Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggen

Wij beleggen voornamelijk in aandelen voor het dividend. Het doel is om uiteindelijk genoeg dividendinkomsten te genereren zodat wij minder of  helemaal niet meer hoeven te werken en volledig financieel onafhankelijk zijn. Daarnaast hebben we ook nog een klein bedragje belegd in drie beleggingsfondsen.

Wij beleggen zo veel mogelijk in bedrijven die minimaal elk kwartaal dividend uitkeren. Dat geeft een wat stabieler inkomstenbeeld dan wanneer bedrijven maar één of twee keer per jaar dividend uitkeren. We hebben zelfs geïnvesteerd in een bedrijf dat maandelijks dividend uitkeert.

Op deze pagina zullen we vooral onze dividendinkomsten bijhouden en een overzicht geven van de bedrijven waarin we belegd hebben. Niet de exacte aantallen aandelen en het totaal belegd vermogen.

We hebben tot nu toe belegd in de volgende aandelen:

 • Shell
 • Unilever
 • Ahold
 • Coca-Cola
 • Omega Healthcare Inverstors
 • Whitestone Reit
 • Texas Instruments
 • Target Corporation
 • Walmart Stores
 • Bank of Nova Scotia
In totaal hebben we nu zo'n €9.000 geïnvesteerd.
De eerste drie zijn bekende bedrijven, de volgende twee zijn Amerikaanse vastgoedbedrijven en AbbVie is een pharmaceutisch bedrijf. De laatste is een Canadese bank. De dividendinkomsten die we tot nu toe ontvangen hebben zijn als volgt:2016
2017
jan
1
 €          -  
 €      3,79
feb
2
 €          -  
 €    20,22
mrt
3
 €      8,94
 €    51,60
apr
4
 €          -  
 €    14,71
mei
5
 €          -  
€    32,56
jun
6
 €    10,64
 €    57,97
jul
7
 €      2,64
 €    14.44 
aug
8
 €      8,08
 €     31.19
sep
9
 €    15,62
 €     58.36
okt
10
 €      8,66
 €          -  
nov
11
 €    15,72
 €          -  
dec
12
 €    44,26
 €          -  
totaal
 €  400,19
 €  114,56
 €  284,84

Wij beleggen via de online broker DeGiro. Je krijgt dan €20 transactietegoed. Ik krijg die dan ook... Transactietiekosten zijn de kosten die je moet betalen bij elke transactie die je doet.


Reacties

 1. Ik weet niet of je dit openbaar wil maken, maar met welke bedragen beleg je om deze dividenden te genereren? Wat heeft je beleggingsportefeuille los van de dividenden opgeleverd in die periode; winst of verlies en hoeveel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klein beetje kan ik wel toelichten. Portfolio is nu ongeveer 2500 euro waard. En ik heb ca. 100 euro qqn koerswinsten gerealiseerd (dus weer verkocht).

   Verwijderen
 2. Even een vraag uit interesse wij gaan volgend jaar beginnen met beleggen. Waarom heb je gekozen voor enkele aandelen bij een paar bedrijven en niet voor een fonds waar 100+ bedrijven inzitten zodat je het risico sprijd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral vanwege de beheerskosten die op aandelenfondsen zitten. Die lopen al snel op naar 1%, en dat moet je dus extra zien te verdienen.
   Daarnaast willen we het aantal bedrijven wel uitbreiden naarmate we langer beleggen.

   Verwijderen
 3. Als je bijvoorbeeld wereldwijd gespreid wilt beleggen met nauwelijks beheerkosten kun je VXUS/VTI in een verhouding 50/50 overwegen. Super degelijke indexfondsen waar ik al mijn aandelenvermogen in heb zitten. Zitten in kernselectie DeGiro => kun je daar zonder transactiekosten aanschaffen/verkopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje voor de tip. Ik dacht dat één van die trackers geen nieuwe investeerders meer aannam.
   Verder heb ik wereldwijde spreiding via de twee fondsen waar ik in beleg. Op termijn mogen die eruit als ik een voldoende verdeelde aandelen portefeuille heb.

   Verwijderen
  2. Ik overweeg om te starten zoals jullie en dan zoals mr FOB via Degiro en zijn strategie aan te houden van VXUS/VTI in 50/50. Het idee is nu om dan elke maand 500 euro te investeren/beleggen. Is dat rendabel, zijn daar geen extra onnodige kosten aan verbonden en wat is voor een beginner als ik de makkelijkste stappenplan? mag me ook per mail uitleggen: rixdol[at]hotmail[dot]com

   Alvast bedankt!

   Verwijderen
  3. goede vraag, dat kun je denk ik beter aan Mr. FOB vragen. Ik weet dat bij DeGiro een aantal indexfondsen zijn die je zonder aankoopkosten kunt kopen maandelijks, maar ik heb me daar nog nooit in verdiept...

   Verwijderen
  4. Ik hoop ook dat hij reageert op mijn commentaar hier.

   Verwijderen
  5. Beetje laat misschien, maar inderdaad de Giro werkt met een kernselectie van een aantal indexfondsen. Hiervan is per maand eenmaal de aanschaf (en eventueel verkoop) gratis. Dus dat betreft geen reden om er vanaf te zien.

   Er zitten natuurlijk wel beheerskosten gekoppeld aan een indexfonds (verrekend in de koers), maar deze liggen bij VXUS/VTI rond de 0,09%. Dus een spreiding voor zeer lage beheerskosten.

   Verwijderen
 4. Mooi setje aandelen hoor, en nu lekker doorgaan met het kopen van meer aandelen/bedrijven. Gaat helemaal goed komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,

  Mooi mandje met aandelen. Ik zie veel bekende aandelen ;-)
  Door bij te kopen en structureel je dividend te herbeleggen (kan dmv drip (Shell en Unilever) maar ook selectief) bouw je een mooi rendement op.

  Blijf dit volhouden. Complimenten

  cheers,

  Pollie
  www.polliesdividend.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, ik zie dat ik mijn lijstje nog een beetje moet bijwerken. Dat ga ik gelijk maar even doen...
   Bedankt voor je bezoek en reactie.

   Verwijderen
 6. Leuk pakket!

  Kleine opmerking mijnerzijds: De referral URL van degiro bevat je volledige officiële naam van de rekeninghouder (voor mij een raadsel waarom hier geen nummeriek ID is gekozen maar dat terzijde). Dus dat heft mogelijk de anonimiteit van je blog wat op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je de voor de eerste drie aandelen in euro's gekocht (via AEX) of ook via Amerikaanse beurs?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij moet dividend augustus nog worden ingevuld en klopt de telling niet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo

  U bent op zoek naar een geweldig aanbod om uw bedrijf te verjongen of u bent op zoek naar een lening om uw huis te krijgen. We kunnen u deze lening verstrekken voor al uw verzoeken, neem contact met mij op per e-mail:
  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  Bestandsnummer: +33784505888

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…