Doorgaan naar hoofdcontent

Scheefwoners wegjagen werkt niet

De praktijk om de zogenaamde scheefhuurders uit sociale huurwoningen te jagen blijkt niet te werken. Dat blijkt uit cijfers van het economisch bureau van de ING. Maar liefst 87% van de scheefhuurders denken niet méér aan verhuizen dan voordat de inkomensafhankelijke huurverhoging werd ingevoerd. Daarvoor werd een aantal redenen opgegeven?

  • Huren in de vrije sector liggen nog veel hoger dan deze verhoogde huren
  • Scheefhuurders willen of kunnen geen huis kopen
  • Mensen denken vaak pas echt na over verhuizen bij een verandering in de relationele sfeer, zoals het beginnen of eindigen van een relatie, of bijvoorbeeld het krijgen van een kind.
Wat ik van een scheefwonende collega begreep ik dat de inkomensafhankelijke huurverhoging niet overal wordt toegepast. Hij kreeg het afgelopen jaar een huurverhoging van 0,1%. Dus geen enkele reden om actie te ondernemen.

Voor sociale huurwoningen mag maximaal €710,68 per maand aan huur gerekend worden. Dat is sinds deze maand meer dan de bruto hypotheeklasten van ons huis. Zie ons hypotheekoverzicht. Die liggen sinds de laatste aflossing op €707,88 en we verwachten dit jaar de maandlasten nog wel onder de €700 te krijgen. En dan hebben we de hypotheekrenteaftrek nog niet eens meegenomen.

Kennen jullie mensen die verhuisd zijn door de inkomensafhankelijke huurverhoging?

Reacties

  1. Mijn ouders woonden ook jaren scheef. Ze moesten zoveel meer huur gaan betalen in de vrije sector (bijna 2x) terwijl ze niet erg ver boven de inkomensgrens zitten. Ze bleven dus maar zitten hoewel de straat achteruit holde qua bewoners en ze een toeslag moesten betalen. Pas toen de twee buurvrouwen overleden en er veel overlast kwam, hebben ze de stap gewaagd. Nu zitten ze erg naar hun zin maar wel duur en met een huurverhoging van 4% steeds duurder. Kopen is gezien hun leeftijd geen optie meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn opgestapt na deze maatregel. Maar dat komt wel doordat we toen al binnen afzienbare tijd een huis wilden kopen. Dit was het laatste stapje om dat proces in gang te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn broer heeft zijn woning gekocht die hij dus huurde van de WB. Ook n.a.v. de huurverhogingen.
    Mijn ouders willen kleiner wonen maar kunnen de hogere huur niet betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Onze scheefwoontoeslag was €2,23 per maand, niet echt een bedrag dat ons motiveerde om te gaan verhuizen. Uiteindelijk zijn we verhuisd toen ik een vaste baan kreeg-toen pas konden we een hypotheek krijgen. Omdat de buurt steeds slechter werd hebben we de stap wel zo snel mogelijk gezet. Maar die scheefwoonboete is voor scheefwoners een klein bedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij zijn ook weer gaan kopen toen de regel in gevoerd werd, simpel omdat we nu met een groter huis in een leukere buurt wonen en daarbij is onze hypotheek lasten lager als onze huurwoning per maand was!
    Wat nu wel gebeurde, in de oude buurt zijn heel veel mensen vertrokken vanwege deze regel waardoor er nu allemaal mensen me héél laag inkomen wonen en veel leegstand.. de buurt is daar echt achteruit gehold ze hebben letterlijk nu een achterbuurt gecreeerd, dus weet niet wat beter is..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vraag me af wat er met de scheefwoner gebeurt als zijn inkomen daalt, bijvoorbeeld door pensionering. Dan gaat de hogere huur vast niet terug naar beneden.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor dat kan wel hoor!!
      Je moet bij de belasting dienst een inkomens verklaring van jou en je partner aanvragen.
      bij de gemeente een uittreksel aanvragen uit de gemeentelijke basis administratie waaruit blijkt dat je met 2 personen in je huurwoning woont.
      Deze gegevens stuur je naar je woningcorporatie met een brief waarin je verzoekt om een huurverlaging conform de wettelijk regels ivm een lager inkomen door pensionering (ww,wia enzv).

      Verwijderen
  7. Mijn vorige buurvrouw is verhuisd om deze reden, helaas leverde dit geen woonruimte op voor iemand met een lager inkomen omdat de huurwoningen waar ik woon verkocht worden als er een huurder uitgaat, ik ben samen met een buurman nog de enige huurder. Op deze manier levert het verhogen van huren van scheefwoners dus geen woonruimte op voor mensen met een lager inkomen. Iets wat volgens mij eigenlijk de bedoeling was.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....