Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheekmarkt weer op oude niveau

Jubelverhalen over de hypotheekmarkt in de krant afgelopen maandag. De totale omvang van de afgesloten hypotheken was het afgelopen kwartaal weer op het niveau van voor de crisis en de gemiddelde afgesloten hypotheeksom bedroeg €258.000.

Ik vraag me af of dit een goede ontwikkeling is. We steken ons dus weer net zo veel in de schulden als voor de crisis, wat juist de oorzaak van die crisis was, ondanks dat een aantal regels rond de hypotheken aanzienlijk verscherpt is.

Voor alle nieuwe hypotheken geldt dat er verplicht moet worden afgelost, wat de maandlasten hoger maakt dan in het verleden toen een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij mocht zijn. Ook kan er maar tegen een lager tarief de hypotheekrente worden afgetrokken. En elk jaar wordt dat een stapje minder. Als het aan Klaas Knot ligt zouden die stapjes wel wat groter mogen worden.

Daarnaast mag er ook minder geleend worden ten opzichte van de waarde van de woning. Als dan de gemiddelde hypotheeksom weer in de buurt komt van voor de crisis zouden de huizenprijzen ook weer in de buurt van het pre-crisis niveau moeten liggen.
En door deze hoge huizenprijzen komen starters dan weer moeilijk aan een koophuis, terwijl er ook te weinig huurhuizen zijn. Dat kan niet oneindig goed blijven gaan ben ik bang.

Wat denken jullie? Is dit een opmaat naar een nieuwe crisis (in de huizenmarkt)?

Reacties

 1. Ja, een nieuwe bubble is aan het ontstaan. Omdat men toch altijd weer net iets groter/mooier/verder/beter wil dan men kan betalen. Uiteindelijk is een ieder zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt. Je word niet verplicht het volledige bedrag te lenen, wat je mag lenen! Je kan er ok voor kiezen onder te gaan zitten en genoegen te nemen met een balkon, een kamer minder, net niet de buurt waar je het allerliefst zou willen wonen. Zo voorkom je shit. Net als dat je in de supermarkt niet altijd moet kiezen voor zalm als je loon maar half om half gehakt toe laat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helemaal mee eens.. En een mooie vergelijking

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens! Ik schreef er ook al eerder over, dat het m.i. een tijdelijke opleving is. Men heeft er inderdaad niets van geleerd...

   Verwijderen
 2. Men vergeet echter de inflatie mee te nemen van de afgelopen 8 jaar (hoe klein ook). Daarmee staan de huizenprijzen nog niet op hetzelfde nivo.
  Maar hoe dan ook, inderdaad kun je concluderen dat we weer massaal de portemonnee trekken en de bel weer groter wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het hypotheekwaardeforfait wordt jaarlijks verhoogd, waardoor de aftrek minder wordt.

  Meervoud en later enkelvoud in 1 zin: een aantal regels rond de hypotheken aanzienlijk verscherpt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eens met Anoniem's reactie en daarom kan ik de vraag of dit niet een nieuwe bubbel is gaan beamen. Ik zie het echt als een kans voor een verstandige consuminderaar of iemand die accepteert dat hij toch minder dan mag kan lenen en/of gewoon weg zelf veel meer moet wegzetten voor een schuld die hij op zich neemt.
  Laten we nu niet meer de banken en de markt de schuld geven. Het is toch geweldig dat je nu een lening kan nemen met een historisch lage rente waar je in een bepaalde tijd zelf verantwoordelijk bent om het (extra) af te lossen. Het is een fantastische kans voor een verstandig mens, de beste koop voor een woning is er niet. En voor alle andere mensen, die moeten leren sparen totdat ze met eigen geld wat kunnen kopen, ook niets mis mee.

  Het is alleen maar beter dat men zelf meer moet betalen en als men de ogen blijft sluiten bij een einde looptijd van een lage rente dan komt dat niet meer door de bank maar door je zelf.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…