Doorgaan naar hoofdcontent

Kosten kinderopvang

Vanaf september gaat V een jaar lang een extra opleiding doen. Dat betekent dat, naast dat dit een jaar collegegeld (€1.984) gaat kosten, ook onze dochter een extra dag naar het kinderdagverblijf zal gaan.
We hebben in mei daarom een wijziging doorgegeven voor de kinderopvangtoeslag. Gisteren kwam daar de nieuwe beschikking voor binnen. Hoe zien de kosten en toeslag er nu uit.

Toen onze dochter nog 1 dag per week naar de opvang ging betaalden wij €289 per maand aan het kinderdagverblijf. We kregen €217 per maand aan kinderopvangtoeslag. Netto betaalden we dus maar (en ik vind dat echt letterlijk maar) €72 per maand uit eigen zak.

Voor de tweede dag krijgen we iets minder vergoed dan voor de eerste dag. Ongeveer 15 euro minder. De kosten voor de tweede dag zijn hetzelfde als de eerste dag. Dus vanaf september betalen we €578.

De kinderopvangtoeslag wordt per maand €420. Uiteindelijk kost voor ons 2 dagen kinderopvang daarmee €158 per maand.

Ik vind dat letterlijk een koopje. Maken jullie ook gebruik van de kinderopvangtoeslag?
Reacties

 1. Wij betalen €710 voor twee dagen opvang en krijgen van de belasting €100. Een dure kostenpost voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik schrijf er overmorgen een blog over :-) Wij gaan ruim 190 per maand voor een dag BSO, incl. vakanties en studiedagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is ook naar aanleiding van jouw vraag. Je krijgt zelfs een heuse naamsvermelding en verwijzing ;-)

   Verwijderen
 3. Leuk zo'n positief bericht over de kinderopvangtoeslag. Meestal hoor je alleen maar gemopper dat het niet genoeg is.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind dat wij het al niet slecht hebben en de toeslag helpt daar aan goed aan mee. Aan de andere kant, zonder toeslag zou het de grootste kostenpost na de hypotheek zijn..

   Verwijderen
  2. Eens, wij kregen destijds (9 jaar geleden) ook zoveel. Ik heb het wel 5 keer nagerekend. Ik vond het eigenlijk veel te veel. Ik was er uiteraard blij mee, maar doordat het zo buitenproportioneel is, ligt het steeds onder vuur.

   Toen we gingen scheiden werd het zelfs nog meer omdat de belasting uitgaat van 1 adres voor het kind. Dus ondanks kinderalimentatie etc werd ik op papier alleenstaande moeder en kregen we nog meer.

   S.

   Verwijderen
 4. Ik ga 2 dagen werken. Hierdoor gaat de jongste 2 dagen naar Kdv en de andere twee naar de bso. (En soms extra vanwege studie of Margedagen)
  Ik denk dat ik netto tussen de 250-300 hiervoor ga betalen. Maar omdat het dus per maand wisselt is dat lastig te voorspellen.
  Rond de 980€ bruto en in een voorzichtige schatting rond de 700€ toeslag. Ik krijg liever achteraf meer terug dan dat ik moet bijbetalen.
  Ik was positief verrast door de hoge toeslag! (Moet wel toegeven dat ik zelf een heel laag salaris krijg)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij betalen 300 euro en krijgen 150 terug. Ik vind het inderdaad ook heel weinig. Dat is wel het voordeel van een duur huis: hoe meer hypotheekrenteaftrek, hoe meer toeslag. Raar systeem is het toch.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.