Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggingsupdate november

Het is een drukke maand geweest op het beleggingsfront. We legden geld in in onze beide beleggingsfondsen, in totaal 100 euro. Daarnaast investeerden we maar liefst in 3 bedrijven. Op 9 november kochten we 8 aandelen Unilever voor in totaal €300. Op dezelfde dag kochten we ook 4 aandelen van Target, een Amerikaanse winkelketen. Deze aankoop kostte ons €245. Als je meer wilt lezen over deze aankopen dan kan dat hier.

Een week later, op 16 november dus, verkochten we onze aandelen Target alweer. De koers was zo explosief gestegen dat we dat niet konden laten schieten, ook al gaat dat eigenlijk tegen onze beleggingsstrategie van kopen en houden in. De verkoop leverde ons bijna €290 op, een winst van bijna 45 euro in een week tijd. Wil je meer lezen over deze verkoop dan kan dat hier
Tussen aankoop en verkoop ging het aandeel ook nog ex-dividend, wat betekent dat we, ondanks dat we de aandelen intussen alweer verkocht hebben, recht hebben op dividenduitkering. Daarom krijgen wij in december nog zo'n 2 euro dividend voor de 4 aandelen Target.

Van het geld dat weer vrijkwam van de verkoop van de aandelen Target hebben we extra (9) aandelen Coca-Cola gekocht voor €347. Met deze aankoop nemen onze jaarlijkse dividendinkomsten toe met ruim 10 euro na aftrek van dividendbelasting. In totaal is onze geschatte jaarlijkse dividendinkomen hierdoor toegenomen tot ruim 280 euro bruto of 240 euro netto bij de huidige wisselkoersen.

Verder hebben deze maand uit drie bronnen dividend ontvangen:
 • Omega Healthcare Investors: 9,69
 • Whitestone REIT: €3,76
 • High Dividend Beleggingsfonds: €2,31.
Dit zijn allemaal netto bedragen. In totaal ontvingen we in november dus €15,76 netto aan dividend. Hiermee hebben we dit jaar €70,33 aan dividend mogen ontvangen. We hopen volgende maand over de 100 euro aan dividendinkomsten heen te gaan.

Voor deze maand verwachten we verder geen passieve inkomsten meer. Hebben jullie deze maand nog extra inkomsten mogen ontvangen?
Zo veel dividend krijgen we nog niet, maar dat is wel het doel :)

Reacties

 1. Mijn passive inkomen is op dit moment enkel uit crowdfunding. Dat komt uit op dagelijks een paar euro, maar dan heb ik ook iets meer geïnvesteerd dan jullie. Ik ben benieuwd wat nu de dividendopbrengsten per jaar zijn (in een percentage...) Ik denk dat dat het vergelijken iets eenvoudiger maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een mooi onderwerp voor een volgend blog. We hebben nu bijna €5.000 geïnvesteerrd, dus dan is €240 netto net iets minder dan 5%..
   Maar ik zal het eens verder uitwerken..

   Verwijderen
  2. Dat is een mooi resultaat! Ik ben erg benieuwd naar de uitwerking en ga jullie zeker volgen!

   Verwijderen
 2. Jullie zijn er serieus mee bezig en het is mooi om te zien/lezen hoe het zich ontwikkeld. Het bijzondere is dat ik beleggen maar een spannend onderwerp blijf vinden om er zelf iets mee te doen. En dat terwijl ik al in diverse crowdfundingprojecten heb geïnvesteerd. Zo niet nog risicovoller... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook nog best spannend hoor. Ik kijk nog elke dag, ook al zijn we niets van plan.
   En ik heb juist een beetje angst voor crowdfunding... :)

   Verwijderen
  2. Even reclame maken voor mijn blog morgen (A). Daarin leg ik juist uit hoe ik met de risico's van crowdfunding omga, hoe ik er nu voor sta en hoe ik verder wil met crowdfunding.

   Verwijderen
 3. Altijd leuk als je over de 100 euro kunt gaan. Volgens mijn berekeningen is dat voor ons pas in mei 2017. Maar alle kleine beetjes helpen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…