Doorgaan naar hoofdcontent

Er worden te weinig huizen gebouwd (2)

Per jaar worden er de komende periode zo'n 20.000 huizen te weinig gebouwd aldus een onderzoek in opdracht van NVB Bouw. RTL Z schreef daar afgelopen vrijdag al over en past in de regelmatig terugkerende serie aan berichten over dit onderwerp. In augustus schreef ik hier ook al wel eens een korte blog over.
Per jaar zijn er ca. 93.000 nieuwbouwwoningen nodig en werden/worden er dit jaar slechts 43.000 woningen gebouwd. Dat is nu dus een tekort van 50.000.

Ook voor nieuwbouwwoningen is zo een oververhitte markt ontstaan. Ook daar wordt nu, net als in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht voor bestaande woningen, steeds vaker boven de vraagprijs geboden.

Er zijn op dit moment te weinig nieuwbouwprojecten en de bouwwereld pusht nu gemeenten om ze snel mogelijk vergunningen af te geven om te kunnen gaan bouwen. Maar de schuld dat er nu te weinig projecten zouden zijn ligt volgens mij maar voor een heel klein deel aan de gemeenten. De afgelopen jaren, toen de huizenprijzen aan het zakken waren en nieuwbouwhuizen maar moeilijk verkocht werden, hebben de bouwer en projectontwikkelaars maar weinig nieuwe bouwvergunningen aangevraagd. En aangezien het verkrijgen van zo'n vergunning een bepaalde doorlooptijd heeft, zien we daar nu de gevolgen van.

Als ik bij ons in de gemeente kijk zie ik wel dat er weinig nieuw gebouwd wordt. Er lopen voor zover ik weet nu 2 kleine projecten van beide ca. 30 huizen op plekjes in de bebouwde kom. En op een gemeente met ruim 80.000 inwoners zijn 60 nieuwbouwhuizen natuurlijk niet veel.

Worden er bij jullie in de buurt veel nieuwbouwwoningen gebouwd?

Reacties

  1. Ik denk dat het een normale, tegengestelde reactie is van hetgeen wij sinds de crisis hebben gezien.
    In perioden van (grote) economische groei worden huizen en kantoorpanden in (hoog) tempo gerealiseerd. Zo lijkt het, want daarvoor is ook een heel traject met vergunningen vooraf gegaan. Maar als je een lopende (stoom)trein stopt, duurt het even voordat hij tot stilstand komt. Dat hebben wij gezien in de crisis van 2008: er werd doorgebouwd, terwijl de vraag er niet meer was. Nu het tegenovergestelde. De trein moet eerst weer op gang komen. Dat kost tijd.

    Een wijk noordelijker van ons is voor een groot deel nog niet afgebouwd, als gevolg van de crisis. De grond ligt jaren en jaren verloren bij. Nu komen de plannen ook daar weer op stoom en wordt er weer gebouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel herkenbaar. En wat Bespaar Balans ook zegt: De trein moet eerst weer even op gang gaan komen. Bij mij in de buurt wordt het nodige nieuw gerealiseerd. Daarnaast is men ook bezig oude kantoorpanden te renoveren en daar appartementen in te maken. Al met al behoorlijk wat nieuw aanbod bij mij in de buurt, maar volgens mij nog lang niet genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....