Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggen

Wij beleggen voornamelijk in aandelen voor het dividend. Het doel is om uiteindelijk genoeg dividendinkomsten te genereren zodat wij minder of  helemaal niet meer hoeven te werken en volledig financieel onafhankelijk zijn. Daarnaast hebben we ook nog een klein bedragje belegd in drie beleggingsfondsen.

Wij beleggen zo veel mogelijk in bedrijven die minimaal elk kwartaal dividend uitkeren. Dat geeft een wat stabieler inkomstenbeeld dan wanneer bedrijven maar één of twee keer per jaar dividend uitkeren. We hebben zelfs geïnvesteerd in een bedrijf dat maandelijks dividend uitkeert.

Op deze pagina zullen we vooral onze dividendinkomsten bijhouden en een overzicht geven van de bedrijven waarin we belegd hebben. Niet de exacte aantallen aandelen en het totaal belegd vermogen.

We hebben tot nu toe belegd in de volgende aandelen:

 • Shell
 • Unilever
 • Ahold
 • Coca-Cola
 • Omega Healthcare Inverstors
 • Whitestone Reit
 • Texas Instruments
 • Target Corporation
 • Walmart Stores
 • Bank of Nova Scotia
In totaal hebben we nu zo'n €9.000 geïnvesteerd.
De eerste drie zijn bekende bedrijven, de volgende twee zijn Amerikaanse vastgoedbedrijven en AbbVie is een pharmaceutisch bedrijf. De laatste is een Canadese bank. De dividendinkomsten die we tot nu toe ontvangen hebben zijn als volgt:2016
2017
jan
1
 €          -  
 €      3,79
feb
2
 €          -  
 €    20,22
mrt
3
 €      8,94
 €    51,60
apr
4
 €          -  
 €    14,71
mei
5
 €          -  
€    32,56
jun
6
 €    10,64
 €    57,97
jul
7
 €      2,64
 €    14.44 
aug
8
 €      8,08
 €     31.19
sep
9
 €    15,62
 €     58.36
okt
10
 €      8,66
 €          -  
nov
11
 €    15,72
 €          -  
dec
12
 €    44,26
 €          -  
totaal
 €  400,19
 €  114,56
 €  284,84

Wij beleggen via de online broker DeGiro. Je krijgt dan €20 transactietegoed. Ik krijg die dan ook... Transactietiekosten zijn de kosten die je moet betalen bij elke transactie die je doet.


Reacties

 1. Ik weet niet of je dit openbaar wil maken, maar met welke bedragen beleg je om deze dividenden te genereren? Wat heeft je beleggingsportefeuille los van de dividenden opgeleverd in die periode; winst of verlies en hoeveel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klein beetje kan ik wel toelichten. Portfolio is nu ongeveer 2500 euro waard. En ik heb ca. 100 euro qqn koerswinsten gerealiseerd (dus weer verkocht).

   Verwijderen
 2. Even een vraag uit interesse wij gaan volgend jaar beginnen met beleggen. Waarom heb je gekozen voor enkele aandelen bij een paar bedrijven en niet voor een fonds waar 100+ bedrijven inzitten zodat je het risico sprijd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral vanwege de beheerskosten die op aandelenfondsen zitten. Die lopen al snel op naar 1%, en dat moet je dus extra zien te verdienen.
   Daarnaast willen we het aantal bedrijven wel uitbreiden naarmate we langer beleggen.

   Verwijderen
 3. Als je bijvoorbeeld wereldwijd gespreid wilt beleggen met nauwelijks beheerkosten kun je VXUS/VTI in een verhouding 50/50 overwegen. Super degelijke indexfondsen waar ik al mijn aandelenvermogen in heb zitten. Zitten in kernselectie DeGiro => kun je daar zonder transactiekosten aanschaffen/verkopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje voor de tip. Ik dacht dat één van die trackers geen nieuwe investeerders meer aannam.
   Verder heb ik wereldwijde spreiding via de twee fondsen waar ik in beleg. Op termijn mogen die eruit als ik een voldoende verdeelde aandelen portefeuille heb.

   Verwijderen
  2. Ik overweeg om te starten zoals jullie en dan zoals mr FOB via Degiro en zijn strategie aan te houden van VXUS/VTI in 50/50. Het idee is nu om dan elke maand 500 euro te investeren/beleggen. Is dat rendabel, zijn daar geen extra onnodige kosten aan verbonden en wat is voor een beginner als ik de makkelijkste stappenplan? mag me ook per mail uitleggen: rixdol[at]hotmail[dot]com

   Alvast bedankt!

   Verwijderen
  3. goede vraag, dat kun je denk ik beter aan Mr. FOB vragen. Ik weet dat bij DeGiro een aantal indexfondsen zijn die je zonder aankoopkosten kunt kopen maandelijks, maar ik heb me daar nog nooit in verdiept...

   Verwijderen
  4. Ik hoop ook dat hij reageert op mijn commentaar hier.

   Verwijderen
  5. Beetje laat misschien, maar inderdaad de Giro werkt met een kernselectie van een aantal indexfondsen. Hiervan is per maand eenmaal de aanschaf (en eventueel verkoop) gratis. Dus dat betreft geen reden om er vanaf te zien.

   Er zitten natuurlijk wel beheerskosten gekoppeld aan een indexfonds (verrekend in de koers), maar deze liggen bij VXUS/VTI rond de 0,09%. Dus een spreiding voor zeer lage beheerskosten.

   Verwijderen
 4. Mooi setje aandelen hoor, en nu lekker doorgaan met het kopen van meer aandelen/bedrijven. Gaat helemaal goed komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi,

  Mooi mandje met aandelen. Ik zie veel bekende aandelen ;-)
  Door bij te kopen en structureel je dividend te herbeleggen (kan dmv drip (Shell en Unilever) maar ook selectief) bouw je een mooi rendement op.

  Blijf dit volhouden. Complimenten

  cheers,

  Pollie
  www.polliesdividend.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, ik zie dat ik mijn lijstje nog een beetje moet bijwerken. Dat ga ik gelijk maar even doen...
   Bedankt voor je bezoek en reactie.

   Verwijderen
 6. Leuk pakket!

  Kleine opmerking mijnerzijds: De referral URL van degiro bevat je volledige officiële naam van de rekeninghouder (voor mij een raadsel waarom hier geen nummeriek ID is gekozen maar dat terzijde). Dus dat heft mogelijk de anonimiteit van je blog wat op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je de voor de eerste drie aandelen in euro's gekocht (via AEX) of ook via Amerikaanse beurs?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij moet dividend augustus nog worden ingevuld en klopt de telling niet

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…