Doorgaan naar hoofdcontent

Kosten kinderopvang

Vanaf september gaat V een jaar lang een extra opleiding doen. Dat betekent dat, naast dat dit een jaar collegegeld (€1.984) gaat kosten, ook onze dochter een extra dag naar het kinderdagverblijf zal gaan.
We hebben in mei daarom een wijziging doorgegeven voor de kinderopvangtoeslag. Gisteren kwam daar de nieuwe beschikking voor binnen. Hoe zien de kosten en toeslag er nu uit.

Toen onze dochter nog 1 dag per week naar de opvang ging betaalden wij €289 per maand aan het kinderdagverblijf. We kregen €217 per maand aan kinderopvangtoeslag. Netto betaalden we dus maar (en ik vind dat echt letterlijk maar) €72 per maand uit eigen zak.

Voor de tweede dag krijgen we iets minder vergoed dan voor de eerste dag. Ongeveer 15 euro minder. De kosten voor de tweede dag zijn hetzelfde als de eerste dag. Dus vanaf september betalen we €578.

De kinderopvangtoeslag wordt per maand €420. Uiteindelijk kost voor ons 2 dagen kinderopvang daarmee €158 per maand.

Ik vind dat letterlijk een koopje. Maken jullie ook gebruik van de kinderopvangtoeslag?
Reacties

 1. Wij betalen €710 voor twee dagen opvang en krijgen van de belasting €100. Een dure kostenpost voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik schrijf er overmorgen een blog over :-) Wij gaan ruim 190 per maand voor een dag BSO, incl. vakanties en studiedagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is ook naar aanleiding van jouw vraag. Je krijgt zelfs een heuse naamsvermelding en verwijzing ;-)

   Verwijderen
 3. Leuk zo'n positief bericht over de kinderopvangtoeslag. Meestal hoor je alleen maar gemopper dat het niet genoeg is.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik vind dat wij het al niet slecht hebben en de toeslag helpt daar aan goed aan mee. Aan de andere kant, zonder toeslag zou het de grootste kostenpost na de hypotheek zijn..

   Verwijderen
  2. Eens, wij kregen destijds (9 jaar geleden) ook zoveel. Ik heb het wel 5 keer nagerekend. Ik vond het eigenlijk veel te veel. Ik was er uiteraard blij mee, maar doordat het zo buitenproportioneel is, ligt het steeds onder vuur.

   Toen we gingen scheiden werd het zelfs nog meer omdat de belasting uitgaat van 1 adres voor het kind. Dus ondanks kinderalimentatie etc werd ik op papier alleenstaande moeder en kregen we nog meer.

   S.

   Verwijderen
 4. Ik ga 2 dagen werken. Hierdoor gaat de jongste 2 dagen naar Kdv en de andere twee naar de bso. (En soms extra vanwege studie of Margedagen)
  Ik denk dat ik netto tussen de 250-300 hiervoor ga betalen. Maar omdat het dus per maand wisselt is dat lastig te voorspellen.
  Rond de 980€ bruto en in een voorzichtige schatting rond de 700€ toeslag. Ik krijg liever achteraf meer terug dan dat ik moet bijbetalen.
  Ik was positief verrast door de hoge toeslag! (Moet wel toegeven dat ik zelf een heel laag salaris krijg)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij betalen 300 euro en krijgen 150 terug. Ik vind het inderdaad ook heel weinig. Dat is wel het voordeel van een duur huis: hoe meer hypotheekrenteaftrek, hoe meer toeslag. Raar systeem is het toch.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…