Doorgaan naar hoofdcontent

Scheefwoners wegjagen werkt niet

De praktijk om de zogenaamde scheefhuurders uit sociale huurwoningen te jagen blijkt niet te werken. Dat blijkt uit cijfers van het economisch bureau van de ING. Maar liefst 87% van de scheefhuurders denken niet méér aan verhuizen dan voordat de inkomensafhankelijke huurverhoging werd ingevoerd. Daarvoor werd een aantal redenen opgegeven?

 • Huren in de vrije sector liggen nog veel hoger dan deze verhoogde huren
 • Scheefhuurders willen of kunnen geen huis kopen
 • Mensen denken vaak pas echt na over verhuizen bij een verandering in de relationele sfeer, zoals het beginnen of eindigen van een relatie, of bijvoorbeeld het krijgen van een kind.
Wat ik van een scheefwonende collega begreep ik dat de inkomensafhankelijke huurverhoging niet overal wordt toegepast. Hij kreeg het afgelopen jaar een huurverhoging van 0,1%. Dus geen enkele reden om actie te ondernemen.

Voor sociale huurwoningen mag maximaal €710,68 per maand aan huur gerekend worden. Dat is sinds deze maand meer dan de bruto hypotheeklasten van ons huis. Zie ons hypotheekoverzicht. Die liggen sinds de laatste aflossing op €707,88 en we verwachten dit jaar de maandlasten nog wel onder de €700 te krijgen. En dan hebben we de hypotheekrenteaftrek nog niet eens meegenomen.

Kennen jullie mensen die verhuisd zijn door de inkomensafhankelijke huurverhoging?

Reacties

 1. Mijn ouders woonden ook jaren scheef. Ze moesten zoveel meer huur gaan betalen in de vrije sector (bijna 2x) terwijl ze niet erg ver boven de inkomensgrens zitten. Ze bleven dus maar zitten hoewel de straat achteruit holde qua bewoners en ze een toeslag moesten betalen. Pas toen de twee buurvrouwen overleden en er veel overlast kwam, hebben ze de stap gewaagd. Nu zitten ze erg naar hun zin maar wel duur en met een huurverhoging van 4% steeds duurder. Kopen is gezien hun leeftijd geen optie meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn opgestapt na deze maatregel. Maar dat komt wel doordat we toen al binnen afzienbare tijd een huis wilden kopen. Dit was het laatste stapje om dat proces in gang te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn broer heeft zijn woning gekocht die hij dus huurde van de WB. Ook n.a.v. de huurverhogingen.
  Mijn ouders willen kleiner wonen maar kunnen de hogere huur niet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze scheefwoontoeslag was €2,23 per maand, niet echt een bedrag dat ons motiveerde om te gaan verhuizen. Uiteindelijk zijn we verhuisd toen ik een vaste baan kreeg-toen pas konden we een hypotheek krijgen. Omdat de buurt steeds slechter werd hebben we de stap wel zo snel mogelijk gezet. Maar die scheefwoonboete is voor scheefwoners een klein bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn ook weer gaan kopen toen de regel in gevoerd werd, simpel omdat we nu met een groter huis in een leukere buurt wonen en daarbij is onze hypotheek lasten lager als onze huurwoning per maand was!
  Wat nu wel gebeurde, in de oude buurt zijn heel veel mensen vertrokken vanwege deze regel waardoor er nu allemaal mensen me héél laag inkomen wonen en veel leegstand.. de buurt is daar echt achteruit gehold ze hebben letterlijk nu een achterbuurt gecreeerd, dus weet niet wat beter is..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vraag me af wat er met de scheefwoner gebeurt als zijn inkomen daalt, bijvoorbeeld door pensionering. Dan gaat de hogere huur vast niet terug naar beneden.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor dat kan wel hoor!!
   Je moet bij de belasting dienst een inkomens verklaring van jou en je partner aanvragen.
   bij de gemeente een uittreksel aanvragen uit de gemeentelijke basis administratie waaruit blijkt dat je met 2 personen in je huurwoning woont.
   Deze gegevens stuur je naar je woningcorporatie met een brief waarin je verzoekt om een huurverlaging conform de wettelijk regels ivm een lager inkomen door pensionering (ww,wia enzv).

   Verwijderen
 7. Mijn vorige buurvrouw is verhuisd om deze reden, helaas leverde dit geen woonruimte op voor iemand met een lager inkomen omdat de huurwoningen waar ik woon verkocht worden als er een huurder uitgaat, ik ben samen met een buurman nog de enige huurder. Op deze manier levert het verhogen van huren van scheefwoners dus geen woonruimte op voor mensen met een lager inkomen. Iets wat volgens mij eigenlijk de bedoeling was.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…