Doorgaan naar hoofdcontent

Er worden te weinig huizen gebouwd

Gisteren las ik op diverse sites dat de bouw van nieuwe woningen te langzaam dreigt te gaan. Als het doorgaat zoals nu verwacht zullen er volgend jaar 20% minder nieuwe woningen gebouwd worden dan dit jaar.
Van de partijen die dit persbericht de wereld in hebben geslingerd krijgt voor de overheid te langs. Het duurt te lang voordat plannen gereed zijn en de eerste paal de grond in kan.

Naast de lage rentes waardoor iemand met het zelfde salaris meer hypotheekschuld kan dragen, draagt een tekort aan beschikbare woningen natuurlijk ook bij aan de stijging van de huizenprijzen.

Ik denk dat niet alleen de overheid schuldig is aan het tekort aan nieuwbouwplannen. Natuurlijk zal een gemeente de laatste jaren minder happig zijn geweest om hun ingekochte bouwgrond met minder marge te verkopen, maar ik denk persoonlijk dat ook projectontwikkelaars minder genegen waren om nieuwe projecten op te starten toen de huizenprijzen aan het dalen waren. Dat ze nu bij de stijgende huizenprijzen opeens haast hebben snap ik dan wel....

Reacties

 1. De overheid krijgt er in dit soort berichten altijd erg makkelijk van langs in mijn ogen, ze kunnen het nooit goed doen.

  Toen ze zoveel grondposities hadden opgebouwd was dat in de crisis niet goed en moesten ze alles maar weer omzetten naar landbouwgrond omdat het toch nooit gebouwd zou worden. Nu krijgen ze het verwijt dat ze in de crisis te weinig huizen hebben laten bouwen! Volgens mij was er destijds gewoon bijna geen belangstelling om een huis te bouwen.

  Daarnaast vind ik nog steeds dat de uitgifte van grond niet bij een gemeente hoort overigens. Veel te risicovol en daarnaast behoort het niet tot de kerntaken van een gemeente in mijn ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier in de buurt heb je veel nieuwbouwprojecten die heel vrolijk begonnen zijn, maar die uiteindelijk niet helemaal verkocht zijn. Of ze te vroeg gestart zijn, weet ik niet, maar het is iets dat volgens mij wat moeilijk te timen is. De vaart is er sinds de crisis volgens mij wat uit. Aan de andere kant zijn er op het moment best een aantal van mijn kennissen en vrienden die een nog te bouwen huis hebben gekocht. En wij denken zelf ook over zelf bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit ook altijd wat makkelijk, om naar de overheid te wijzen. En wat die projectontwikkelaars betreft: het is natuurlijk ook een kwestie van vraag en aanbod. In de crisis was er minder vraag, dus dan wordt er ook minder ontwikkeld. Het zijn lastige dingen vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kun je toelichten wat je bedoelt met deze zin:
  "Van de partijen die dit persbericht de wereld in hebben geslingerd krijgt voor de overheid te langs." Ik snap niet wat je bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. krijgt voor = krijgt vooral
   vermoed ik tenminste

   Verwijderen
  2. ka, moet vooral zijn. In mijn optiek worden dit soort betichten heel vaak door bepaalde belangengroepen de media ingebracht. In dit geval bijvoorbeeld bouwend nederland. Dat doen ze met een doel, niet omdat ze zo begaan zijn met de nederlandse huizenkopers..
   Althans, dat denk ik

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.