Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekmarkt weer op oude niveau

Jubelverhalen over de hypotheekmarkt in de krant afgelopen maandag. De totale omvang van de afgesloten hypotheken was het afgelopen kwartaal weer op het niveau van voor de crisis en de gemiddelde afgesloten hypotheeksom bedroeg €258.000.

Ik vraag me af of dit een goede ontwikkeling is. We steken ons dus weer net zo veel in de schulden als voor de crisis, wat juist de oorzaak van die crisis was, ondanks dat een aantal regels rond de hypotheken aanzienlijk verscherpt is.

Voor alle nieuwe hypotheken geldt dat er verplicht moet worden afgelost, wat de maandlasten hoger maakt dan in het verleden toen een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij mocht zijn. Ook kan er maar tegen een lager tarief de hypotheekrente worden afgetrokken. En elk jaar wordt dat een stapje minder. Als het aan Klaas Knot ligt zouden die stapjes wel wat groter mogen worden.

Daarnaast mag er ook minder geleend worden ten opzichte van de waarde van de woning. Als dan de gemiddelde hypotheeksom weer in de buurt komt van voor de crisis zouden de huizenprijzen ook weer in de buurt van het pre-crisis niveau moeten liggen.
En door deze hoge huizenprijzen komen starters dan weer moeilijk aan een koophuis, terwijl er ook te weinig huurhuizen zijn. Dat kan niet oneindig goed blijven gaan ben ik bang.

Wat denken jullie? Is dit een opmaat naar een nieuwe crisis (in de huizenmarkt)?

Reacties

 1. Ja, een nieuwe bubble is aan het ontstaan. Omdat men toch altijd weer net iets groter/mooier/verder/beter wil dan men kan betalen. Uiteindelijk is een ieder zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt. Je word niet verplicht het volledige bedrag te lenen, wat je mag lenen! Je kan er ok voor kiezen onder te gaan zitten en genoegen te nemen met een balkon, een kamer minder, net niet de buurt waar je het allerliefst zou willen wonen. Zo voorkom je shit. Net als dat je in de supermarkt niet altijd moet kiezen voor zalm als je loon maar half om half gehakt toe laat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helemaal mee eens.. En een mooie vergelijking

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens! Ik schreef er ook al eerder over, dat het m.i. een tijdelijke opleving is. Men heeft er inderdaad niets van geleerd...

   Verwijderen
 2. Men vergeet echter de inflatie mee te nemen van de afgelopen 8 jaar (hoe klein ook). Daarmee staan de huizenprijzen nog niet op hetzelfde nivo.
  Maar hoe dan ook, inderdaad kun je concluderen dat we weer massaal de portemonnee trekken en de bel weer groter wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het hypotheekwaardeforfait wordt jaarlijks verhoogd, waardoor de aftrek minder wordt.

  Meervoud en later enkelvoud in 1 zin: een aantal regels rond de hypotheken aanzienlijk verscherpt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eens met Anoniem's reactie en daarom kan ik de vraag of dit niet een nieuwe bubbel is gaan beamen. Ik zie het echt als een kans voor een verstandige consuminderaar of iemand die accepteert dat hij toch minder dan mag kan lenen en/of gewoon weg zelf veel meer moet wegzetten voor een schuld die hij op zich neemt.
  Laten we nu niet meer de banken en de markt de schuld geven. Het is toch geweldig dat je nu een lening kan nemen met een historisch lage rente waar je in een bepaalde tijd zelf verantwoordelijk bent om het (extra) af te lossen. Het is een fantastische kans voor een verstandig mens, de beste koop voor een woning is er niet. En voor alle andere mensen, die moeten leren sparen totdat ze met eigen geld wat kunnen kopen, ook niets mis mee.

  Het is alleen maar beter dat men zelf meer moet betalen en als men de ogen blijft sluiten bij een einde looptijd van een lage rente dan komt dat niet meer door de bank maar door je zelf.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …