Doorgaan naar hoofdcontent

Verhoging pensioenbijdrage

Gisteren zag ik het bericht dat het ABP de premie fors gaat verhogen. De premie stijgt van 18,% naar 21,1%. Bij een bruto maandsalaris van €3.500 gaat iemand ca. 11 euro in de maand netto extra betalen. Daarnaast worden de pensioenen niet geindexeerd door het ABP. Ik (M) wordt daar direct door geraakt. Ik mag dus meer gaan betalen terwijl mijn uitzicht op pensioen niet verbetert.

Zoals het er nu naar uitziet ga ik volgend jaar een kleine 20 euro netto per maand meer betalen voor mijn pensioen. Dat vind ik een forse verhoging, zeker omdat er dus niets tegenover staat.

Als ik dit zou willen compenseren door bijvoorbeeld extra af te lossen op de hypotheek, heb moeten we volgend jaar maximaal aflossen op ons annuïtaire deel en ons aflossingsvrije deel, in totaal bijna 12.000 euro.

Door deze maatregel raken wij dus bijna helemaal de effecten kwijt van een jaar fors aflossen. En in het artikel valt ook nog te lezen dat dit vermoedelijk niet laatste verhoging is de komende jaren....

Reacties

  1. Ik heb ook bericht gehad en me er boos over gemaakt. Je kunt niet overstappen naar een ander pensioenfonds zoals bij de zorgverzekering dus je hebt het maar te nemen. Kunnen we niet met z'n allen de straat op ofzo?
    Groet, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Nederland? Dat doen we hier toch niet?

      Verwijderen
    2. Nee, dat weet ik. Maar de zorgverzekering gaat omhoog, de pensioenpremie gaat omhoog, de toeslagen naar beneden. Per maand gaat er volgend jaar dus echt minder binnenkomen.

      Verwijderen
  2. ABP is voor de rest een prima fonds, je had het erger kunnen treffen. De overheid heeft op dit moment zeer strenge regels over de dekkingsgraad. Hierdoor stijgt de pensioenpot van ABP nu zeer hard, en met een beetje geluk is er extra veel zoets tegen de tijd dat jij met pensioen kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pfff, dit wordt dan inderdaad maar even door je strot geduwd. Vervelend als je zelf juist al zo bewust bent van je financiën en je uiteindelijk bezig bent financieel onafhankelijk te worden. Ik denk dan ook dat de mensen die dit niet zijn en straks echt afhankelijk van hun pensioen, hier het meest gebaad bij zijn. Als je namelijk echt financieel onafhankelijk bent, heb je je pensioen tenslotte helemaal niet nodig...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee dat klopt, maar als ik toch geld moet inleggen wil ik er wel wat redelijks voor terug.. :)

      Verwijderen
    2. Dat krijg je nu eenmaal niet altijd. Soms worden dingen gewoon duurder.

      Maar in hetzelfde artikel stond dat de zorg niet aan de premies zaten, die betaalden immers al 23%.
      Ikzelf betaal 50%. Dus wellicht dat je ook blij kan zijn met het feit dat je "maar"23 zelf hoeft in te leggen...

      Toen de grieken pissig waren omdat hun pensioenleeftijd omhoog moest vond iedereen dat ze zich niet moesten aanstellen met hun 55 jaar onbetaalbaar was. Die kregen er ook niks voor terug.

      Vat het niet persoonlijk op, maar ik heb altijd het idee dat mensen vinden dat het altijd maar beter moet gaan en niet minder. Maar dat gaat echt niet lukken als deze aardkloot niet groter word of de populatie kleiner. Op = op.

      Verwijderen
    3. In elk geval heb je niet allebei, En hoge rente en hoge premie. Dus je aflossing is echt niet helemaal weggegooid geld :)

      Verwijderen
    4. Weet je wat het is, niet zozeer dat ik nu meer moet betalen vind ik heel erg, maar wel dat er in de jaren 80 en 90 veel te weinig is betaald en een deel van de premies toen gebruikt is om de VUT-regeling te kunnen bekostigen.
      Als al die miljarden niet onterecht daarvoor waren ingezet en er gewoon was ingelegd was het gros van de problemen niet aan de orde geweest nu.
      Ik weet ook wel dat daar nu niets meer aan te doen valt, maar zuur is het wel...

      Verwijderen
    5. Dat is wel zo. Die riante regeling bestaan nog voort voor de oudere generaties. Ik werk nu samen in een bedrijf met iemand die op zijn 56e met vervroegd pensioen is gegaan (nu bijna 68 jaar). Zijn vrouw is nu 57 en kan op haar 60e stoppen, krijgt dan een pensioenuitkering als ze wil. Ze zijn een beetje nerveus of die regeling nog wel zal bestaan over 3 jaar. Allebei pensioengerechtigd bij het aBP.

      Verwijderen
    6. Ik kan ook iets van 5 jaar eerder mijn pensioen laten ingaan. Alleen krijg ik dan per jaar minder geld..

      Verwijderen
  4. Vervelend zeg, zeker als dat inderdaad betekent dat je eigenlijk als het ware voor niets aan het aflossen bent. Gelukkig is dat ook niet zo; wel qua maandlasten, maar die gaan natuurlijk helemaal als een tierelier naar beneden als je je hypotheek helemaal kwijt bent :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook zo. Alleen op de lasten nu maakt het niets uit, maar die portie schuld wordt wel steeds lager...

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....