Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekmarkt weer op oude niveau

Jubelverhalen over de hypotheekmarkt in de krant afgelopen maandag. De totale omvang van de afgesloten hypotheken was het afgelopen kwartaal weer op het niveau van voor de crisis en de gemiddelde afgesloten hypotheeksom bedroeg €258.000.

Ik vraag me af of dit een goede ontwikkeling is. We steken ons dus weer net zo veel in de schulden als voor de crisis, wat juist de oorzaak van die crisis was, ondanks dat een aantal regels rond de hypotheken aanzienlijk verscherpt is.

Voor alle nieuwe hypotheken geldt dat er verplicht moet worden afgelost, wat de maandlasten hoger maakt dan in het verleden toen een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij mocht zijn. Ook kan er maar tegen een lager tarief de hypotheekrente worden afgetrokken. En elk jaar wordt dat een stapje minder. Als het aan Klaas Knot ligt zouden die stapjes wel wat groter mogen worden.

Daarnaast mag er ook minder geleend worden ten opzichte van de waarde van de woning. Als dan de gemiddelde hypotheeksom weer in de buurt komt van voor de crisis zouden de huizenprijzen ook weer in de buurt van het pre-crisis niveau moeten liggen.
En door deze hoge huizenprijzen komen starters dan weer moeilijk aan een koophuis, terwijl er ook te weinig huurhuizen zijn. Dat kan niet oneindig goed blijven gaan ben ik bang.

Wat denken jullie? Is dit een opmaat naar een nieuwe crisis (in de huizenmarkt)?

Reacties

  1. Ja, een nieuwe bubble is aan het ontstaan. Omdat men toch altijd weer net iets groter/mooier/verder/beter wil dan men kan betalen. Uiteindelijk is een ieder zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt. Je word niet verplicht het volledige bedrag te lenen, wat je mag lenen! Je kan er ok voor kiezen onder te gaan zitten en genoegen te nemen met een balkon, een kamer minder, net niet de buurt waar je het allerliefst zou willen wonen. Zo voorkom je shit. Net als dat je in de supermarkt niet altijd moet kiezen voor zalm als je loon maar half om half gehakt toe laat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. helemaal mee eens.. En een mooie vergelijking

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens! Ik schreef er ook al eerder over, dat het m.i. een tijdelijke opleving is. Men heeft er inderdaad niets van geleerd...

      Verwijderen
  2. Men vergeet echter de inflatie mee te nemen van de afgelopen 8 jaar (hoe klein ook). Daarmee staan de huizenprijzen nog niet op hetzelfde nivo.
    Maar hoe dan ook, inderdaad kun je concluderen dat we weer massaal de portemonnee trekken en de bel weer groter wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het hypotheekwaardeforfait wordt jaarlijks verhoogd, waardoor de aftrek minder wordt.

    Meervoud en later enkelvoud in 1 zin: een aantal regels rond de hypotheken aanzienlijk verscherpt is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eens met Anoniem's reactie en daarom kan ik de vraag of dit niet een nieuwe bubbel is gaan beamen. Ik zie het echt als een kans voor een verstandige consuminderaar of iemand die accepteert dat hij toch minder dan mag kan lenen en/of gewoon weg zelf veel meer moet wegzetten voor een schuld die hij op zich neemt.
    Laten we nu niet meer de banken en de markt de schuld geven. Het is toch geweldig dat je nu een lening kan nemen met een historisch lage rente waar je in een bepaalde tijd zelf verantwoordelijk bent om het (extra) af te lossen. Het is een fantastische kans voor een verstandig mens, de beste koop voor een woning is er niet. En voor alle andere mensen, die moeten leren sparen totdat ze met eigen geld wat kunnen kopen, ook niets mis mee.

    Het is alleen maar beter dat men zelf meer moet betalen en als men de ogen blijft sluiten bij een einde looptijd van een lage rente dan komt dat niet meer door de bank maar door je zelf.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....