook voldoende, maar met een caravan kun je over het algemeen ook wat minder snel doorrijden dan met een vouwwagen.

Aan de aanschaf van een caravan hangt wel een heel ander financieel plaatje dan aan die van een vouwwagen. Een caravan is al gauw 2x zo duur als een vouwwagen, en één die aan onze wensen zou voldoen zelfs nog iets meer...

Daar komt bij dat onze huidige auto geen caravan mag trekken, dus indien de keuze op een caravan zou vallen, dan moeten we ook nog een andere auto kopen. 

Voorlopig slaat voor ons de balans uit naar een nieuwe(re) vouwwagen. Maar helemaal zeker dat dat het ook gaat worden zijn we er ook niet van.

We sparen vanaf deze maand maandelijks €150. Dat is ook het nieuwe spaardoel dat we noemden in deze post over het tijdelijk stilzetten van het beleggen. Daarmee zouden we voor de vakantie van 2019 voldoende bij elkaar gespaard moeten hebben voor een nieuwe vouwwagen. Zonder rekening te houden met nog verkoopwaarde van de huidige vouwwagen.

Intussen reserveren we sowieso geld voor de vervanging van de auto, maar die is tegen die tijd nog niet aan de beurt. En als we alsnog besluiten om door te sparen voor een caravan, dan kunnen we dat tegen die tijd alsnog besluiten.

Hoe gaan jullie op vakantie?




Reacties

  1. Wij huren een vrijstaand huis in een rustige omgeving. Dat vinden wij het fijnst. Op een camping staan vinden wij te onrustig. We hebben een tent gehad, stacaravan gehuurd, tent gehuurd. Deden we toen de kinderen jonger waren en het sociale contact met anderen veel belangrijker was en voor de voorzieningen op een camping.
    Een huis huren bevalt ons nu het best. Vorig jaar huurdeb we een huis in Sussex. Prachtig huis op een geweldige plek. Ik had er wel willen blijven wonen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben alles al geprobeerd: kamperen met vouwwagen, huren van een huisje, zowel op een vakantiepark als op het platteland als in een dorpje.
    Huren van een stacaravan op een vakantiepark.
    Wij hebben de vouwwagen weggedaan. We zijn nu nog met z'n tweeën en huren elk jaar een grote stacaravan in Frankrijk. We hebben daar ook huisjes gehuurd van particulieren maar daarbij was de taal een struikelblok. Ook erg afgelegen zitten vinden we niet zo fijn. Als er iets gebeurt kan ik me per telefoon niet goed redden in het Frans. Op een park is er altijd wel hulp in de buurt.
    Mijn man wil geen caravan omdat hij het rijden ermee niet prettig vindt. We nemen naar de huurcaravan altijd eigen beddengoed mee, leveren na afloop de sleutel in en zijn overal vanaf. Geen stalling, geen onderhoud ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met de auto reizen we en logeren in het liefst in een hotel, of appartement.
    Een kleinschalig appartementen complex heeft dan de voorkeur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij kamperen in een mooie, grote tent. Met kachel op koude dagen. En echte bedden (opklap van de Lidl). Voor enkele overnachting hebben we een klein tentje mee. Past allemaal met dakkoffer via marktplaats.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij gaan bij voorkeur naar Griekenland. We kiezen wel een toeristische bestemming (twee pubers), maar niet te druk. We zijn ook een aantal keer naar Spanje geweest met de auto (plaatsje onder Valencia). Ook geweldig, maar te ver met de auto. We kiezen voor een appartement (liefst aparthotel) vlakbij de boulevard en het strand. Geen grote all inclusive voor ons, hoewel de kinderen dit wel geweldig lijkt. Dit jaar gaan we naar Chania op Kreta. Heerlijke bestemming. Prachtige natuur ook.
    Ik ben niet opgegroeid met kamperen. Ging met mijn moeder al naar appartementjes en hotels. Man wel en zijn broers gaan het liefst met de tent. Ik ga niet kamperen, hou er niet van. Zoon vindt het leuk om af en toe met een oom en tante mee te gaan naar de camping. Dochter dan weer niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik snap de afweging! Wij lenen wel eens de caravan van onze ouders en vragen of ze 'm dan ergens op de camping willen zetten. Onze auto kan 'm ook niet trekken. Daarnaast heb je nog de kosten van de stalling, dit is hoger dan bij een vouwwagen volgens mij.
    Soms huren we een stacaravan (buiten hoogseizoen) soms een kant en klare tent. Ook wel eens een huisje buiten het seizoen gedaan.
    Misschien gaan we ooit aan de vouwwagen. Voorlopig doen we even niks in elk geval. Dit jaar op vakantie met familie in een groot huis, dus lage kosten en weinig werk. Heel fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lijkt me heel duur voor jullie om te kiezen voor een caravan en dan nog een auto die hem kan trekken. Zoveel bijkomende kosten. Ook de kosten van je auto zullen duurder zijn. Is het een afweging om buiten het seizoen af een toe een lang weekend een caravan te huren of een voordelige bed and breakfast of hotel?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In het voorjaar meestal een zuideuropese bestemming. Groeten vanuit Kreta deze keer;-) Eind september mogen we de laatste jaren ongeveer anderhalve week het vakantiehuisje van mijn schoonouders in Drenthe gebruiken. Niet gebonden aan schoolvakanties en daardoor kunnen we buiten het seizoen voor lage kosten genieten.


    Chris

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb ruim 10 jaar met veel plezier met een vouwwagen gekampeerd.
    Na een testvakantie in een gehuurde Eurocamptent met gewone bedden keken we naar eigen aanschaf. Ik wilde niet op de grond liggen en caravan wilden we ook niet, dus vouwwagen was en goed keus. Het werd een Camplet die uit de verhuur kwam. Deze is erg makkelijk op te zetten, zelfs zo dat we in het weekend vaak naar een (gratis) dagcamping gingen en er van 8 tot 8 stonden.
    Camplet is een duurdere maar omdat hij van polyester is is de bak niet vochtgevoelig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Met een caravannetje! Eerst gehuurd en sinds drie jaar een eigen. Geweldig. Een kip kompact met hefdak. Klein, licht, geen autospiegels nodig. We staan in 5 minuten. We zijn zelfs al een keer heel vroeg in het voorjaar wakker geworden in de sneeuw. Met ons kacheltje is het dan in korte tijd heerlijk warm. Over een paar dagen vertrekken we weer. Waarschijnlijk naar Slovenie. Maar we reserveren nooit dus we kunnen onze plannen altijd wijzigen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zo'n Kip Kompakt zoals Merel noemt is een goed alternatief, mede omdat deze minder dan 750 kg weegt, en de caravan dus geen eigen kenteken hoeft te hebben. Je betaalt voor een zwaardere caravan motorrijtuigenbelasting (omdat die dus een eigen kenteken heeft).
    Je zou voor zo'n lichtere caravan ook geen sterkere auto nodig hebben (spaart ook weer uit).
    Hopelijk gaat de vouwwagen nog lang genoeg mee om voorlopig te kunnen sparen voor een vervanging, in welke vorm dan ook.
    Ook een alternatief, wat niet iedereen kent: een vouw-caravan. De bovenkastjes eraf halen, de zijwanden laten zakken, en je hebt een lage aanhanger (benzineverbruik dus lager dan bij een gewone caravan). Met het voordeel van pootjes uitdraaien, even de wanden opklappen en kastjes ophangen, klaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Hypotheekupdate

Het is alweer even stil geweest op dit blog. Dat had een goede reden, ik zal daar binnenkort eens een blogje aan wijden. Voor nu de maandelijkse hypotheekupdate. We hadden weer een klein mijlpaaltje deze maand. Met de extra aflossing op het annuïtaire deel van onze hypotheek en de inleg en rente in de spaarhypotheek daalde onze netto hypotheek onder de €145.000. Bruto is de hypotheek nog ruim €171.000. Deze maand gaan we weer een extra aflossing doen, maar hoeveel dat precies wordt weten we nog niet. Daarover ook later meer. Het overzicht van onze hypotheek kun je hier vinden..

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom. Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden. Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen.  Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000 Hypotheekrente: 2% Looptijd 30 jaar De basis We beginnen met deze gegevens in te vullen. Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit kom