Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe WOZ-waarde bekend

Nu het weer de periode is dat de nieuwe WOZ-waarde van ons huis bekend wordt gemaakt, kijk ik regelmatig of dit al bekend gemaakt is. Zo ook gisteren.
En inderdaad, ondanks dat we nog geen post hebben gehad van onze gemeente, was op de site van het WOZ-waardeloket al wel de woningwaarde per 1-1-2017 bekend.

De WOZ-waarde is ten opzichte van het jaar ervoor fors gestegen, namelijk met maar liefst €18.000. Op een oude WOZ-waarde van €203.000 is dit een stijging van 8,9%. Wat dit betekent voor onze gemeentelijke lasten weet ik nog niet.

Zijn we hier nou blij mee? Voor onze netto-waardeberekening is het heel gunstig. Onze netto-waarde is met het verstoken van het vuurwerk ook gestegen met €18.000. En ook de hypotheekratio daalt een stuk. Onze netto hypotheek bedraagt nu nog iets minder dan 70%.

Een hogere WOZ-waarde betekent in het algemeen echter ook hogere gemeentelijke lasten. Dat is dan weer minder gunstig.
Gaan we dan bezwaar maken? Eerlijk gezegd denk ik het niet. Ik heb namelijk ook even gekeken hoe de WOZ-waarde van onze buren (de hele straat) is. En wat blijkt? Ons huis heeft de laagste WOZ-waarde van de straat. Bij bezwaar maken denk ik juist dat we eerder slapende honden wakker maken en zo misschien nog wel op een hogere waarde uit zullen komen.

Is jullie nieuwe WOZ-waarde al bekend?

Wil je zelf ook kijken of je WOZ-waarde al bekend is? Dat kan hier.

Reacties

 1. dit was bij ons al in de eerste week van januari bekend. stijging van 225.000 naar 230.000 (ligt nog onder de taxatiewaarde van 242.000 dus ik ga zeker geen bezwaar maken idd ;) )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Net gekeken op de website nog niet bekend, alleen van het jaar 2015 en 2016.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De onze is ook nog niet bekend.
  De website http://www.cijfernieuws.nl/ozb-2017/ geeft je een inzicht wat de ozb tarieven zijn voor verschillende gemeenten. De tarieven verschillende nooit heel veel van jaar tot jaar. Bedenk wel dat de toename van EWF meestal veel groter is (typisch 0.7% x 42% = 0.3%) dan de toename van gemeenteheffingen (typisch 0.04% - 0.2%). De EWF valt alleen minder op, zeker omdat het percentage dit jaar is veranderd (van 0.75% naar 0.70%).
  In jouw geval was de EWF in 2017 639,-, die zou eigenlijk in 2018 naar 597,- gaan, maar door de waardestijging is het 650,- geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de berekeningen.. Ook dat is nog wel te overzien.. In totaal dus 16 euro meer kosten in 2018 door de waarde van het huis..

   Verwijderen
  2. ten opzichte van 2017. Anders zou het een stuk meer zijn geweest...

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook nog niets bekend, maar via onderstaande link kun je ook je erfgrenzen bekijken.
  http://watisdewozwaarde.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. onze gemeente maakt het altijd pas bekend in de laatste week van februari.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. nog niks hier. verwacht het pas volgende maand.
  leuke stijging!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben vorig jaar bezwaar gemaakt. Onze WOZ-waarde was 18% gestegen. Die van de buren resp. 10 en 6%. (We hadden niet significant geklust). De waarde van de buren was volgens ons veel meer in overeenstemming met de marktwaarde. Zeker per m3. Op het bezwaar kregen we een flutantwoord. Dus in beroep.
  Toen kwam het antwoord: we hebben een paar fouten gemaakt, de inhoud van uw pand is veel hoger (er staat in de toelichting expliciet dat je daar niet over kunt discussiëren) en bij de buren hebben we het ook fout gedaan. Dus uw WOZ handhaven we, want met die nieuwe m3 komen we precies op de eerder berekende prijs uit, en die van de buren gaat volgend jaar omhoog.
  Lekker dan. Sorry buren. De rechter heeft de dienst nog wel op de vingers getikt voor het flutantwoord en de fouten. Maar ja.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij mij van 202 naar 225, hogere waarde dan de aankoop prijs plus kosten koper.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Yep onze WOZ is met 9.000 gestegen dat betekent met extra aflossen dat we er nu een kleine 1.000 euro boven zitten met de schuld ipv 10k euro. Dus wat dat betreft prima. Onze gemeentebelasting is 11,20 euro op jaarbasis omhoog gegaan. Dat vind ik wel meevallen met een huis wat nu 9k meer waard is in woz

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier nog niets bekend. Bij mij steeg ie vorig jaar met ruim 20%. Maar ja, Amsterdam.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Voor onze woning is het nog niet bekend op dit moment. Tussen 2015 en 2016 zat een stijging van 3K. In 2016 was het 225K, ik ben bang dat dit nu zo maar eens naar 260K kan gaan aangezien er in de buurt vergelijkbare huizen voor rond de 300K verkocht zijn.

  Nog even in spanning afwachten dus.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…