Doorgaan naar hoofdcontent

Naamcheck is terug

De Rabobank voert vanaf vandaag de controle of naam en rekeningnummer overeenkomen (weer) in. Vanaf nu wordt bij overschrijvingen dus gecontroleerd of de ingvulde naam bij het rekeningnummer hoort. Andere banken zullen binnenkort volgen.

Sinds de invoering van de IBAN-bankrekeningnummers gebeurde dat niet meer. Zolang het IBAN-nummer klopte werd verder verdere controle het opgegeven bedrag overgemaakt. Dit werkte fraude in de hand.

Je kon jezelf iedere willekeurige instantie noemen en geld naar je rekening laten sturen. Niemand die dat verder controleerde. Nu wordt die controle, bij de Rabobank, weer wel uitgevoerd.

Ik schrijf "weer", omdat dit in het pre-internetbankierentijdperk allang gebeurde. In de tijd dat er nog met overschrijfkaarten gewerkt werd, werd (iedere) overschrijving gecontroleerd op de combinatie van naam en rekeningnummer. Ik kan me zelfs nog herinneren dat ik een schrijffout gemaakt had in het rekeningnummer en dat ik dan met de post een kopie van het overschrijfformulier terugkreeg. En moest ik weer van voor af aan beginnen.

Dus om nou heel hoog van de toren te blazen dat dit zo'n geweldige innovatie is vind ik lichtelijk overdreven...

Hebben jullie de tijd van overschrijfformulieren nog meegemaakt?

Reacties

  1. Ik vind het wel fijn dat die extra controle er weer komt. Ik haal nog wel eens wat cijfertjes door elkaar helaas.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. naam nummer controle heeft nooit plaatsgevonden bij banken, alleen bij de giro. Dat is altijd een groot misvestand, mensen dachten dat dat wel werd gedaan omdat je verplicht bent om een naam in te voeren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wist ik niet. Maar ik had toen inderdaad een giroblauwrekening...

      Verwijderen
  3. Die tijd heb ik ook nog meegemaakt. Op kantoor grote vellen met 10 opdrachten moeten tikken. Op de bankrekeningnummers voor de invoering van IBAN zat een elfproef. Het laatste cijfers was de uitkomst van die proef. Het volgende bankrekeningnummer was daardoor niet het vorige nummer plus 1. De giro had geen nummercontrole.Na de invoering van de IBAN vormen de 2 cijfers na NL het controlegetal. Bij de berekening van dit controlegetal worden de letters van de banknaam ook omgezet in cijfers. Fraude zal altijd voor blijven komen. Maar het is goed dat de Rabobank nu ook de naam laat zien bij een overboeking. Foute overboekingen zullen wel minder worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger, heel vroeger dus, moesten bedrijven vijf cent per overboeking voor betalen. Het bedrijf waar ik werkte deed dat niet. De kassier boekte tot twee keer tonnen geld over naar particulieren. Ze betaalden gelukkig terug. Man, man, wanneer ik nog terug denk aan de schande. Stom!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....