woensdag 14 september 2016

Hypotheekmarkt weer op oude niveau

Jubelverhalen over de hypotheekmarkt in de krant afgelopen maandag. De totale omvang van de afgesloten hypotheken was het afgelopen kwartaal weer op het niveau van voor de crisis en de gemiddelde afgesloten hypotheeksom bedroeg €258.000.

Ik vraag me af of dit een goede ontwikkeling is. We steken ons dus weer net zo veel in de schulden als voor de crisis, wat juist de oorzaak van die crisis was, ondanks dat een aantal regels rond de hypotheken aanzienlijk verscherpt is.

Voor alle nieuwe hypotheken geldt dat er verplicht moet worden afgelost, wat de maandlasten hoger maakt dan in het verleden toen een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij mocht zijn. Ook kan er maar tegen een lager tarief de hypotheekrente worden afgetrokken. En elk jaar wordt dat een stapje minder. Als het aan Klaas Knot ligt zouden die stapjes wel wat groter mogen worden.

Daarnaast mag er ook minder geleend worden ten opzichte van de waarde van de woning. Als dan de gemiddelde hypotheeksom weer in de buurt komt van voor de crisis zouden de huizenprijzen ook weer in de buurt van het pre-crisis niveau moeten liggen.
En door deze hoge huizenprijzen komen starters dan weer moeilijk aan een koophuis, terwijl er ook te weinig huurhuizen zijn. Dat kan niet oneindig goed blijven gaan ben ik bang.

Wat denken jullie? Is dit een opmaat naar een nieuwe crisis (in de huizenmarkt)?

6 opmerkingen:

 1. Ja, een nieuwe bubble is aan het ontstaan. Omdat men toch altijd weer net iets groter/mooier/verder/beter wil dan men kan betalen. Uiteindelijk is een ieder zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt. Je word niet verplicht het volledige bedrag te lenen, wat je mag lenen! Je kan er ok voor kiezen onder te gaan zitten en genoegen te nemen met een balkon, een kamer minder, net niet de buurt waar je het allerliefst zou willen wonen. Zo voorkom je shit. Net als dat je in de supermarkt niet altijd moet kiezen voor zalm als je loon maar half om half gehakt toe laat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helemaal mee eens.. En een mooie vergelijking

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens! Ik schreef er ook al eerder over, dat het m.i. een tijdelijke opleving is. Men heeft er inderdaad niets van geleerd...

   Verwijderen
 2. Men vergeet echter de inflatie mee te nemen van de afgelopen 8 jaar (hoe klein ook). Daarmee staan de huizenprijzen nog niet op hetzelfde nivo.
  Maar hoe dan ook, inderdaad kun je concluderen dat we weer massaal de portemonnee trekken en de bel weer groter wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het hypotheekwaardeforfait wordt jaarlijks verhoogd, waardoor de aftrek minder wordt.

  Meervoud en later enkelvoud in 1 zin: een aantal regels rond de hypotheken aanzienlijk verscherpt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eens met Anoniem's reactie en daarom kan ik de vraag of dit niet een nieuwe bubbel is gaan beamen. Ik zie het echt als een kans voor een verstandige consuminderaar of iemand die accepteert dat hij toch minder dan mag kan lenen en/of gewoon weg zelf veel meer moet wegzetten voor een schuld die hij op zich neemt.
  Laten we nu niet meer de banken en de markt de schuld geven. Het is toch geweldig dat je nu een lening kan nemen met een historisch lage rente waar je in een bepaalde tijd zelf verantwoordelijk bent om het (extra) af te lossen. Het is een fantastische kans voor een verstandig mens, de beste koop voor een woning is er niet. En voor alle andere mensen, die moeten leren sparen totdat ze met eigen geld wat kunnen kopen, ook niets mis mee.

  Het is alleen maar beter dat men zelf meer moet betalen en als men de ogen blijft sluiten bij een einde looptijd van een lage rente dan komt dat niet meer door de bank maar door je zelf.

  BeantwoordenVerwijderen