Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheken: Wat zeggen de politieke partijen erover?

Vrijdag liep ik door de supermarkt en viel mijn oog op de voorpagina van het Financieel Dagblad. Daar stond een kop: "Handhaving renteaftrek hypotheek gemiste kans". Ik was geïntrigeerd, dus nam de krant mee.

Kort gezegd komt het artikel er op neer dat een aantal deskundigen vinden dat deze tijd van extreem lage hypotheekrentes de tijd is om de afbouw van de hypotheekrenteaftrek te versnellen. Het is een verhaal dat al wel vaker verteld omhoog komt. Ik schreef er in maart en april vorig jaar al eens over.

De hypotheekrenteaftrek levert huizenbezitters nu zo'n 8,1 miljard euro aan voordeel op.

De deskundigen zeggen dat de hypotheekrenteaftrek nu eenvoudiger kan worden afgebouwd of afgeschaft omdat de rente zo laag is op dit moment. De klap van het verminderen of verdwijnen is dan kleiner dan wanneer de hypotheekrente 2x zo hoog zou staan. Dat is natuurlijk helemaal waar, maar er valt tegenin te brengn dat niet iedereen al in de gelukkige omstandigheid is dat ze van die lage rente gebruik kunnen maken.

In het artikel in het FD werd naast het oordeel van een tweetal deskundigen ook gekeken wat de acht grootste politieke partijen er in hun verkiezingsprogramma over hebben opgenomen. Vorige verkiezingen was de hypotheekrenteaftrek namelijk een echt discussiepunt.

Ik heb hier opgeschreven wat het FD gevonden heeft. Van een aantal partijen, niet allemaal, heb ik ook online het verkiezingsprogramma bekeken om te kijken of er meer in stond dan in het artikel wordt vermeld. De volgorde van de politieke partijen hieronder heeft niets met mijn persoonlijke politieke voorkeur te maken.

VVD: Over de VVD kan ik kort zijn. Die hebben niets opgenomen over de hypotheekrenteaftrek specifiek. Ze zeggen wel dat er behoefte is aan rust en stabiliteit op de woningmarkt. En dat zelfstandigen en flexwerkers gemakkelijker aan een hpotheek zouden moeten kunnen komen

CDA: Ook niets over de hypotheekrenteaftrek. Wel dienen volgens het CDA hpotheekverstrekkers hun klanten te wijzen op de opties om beter te profiteren van de lage rentes. En in een ideale situatie leggen mensen ook eigen geld in voor de koop van een huis volgens het CDA

D66: De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk en stapsgewijs teruggebracht schrijft D66. Het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting worden afgeschaft. Daarnaast wordt gestimuleerd om de hypotheek af te lossen.

PVV: Zegt helemaal niets over de hypotheekrenteaftrek of over de koopwoningmarkt.

PVDA: Handhaven van de huidige afbouw van de hypotheekrenteaftrek, maar de aanpassing van de 4e belastingschijf wordt geschrapt (ik weet niet wat deze aanpassing was moet ik bekennen). Verder wordt de hypotheekrenteaftrek gemaximaliseerd tot de aftrek voor €500.000

SP: Huren en kopen van huizen financieel gelijkwaardiger behandelen. Voor hypotheken onder de €350.000 verandert er niets, voor hypotheken daarboven wordt de aftrek beperkt.

Groenlinks: De fiscale subsidiëring van woningbezitters wordt beperkt door een snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

50 plus: 50 plus tornt niet aan de hypotheekrenteaftrek. de huidige afspraken blijven staan.

Over het algemeen vind ik dat de HRA best wat sneller of verder afgebouwd kan en mag worden, maar daar moet dan wel tegenover staan dat andere belastingen worden verlaagd.

Wat vinden jullie dat er met de HRA moet gaan gebeuren?

Reacties

  1. Heb het gelezen. Ik vind het een goed idee. De huurwaardeforfait wordt steeds hoger (PvdA) dus zo verdwijnt hij ook. Maar zolang er spaarhypotheken zijn, en langlopende rente hypotheken kun je de aftrek nog niet beperken.

    Een goed idee, maar nog niet uitvoerbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zou een goed idee zijn, ikzelf zou er geen probleem mee hebben wanneer mijn rente lager wordt, in 2021, ervan uitgaande dat de rente dan lager is dan nu...).

    Dat is dan ook meteen het probleem. Wat doe je als de rente vanaf nu met een procent per jaar stijgt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De hypotheekrente aftrek wordt al afgebouwd. Lijkt me geen goed idee om dat nog sneller te doen. Mensen met hoge hypotheekrente worden dan te zwaar belast. En wat betreft de lage hypotheekrente hoeft de overheid steeds minder bij te dragen.
    Niet alleen het standpunt van de hypotheek aftrek is belangrijk. Er zijn ook partijen die de overwaarde van een huis willen gaan belasten. Dat zou best nog eens veel duurder uit kunnen vallen dan het schrappen van de aftrek.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is voer voor een ander blog. 😄 Op zich word je met een hogere rente niet zwaarder belast, je krijgt alleen een groter deel minder subsidie in mijn optiek

      Verwijderen
    2. Ik bedoelde dat wanneer je vast zit aan een hoge rente dat het verdwijnen van de aftrek financieel nogal pittig wordt. Niet iedereen heeft nu een lage hypotheekrente. Voor ons is de belasting over meerwaarde een issue. Wij krijgen geen aftrek meer en hoeven nu voor het eerst geen huurwaardeforfait meer te betalen.

      Verwijderen
    3. Dat ligt eraan. Als je de teruggaaf nodig hebt om rond te komen wel. Als het je zonder teruggaaf al lukt, hou je wel wat minder over, maar hoeft het niet pittig te zijn. Het hang dus helemaal van je situatie af.

      Verwijderen
  4. De hypotheekrenteaftrek drijft de woningprijzen op en als je naar de geldstromen kijkt komen deze uiteindelijk bij de banken terecht ( meer rente-inkomsten door hogere hypothecaire leningen). De huizenbezitter is tussenpersoon en sluist het voordeel door naar de bank.
    Ik ben voor een verdere afbouw van de HRA, uiteindelijk zelfs afschaffing. Dit dient zorgvuldig te gebeuren en individuele huizenbezitters mogen hier niet door gedupeerd worden.
    Overigens vind ik het onbegrijpelijk dat er politieke partijen zijn die hier geen visie over hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik betaal ook liever meer belasting dat wordt ingezet voor het algemeen nut dan dat ik meer rente aan de banken betaal voor de bonussen.
      Al ben ik het lang niet altijd eens met waar het belastinggeld aan wordt uitgegeven

      Verwijderen
  5. HRA afbouwen. Maar daar tegenover wel een aantal andere acties:
    De overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait omlaag.
    De belastingschijven aanpassen (omlaag) zodat je meer geld van je loon overhoudt.
    De huursubsidie ook afbouwen.
    Als iedereen minder belasting hoeft te betalen, hoeft er ook geen subsidie in de vorm van HRA of huursubsidie gegeven te worden.
    Je houdt meer van je inkomen over en kan een financieel passende woning zoeken (Kopen of huren) zonder allerlei subsidies.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. vind dat ik zoiets niet voor heel nl kan bepalen.. :p dus geen mening over, over wat de politiek zou moeten beslissen.
    maar als ik naar onze situatie kijk.. we krijgen nu 137 euro per maand terug hra in 2017 (en ivm zzper en mans overuren is t inkomen nogal wisselend.. dus het is een gok of het klopt)
    maar die 137 kunnen we missen per maand. dus voor ons zou het niet uitmaken of het zo blijft of afgebouwd wordt. voor ons is het extra spaargeld, wat net als bij iedereen uiteraard heel erg welkom is. bijv voor klussen aan het huis,a ndere auto etc. maar we redden het ook zonder dat bedrag

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....