Doorgaan naar hoofdcontent

Per 1 juli veranderen weer wat financiële zaken

Traditiegetrouw veranderen er weer wat financiële zaken per 1 juli. Nu.nl heeft dit op een rijtje gezet. Hier volgt een korte samenvatting:

Minimumloon
Zowel het minimumloon als het minimumjeugdloon gaat een beetje omhoog. Het minimumloon gaat met een kleine 14 euro omhoog bij een fulltime dienstverband. Het minimum jeugdloon stijgt voor 18- tot 21-jarigen een stuk harder, met ruim €200. Daarnaast vallen jeugdigen nu al vanaf 22 jaar om het volwassenen minimumloon. Dit was hiervoor pas met 23 jaar.

Uitkeringen
De uitkeringen stijgen mee met het minimumloon. Het gaat om de bijstand, IOAW, IOAZ, AOW, WIA, AnW, Wajong, WAO, ZW en TW. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit rijtje heb overgetikt en dat ik de helft van deze afkortingen/uitkeringen niet eens kende. Het zijn er best wel wat.

Huurwoningen
De huren van sociale huurwoningen mogen verhoogd worden tussen de 2,4% en 4,3%. Hoeveel de stijging is, is afhankelijk van het inkomen dat de bewoners hadden in 2015.
Ook de puntentelling voor particuliere huurwoningen zijn aangepast.

Energierekening
De energierekening zou overzichtelijker moeten worden. De autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat de rekeningen actief controleren.

Telecom
Klanten krijgen een vergoeding bij storingen aan televiesie, telefonie en/of internet. Bij een storing van 12-24 krijg je 1 dag abonnementskosten terug (1/30 van je abonnement om precies te zijn) en bij 24-48 uur krijg je 2 dagen terug (2/30). Blijkbaar gaat men ervan uit dat storingen niet langer duren.

Pensioen
De pensioenknip vervalt. Hiermee kon je de eerste twee jaar van je uitkering een bedrag afspreken en daarna een definitieve uitkering.
Ook pensioen in eigen beheer (bijvoorbeeld pensioen BV's) mag niet meer.

De meeste zaken zijn voor ons niet van toepassing. Eigenlijk alleen de energierekening en de vergoeding bij uitval van telecomdiensten zouden wij mogelijk wat aan kunnen hebben. Tenzij we beslissen om in vastgoed gaan investeren, dan zouden we wel met het puntensysteem te maken kunnen krijgen.

Reacties

  1. Hier een beetje hetzelfde; het meeste niet van toepassing.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons geldt hetzelfde: het meeste is niet van toepassing. Wel des te meer een bevestiging dat een huis kopen en maximaal extra aflossen een goede investering is geweest t.o.v. de maandlasten die maar blijven stijgen bij een huurwoning (sociaal/particulier).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Handig overzicht zo. Enige wat voor ons nog wel kan gelden is de wijziging van het puntensysteem. We zijn aan het kijken om in vastgoed te stappen, maar had er nog geen weet van dat per 1 juli het e.e.a. gaat veranderen. Goed om dus even uit te zoeken.

    Dank voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....