Doorgaan naar hoofdcontent

Verhoging pensioenbijdrage

Gisteren zag ik het bericht dat het ABP de premie fors gaat verhogen. De premie stijgt van 18,% naar 21,1%. Bij een bruto maandsalaris van €3.500 gaat iemand ca. 11 euro in de maand netto extra betalen. Daarnaast worden de pensioenen niet geindexeerd door het ABP. Ik (M) wordt daar direct door geraakt. Ik mag dus meer gaan betalen terwijl mijn uitzicht op pensioen niet verbetert.

Zoals het er nu naar uitziet ga ik volgend jaar een kleine 20 euro netto per maand meer betalen voor mijn pensioen. Dat vind ik een forse verhoging, zeker omdat er dus niets tegenover staat.

Als ik dit zou willen compenseren door bijvoorbeeld extra af te lossen op de hypotheek, heb moeten we volgend jaar maximaal aflossen op ons annuïtaire deel en ons aflossingsvrije deel, in totaal bijna 12.000 euro.

Door deze maatregel raken wij dus bijna helemaal de effecten kwijt van een jaar fors aflossen. En in het artikel valt ook nog te lezen dat dit vermoedelijk niet laatste verhoging is de komende jaren....

Reacties

 1. Ik heb ook bericht gehad en me er boos over gemaakt. Je kunt niet overstappen naar een ander pensioenfonds zoals bij de zorgverzekering dus je hebt het maar te nemen. Kunnen we niet met z'n allen de straat op ofzo?
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland? Dat doen we hier toch niet?

   Verwijderen
  2. Nee, dat weet ik. Maar de zorgverzekering gaat omhoog, de pensioenpremie gaat omhoog, de toeslagen naar beneden. Per maand gaat er volgend jaar dus echt minder binnenkomen.

   Verwijderen
 2. ABP is voor de rest een prima fonds, je had het erger kunnen treffen. De overheid heeft op dit moment zeer strenge regels over de dekkingsgraad. Hierdoor stijgt de pensioenpot van ABP nu zeer hard, en met een beetje geluk is er extra veel zoets tegen de tijd dat jij met pensioen kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pfff, dit wordt dan inderdaad maar even door je strot geduwd. Vervelend als je zelf juist al zo bewust bent van je financiën en je uiteindelijk bezig bent financieel onafhankelijk te worden. Ik denk dan ook dat de mensen die dit niet zijn en straks echt afhankelijk van hun pensioen, hier het meest gebaad bij zijn. Als je namelijk echt financieel onafhankelijk bent, heb je je pensioen tenslotte helemaal niet nodig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat klopt, maar als ik toch geld moet inleggen wil ik er wel wat redelijks voor terug.. :)

   Verwijderen
  2. Dat krijg je nu eenmaal niet altijd. Soms worden dingen gewoon duurder.

   Maar in hetzelfde artikel stond dat de zorg niet aan de premies zaten, die betaalden immers al 23%.
   Ikzelf betaal 50%. Dus wellicht dat je ook blij kan zijn met het feit dat je "maar"23 zelf hoeft in te leggen...

   Toen de grieken pissig waren omdat hun pensioenleeftijd omhoog moest vond iedereen dat ze zich niet moesten aanstellen met hun 55 jaar onbetaalbaar was. Die kregen er ook niks voor terug.

   Vat het niet persoonlijk op, maar ik heb altijd het idee dat mensen vinden dat het altijd maar beter moet gaan en niet minder. Maar dat gaat echt niet lukken als deze aardkloot niet groter word of de populatie kleiner. Op = op.

   Verwijderen
  3. In elk geval heb je niet allebei, En hoge rente en hoge premie. Dus je aflossing is echt niet helemaal weggegooid geld :)

   Verwijderen
  4. Weet je wat het is, niet zozeer dat ik nu meer moet betalen vind ik heel erg, maar wel dat er in de jaren 80 en 90 veel te weinig is betaald en een deel van de premies toen gebruikt is om de VUT-regeling te kunnen bekostigen.
   Als al die miljarden niet onterecht daarvoor waren ingezet en er gewoon was ingelegd was het gros van de problemen niet aan de orde geweest nu.
   Ik weet ook wel dat daar nu niets meer aan te doen valt, maar zuur is het wel...

   Verwijderen
  5. Dat is wel zo. Die riante regeling bestaan nog voort voor de oudere generaties. Ik werk nu samen in een bedrijf met iemand die op zijn 56e met vervroegd pensioen is gegaan (nu bijna 68 jaar). Zijn vrouw is nu 57 en kan op haar 60e stoppen, krijgt dan een pensioenuitkering als ze wil. Ze zijn een beetje nerveus of die regeling nog wel zal bestaan over 3 jaar. Allebei pensioengerechtigd bij het aBP.

   Verwijderen
  6. Ik kan ook iets van 5 jaar eerder mijn pensioen laten ingaan. Alleen krijg ik dan per jaar minder geld..

   Verwijderen
 4. Vervelend zeg, zeker als dat inderdaad betekent dat je eigenlijk als het ware voor niets aan het aflossen bent. Gelukkig is dat ook niet zo; wel qua maandlasten, maar die gaan natuurlijk helemaal als een tierelier naar beneden als je je hypotheek helemaal kwijt bent :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook zo. Alleen op de lasten nu maakt het niets uit, maar die portie schuld wordt wel steeds lager...

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…