Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheken: Wat zeggen de politieke partijen erover?

Vrijdag liep ik door de supermarkt en viel mijn oog op de voorpagina van het Financieel Dagblad. Daar stond een kop: "Handhaving renteaftrek hypotheek gemiste kans". Ik was geïntrigeerd, dus nam de krant mee.

Kort gezegd komt het artikel er op neer dat een aantal deskundigen vinden dat deze tijd van extreem lage hypotheekrentes de tijd is om de afbouw van de hypotheekrenteaftrek te versnellen. Het is een verhaal dat al wel vaker verteld omhoog komt. Ik schreef er in maart en april vorig jaar al eens over.

De hypotheekrenteaftrek levert huizenbezitters nu zo'n 8,1 miljard euro aan voordeel op.

De deskundigen zeggen dat de hypotheekrenteaftrek nu eenvoudiger kan worden afgebouwd of afgeschaft omdat de rente zo laag is op dit moment. De klap van het verminderen of verdwijnen is dan kleiner dan wanneer de hypotheekrente 2x zo hoog zou staan. Dat is natuurlijk helemaal waar, maar er valt tegenin te brengn dat niet iedereen al in de gelukkige omstandigheid is dat ze van die lage rente gebruik kunnen maken.

In het artikel in het FD werd naast het oordeel van een tweetal deskundigen ook gekeken wat de acht grootste politieke partijen er in hun verkiezingsprogramma over hebben opgenomen. Vorige verkiezingen was de hypotheekrenteaftrek namelijk een echt discussiepunt.

Ik heb hier opgeschreven wat het FD gevonden heeft. Van een aantal partijen, niet allemaal, heb ik ook online het verkiezingsprogramma bekeken om te kijken of er meer in stond dan in het artikel wordt vermeld. De volgorde van de politieke partijen hieronder heeft niets met mijn persoonlijke politieke voorkeur te maken.

VVD: Over de VVD kan ik kort zijn. Die hebben niets opgenomen over de hypotheekrenteaftrek specifiek. Ze zeggen wel dat er behoefte is aan rust en stabiliteit op de woningmarkt. En dat zelfstandigen en flexwerkers gemakkelijker aan een hpotheek zouden moeten kunnen komen

CDA: Ook niets over de hypotheekrenteaftrek. Wel dienen volgens het CDA hpotheekverstrekkers hun klanten te wijzen op de opties om beter te profiteren van de lage rentes. En in een ideale situatie leggen mensen ook eigen geld in voor de koop van een huis volgens het CDA

D66: De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk en stapsgewijs teruggebracht schrijft D66. Het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting worden afgeschaft. Daarnaast wordt gestimuleerd om de hypotheek af te lossen.

PVV: Zegt helemaal niets over de hypotheekrenteaftrek of over de koopwoningmarkt.

PVDA: Handhaven van de huidige afbouw van de hypotheekrenteaftrek, maar de aanpassing van de 4e belastingschijf wordt geschrapt (ik weet niet wat deze aanpassing was moet ik bekennen). Verder wordt de hypotheekrenteaftrek gemaximaliseerd tot de aftrek voor €500.000

SP: Huren en kopen van huizen financieel gelijkwaardiger behandelen. Voor hypotheken onder de €350.000 verandert er niets, voor hypotheken daarboven wordt de aftrek beperkt.

Groenlinks: De fiscale subsidiëring van woningbezitters wordt beperkt door een snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek.

50 plus: 50 plus tornt niet aan de hypotheekrenteaftrek. de huidige afspraken blijven staan.

Over het algemeen vind ik dat de HRA best wat sneller of verder afgebouwd kan en mag worden, maar daar moet dan wel tegenover staan dat andere belastingen worden verlaagd.

Wat vinden jullie dat er met de HRA moet gaan gebeuren?

Reacties

 1. Heb het gelezen. Ik vind het een goed idee. De huurwaardeforfait wordt steeds hoger (PvdA) dus zo verdwijnt hij ook. Maar zolang er spaarhypotheken zijn, en langlopende rente hypotheken kun je de aftrek nog niet beperken.

  Een goed idee, maar nog niet uitvoerbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zou een goed idee zijn, ikzelf zou er geen probleem mee hebben wanneer mijn rente lager wordt, in 2021, ervan uitgaande dat de rente dan lager is dan nu...).

  Dat is dan ook meteen het probleem. Wat doe je als de rente vanaf nu met een procent per jaar stijgt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De hypotheekrente aftrek wordt al afgebouwd. Lijkt me geen goed idee om dat nog sneller te doen. Mensen met hoge hypotheekrente worden dan te zwaar belast. En wat betreft de lage hypotheekrente hoeft de overheid steeds minder bij te dragen.
  Niet alleen het standpunt van de hypotheek aftrek is belangrijk. Er zijn ook partijen die de overwaarde van een huis willen gaan belasten. Dat zou best nog eens veel duurder uit kunnen vallen dan het schrappen van de aftrek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is voer voor een ander blog. 😄 Op zich word je met een hogere rente niet zwaarder belast, je krijgt alleen een groter deel minder subsidie in mijn optiek

   Verwijderen
  2. Ik bedoelde dat wanneer je vast zit aan een hoge rente dat het verdwijnen van de aftrek financieel nogal pittig wordt. Niet iedereen heeft nu een lage hypotheekrente. Voor ons is de belasting over meerwaarde een issue. Wij krijgen geen aftrek meer en hoeven nu voor het eerst geen huurwaardeforfait meer te betalen.

   Verwijderen
  3. Dat ligt eraan. Als je de teruggaaf nodig hebt om rond te komen wel. Als het je zonder teruggaaf al lukt, hou je wel wat minder over, maar hoeft het niet pittig te zijn. Het hang dus helemaal van je situatie af.

   Verwijderen
 4. De hypotheekrenteaftrek drijft de woningprijzen op en als je naar de geldstromen kijkt komen deze uiteindelijk bij de banken terecht ( meer rente-inkomsten door hogere hypothecaire leningen). De huizenbezitter is tussenpersoon en sluist het voordeel door naar de bank.
  Ik ben voor een verdere afbouw van de HRA, uiteindelijk zelfs afschaffing. Dit dient zorgvuldig te gebeuren en individuele huizenbezitters mogen hier niet door gedupeerd worden.
  Overigens vind ik het onbegrijpelijk dat er politieke partijen zijn die hier geen visie over hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik betaal ook liever meer belasting dat wordt ingezet voor het algemeen nut dan dat ik meer rente aan de banken betaal voor de bonussen.
   Al ben ik het lang niet altijd eens met waar het belastinggeld aan wordt uitgegeven

   Verwijderen
 5. HRA afbouwen. Maar daar tegenover wel een aantal andere acties:
  De overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait omlaag.
  De belastingschijven aanpassen (omlaag) zodat je meer geld van je loon overhoudt.
  De huursubsidie ook afbouwen.
  Als iedereen minder belasting hoeft te betalen, hoeft er ook geen subsidie in de vorm van HRA of huursubsidie gegeven te worden.
  Je houdt meer van je inkomen over en kan een financieel passende woning zoeken (Kopen of huren) zonder allerlei subsidies.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. vind dat ik zoiets niet voor heel nl kan bepalen.. :p dus geen mening over, over wat de politiek zou moeten beslissen.
  maar als ik naar onze situatie kijk.. we krijgen nu 137 euro per maand terug hra in 2017 (en ivm zzper en mans overuren is t inkomen nogal wisselend.. dus het is een gok of het klopt)
  maar die 137 kunnen we missen per maand. dus voor ons zou het niet uitmaken of het zo blijft of afgebouwd wordt. voor ons is het extra spaargeld, wat net als bij iedereen uiteraard heel erg welkom is. bijv voor klussen aan het huis,a ndere auto etc. maar we redden het ook zonder dat bedrag

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…