donderdag 18 augustus 2016

Er worden te weinig huizen gebouwd

Gisteren las ik op diverse sites dat de bouw van nieuwe woningen te langzaam dreigt te gaan. Als het doorgaat zoals nu verwacht zullen er volgend jaar 20% minder nieuwe woningen gebouwd worden dan dit jaar.
Van de partijen die dit persbericht de wereld in hebben geslingerd krijgt voor de overheid te langs. Het duurt te lang voordat plannen gereed zijn en de eerste paal de grond in kan.

Naast de lage rentes waardoor iemand met het zelfde salaris meer hypotheekschuld kan dragen, draagt een tekort aan beschikbare woningen natuurlijk ook bij aan de stijging van de huizenprijzen.

Ik denk dat niet alleen de overheid schuldig is aan het tekort aan nieuwbouwplannen. Natuurlijk zal een gemeente de laatste jaren minder happig zijn geweest om hun ingekochte bouwgrond met minder marge te verkopen, maar ik denk persoonlijk dat ook projectontwikkelaars minder genegen waren om nieuwe projecten op te starten toen de huizenprijzen aan het dalen waren. Dat ze nu bij de stijgende huizenprijzen opeens haast hebben snap ik dan wel....

6 opmerkingen:

 1. De overheid krijgt er in dit soort berichten altijd erg makkelijk van langs in mijn ogen, ze kunnen het nooit goed doen.

  Toen ze zoveel grondposities hadden opgebouwd was dat in de crisis niet goed en moesten ze alles maar weer omzetten naar landbouwgrond omdat het toch nooit gebouwd zou worden. Nu krijgen ze het verwijt dat ze in de crisis te weinig huizen hebben laten bouwen! Volgens mij was er destijds gewoon bijna geen belangstelling om een huis te bouwen.

  Daarnaast vind ik nog steeds dat de uitgifte van grond niet bij een gemeente hoort overigens. Veel te risicovol en daarnaast behoort het niet tot de kerntaken van een gemeente in mijn ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier in de buurt heb je veel nieuwbouwprojecten die heel vrolijk begonnen zijn, maar die uiteindelijk niet helemaal verkocht zijn. Of ze te vroeg gestart zijn, weet ik niet, maar het is iets dat volgens mij wat moeilijk te timen is. De vaart is er sinds de crisis volgens mij wat uit. Aan de andere kant zijn er op het moment best een aantal van mijn kennissen en vrienden die een nog te bouwen huis hebben gekocht. En wij denken zelf ook over zelf bouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit ook altijd wat makkelijk, om naar de overheid te wijzen. En wat die projectontwikkelaars betreft: het is natuurlijk ook een kwestie van vraag en aanbod. In de crisis was er minder vraag, dus dan wordt er ook minder ontwikkeld. Het zijn lastige dingen vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kun je toelichten wat je bedoelt met deze zin:
  "Van de partijen die dit persbericht de wereld in hebben geslingerd krijgt voor de overheid te langs." Ik snap niet wat je bedoelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. krijgt voor = krijgt vooral
   vermoed ik tenminste

   Verwijderen
  2. ka, moet vooral zijn. In mijn optiek worden dit soort betichten heel vaak door bepaalde belangengroepen de media ingebracht. In dit geval bijvoorbeeld bouwend nederland. Dat doen ze met een doel, niet omdat ze zo begaan zijn met de nederlandse huizenkopers..
   Althans, dat denk ik

   Verwijderen