Doorgaan naar hoofdcontent

Er worden te weinig huizen gebouwd

Gisteren las ik op diverse sites dat de bouw van nieuwe woningen te langzaam dreigt te gaan. Als het doorgaat zoals nu verwacht zullen er volgend jaar 20% minder nieuwe woningen gebouwd worden dan dit jaar.
Van de partijen die dit persbericht de wereld in hebben geslingerd krijgt voor de overheid te langs. Het duurt te lang voordat plannen gereed zijn en de eerste paal de grond in kan.

Naast de lage rentes waardoor iemand met het zelfde salaris meer hypotheekschuld kan dragen, draagt een tekort aan beschikbare woningen natuurlijk ook bij aan de stijging van de huizenprijzen.

Ik denk dat niet alleen de overheid schuldig is aan het tekort aan nieuwbouwplannen. Natuurlijk zal een gemeente de laatste jaren minder happig zijn geweest om hun ingekochte bouwgrond met minder marge te verkopen, maar ik denk persoonlijk dat ook projectontwikkelaars minder genegen waren om nieuwe projecten op te starten toen de huizenprijzen aan het dalen waren. Dat ze nu bij de stijgende huizenprijzen opeens haast hebben snap ik dan wel....

Reacties

 1. De overheid krijgt er in dit soort berichten altijd erg makkelijk van langs in mijn ogen, ze kunnen het nooit goed doen.

  Toen ze zoveel grondposities hadden opgebouwd was dat in de crisis niet goed en moesten ze alles maar weer omzetten naar landbouwgrond omdat het toch nooit gebouwd zou worden. Nu krijgen ze het verwijt dat ze in de crisis te weinig huizen hebben laten bouwen! Volgens mij was er destijds gewoon bijna geen belangstelling om een huis te bouwen.

  Daarnaast vind ik nog steeds dat de uitgifte van grond niet bij een gemeente hoort overigens. Veel te risicovol en daarnaast behoort het niet tot de kerntaken van een gemeente in mijn ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier in de buurt heb je veel nieuwbouwprojecten die heel vrolijk begonnen zijn, maar die uiteindelijk niet helemaal verkocht zijn. Of ze te vroeg gestart zijn, weet ik niet, maar het is iets dat volgens mij wat moeilijk te timen is. De vaart is er sinds de crisis volgens mij wat uit. Aan de andere kant zijn er op het moment best een aantal van mijn kennissen en vrienden die een nog te bouwen huis hebben gekocht. En wij denken zelf ook over zelf bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit ook altijd wat makkelijk, om naar de overheid te wijzen. En wat die projectontwikkelaars betreft: het is natuurlijk ook een kwestie van vraag en aanbod. In de crisis was er minder vraag, dus dan wordt er ook minder ontwikkeld. Het zijn lastige dingen vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kun je toelichten wat je bedoelt met deze zin:
  "Van de partijen die dit persbericht de wereld in hebben geslingerd krijgt voor de overheid te langs." Ik snap niet wat je bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. krijgt voor = krijgt vooral
   vermoed ik tenminste

   Verwijderen
  2. ka, moet vooral zijn. In mijn optiek worden dit soort betichten heel vaak door bepaalde belangengroepen de media ingebracht. In dit geval bijvoorbeeld bouwend nederland. Dat doen ze met een doel, niet omdat ze zo begaan zijn met de nederlandse huizenkopers..
   Althans, dat denk ik

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…