Doorgaan naar hoofdcontent

Er worden te weinig huizen gebouwd

Gisteren las ik op diverse sites dat de bouw van nieuwe woningen te langzaam dreigt te gaan. Als het doorgaat zoals nu verwacht zullen er volgend jaar 20% minder nieuwe woningen gebouwd worden dan dit jaar.
Van de partijen die dit persbericht de wereld in hebben geslingerd krijgt voor de overheid te langs. Het duurt te lang voordat plannen gereed zijn en de eerste paal de grond in kan.

Naast de lage rentes waardoor iemand met het zelfde salaris meer hypotheekschuld kan dragen, draagt een tekort aan beschikbare woningen natuurlijk ook bij aan de stijging van de huizenprijzen.

Ik denk dat niet alleen de overheid schuldig is aan het tekort aan nieuwbouwplannen. Natuurlijk zal een gemeente de laatste jaren minder happig zijn geweest om hun ingekochte bouwgrond met minder marge te verkopen, maar ik denk persoonlijk dat ook projectontwikkelaars minder genegen waren om nieuwe projecten op te starten toen de huizenprijzen aan het dalen waren. Dat ze nu bij de stijgende huizenprijzen opeens haast hebben snap ik dan wel....

Reacties

  1. De overheid krijgt er in dit soort berichten altijd erg makkelijk van langs in mijn ogen, ze kunnen het nooit goed doen.

    Toen ze zoveel grondposities hadden opgebouwd was dat in de crisis niet goed en moesten ze alles maar weer omzetten naar landbouwgrond omdat het toch nooit gebouwd zou worden. Nu krijgen ze het verwijt dat ze in de crisis te weinig huizen hebben laten bouwen! Volgens mij was er destijds gewoon bijna geen belangstelling om een huis te bouwen.

    Daarnaast vind ik nog steeds dat de uitgifte van grond niet bij een gemeente hoort overigens. Veel te risicovol en daarnaast behoort het niet tot de kerntaken van een gemeente in mijn ogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier in de buurt heb je veel nieuwbouwprojecten die heel vrolijk begonnen zijn, maar die uiteindelijk niet helemaal verkocht zijn. Of ze te vroeg gestart zijn, weet ik niet, maar het is iets dat volgens mij wat moeilijk te timen is. De vaart is er sinds de crisis volgens mij wat uit. Aan de andere kant zijn er op het moment best een aantal van mijn kennissen en vrienden die een nog te bouwen huis hebben gekocht. En wij denken zelf ook over zelf bouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind dit ook altijd wat makkelijk, om naar de overheid te wijzen. En wat die projectontwikkelaars betreft: het is natuurlijk ook een kwestie van vraag en aanbod. In de crisis was er minder vraag, dus dan wordt er ook minder ontwikkeld. Het zijn lastige dingen vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kun je toelichten wat je bedoelt met deze zin:
    "Van de partijen die dit persbericht de wereld in hebben geslingerd krijgt voor de overheid te langs." Ik snap niet wat je bedoelt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. krijgt voor = krijgt vooral
      vermoed ik tenminste

      Verwijderen
    2. ka, moet vooral zijn. In mijn optiek worden dit soort betichten heel vaak door bepaalde belangengroepen de media ingebracht. In dit geval bijvoorbeeld bouwend nederland. Dat doen ze met een doel, niet omdat ze zo begaan zijn met de nederlandse huizenkopers..
      Althans, dat denk ik

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....