Doorgaan naar hoofdcontent

Een 6-urige werkdag

In Zweden wordt volop geëxperimenteerd met het invoeren van de 6-urige werkdag. De overheid vindt in Zweden de balans tussen werk en privé heel belangrijk en stimuleert daarom bedrijven actief om een zesurige werkdag in te voeren.

Aan een kortere werkdag en -week zitten best een aantal voordelen. De eerste is een duidelijke. Als je landelijk een werkweek invoert die een kwart korter is, kun je ook een kwart meer mensen aan het werk krijgen om dezelfde hoeveelheid werk te doen. Daarbij zou in Nederland de werkloosheid voor een groot deel verdwijnen. (Er vanuit gaande dat werk en capaciteit op elkaar aansluiten).

Daarnaast worden mensen productiever is de gedachte. Doordat werknemers minder gestrest zijn, doen ze per uur meer werk dan voorheen. Dat is nog nooit hard aangetoond, maar het tegendeel ook niet.

Kan zo maar ieder land een 6-urige werkdag (of 30-urige werkweek) invoeren? Nee, zegt het artikel. Alleen in landen waar de lonen en de productiviteit hoog zijn zou dit goed kunnen. Laat Nederland nou net zo'n land zijn.

De eerste ervaringen zijn in ieder geval positief.

Zouden jullie een kortere werkweek willen? Tegen minder inkomen?

Reacties

  1. Ik sta er positief tegenover. We wordt steeds meee en meer verwacht van werknemers, de bekende ratrace.
    De balans met privé komt dan zeker in het gedrang.

    Bij een kortere werkweek kan die balans positiever uitslaan, omdat er simpelweg een betere tijdverdeling is. Privé is er meer ruimte voor zorg, tijd voor jezelf. Meer balans. Ik kan mij best voorstellen dat dat mensen gelukkiger maakt. Of dan ook de werkloosheid een stuk lager wordt betwijfel ik. Vraag en aanbod zullen niet altijd matchen.

    Wat vind jij zelf?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik ben een voorstander. Werken is voor mij echt een noodzakelijk kwaad. Niet dat ik mijn werk niet leuk vind, maar ik weet genoeg leukere dingen met mijn tijd te doen.
      Ik denk dat er deels meer mensen aan het werk kunnen, maar niet die 25% die je rekenkundig zou verwachten. Ik denk dat mensen met 6 uur per dag efficiënter werken

      Verwijderen
  2. Ik ben momenteel nog niet financieel onafhankelijk genoeg om zo'n keuze te kunnen maken, maar zou op termijn dolgraag wat tijd "terugkopen".

    Voor twintigers en dertigers lijkt het me minder geschikt, die hebben hoge kosten voor huisvesting, kinderen, ...

    En ik deel ergens wel de vrees van bespaar balans: is de instroom van nieuwe werknemers gegarandeerd? Bij ons op het werk is er momenteel een ware pensionerinsgolf, maar tegelijk ook een aanwervingsstop. Telkens het werk herverdelen onder de overblijvers begint toch ook tegen zijn grenzen aan te lopen. Veel meer zieken dan normaal, de mensen zitten er gewoon door.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. op een gegeven moment houdt dat herverdelen op inderdaad. Dan zouden er toch weer mensen bij moeten.

      Verwijderen
    2. En dat kosten nu hoog zijn, heeft ook te maken dat alle prijzen zijn afgestemd op die 40-urige werkweek..

      Verwijderen
  3. Lijkt mij ook positief. Ook makkelijker met kinderen/werk combineren etc. Minder stress is sowieso goed!
    Maar ik vraag me af of het in de praktijk lukt. Kunnen mensen wel af met minder geld?? Betwijfel het. En bijv m'n man werkt 40u en er is zoveel werk wat alleen hij kan doen, dat hij het zelfs met 60u in de week niet af kan krijgen. En er is niemand met dezelfde capaciteiten, zegt bedrijf al een paar jaar. Tja wat doe je dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel veel salarisverhoging eisen... en anders een andere werkgever zoeken. structureel 60 uur per week werken lijkt mij niet wenselijk..

      Verwijderen
    2. Dat dat argument van dat bedrijf nog werkt zeg...die wil gewoon geen ander, dus is uw man de klos.Eerlijk gezegd lijkt het mij ook makkelijk een werknemer te hebben die zijn grenzen niet bewaakt.

      Verwijderen
    3. Maak je maar geen zorgen. Mijn man heeft een tijdje geprobeerd 60u te werken om het af te krijgen. Lukte niet. Dus nu doet hij dat ook niet meer (al 2 jaar niet meer) hij werkt gewoon 40u en de rest van het werk blijft liggen.

      Verwijderen
  4. Lijkt mij heerlijk, een 30 urige werkweek. Momenteel heb ik een 36 urige. Per 1 januari 2016 heb ik 2 uren ontslag genomen :)) Verdeeld over 4 werkdagen van 9 uur. Veeeeeel te lang en zeker niet productief. Op mijn vrije dag moet ik echt bijkomen.

    Toevallig heb ik het er donderdag op mijn werk over gehad dat ik graag minder uren wil werken vanaf het komende jaar. Moet besproken worden met de HR afdeling, 32 urige werkweek zou zo mogen, maar minder nu nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind dat mensen zelf de keuze moeten hebben om minder te werken. Mijn man is kostwinner en hoe graag ik ook zou willen, ik kan niet werken vanwege mijn gezondheid. Ik heb ook geen uitkering.
    Die zes uren per dag zou voor het werk van mijn man heel lastig worden. De overheid doet zoveel veranderingen in de ouderenzorg waardoor er nu veel meer werk te doen is (zoals aanbestedingen, overleggen met wethouders en zorgverzekeraars, plotselinge bezuinigingen van de overheid zien op te vangen, waarna daarna de zorgverzekeraar vindt dat er nog meer bezuinig moet worden etc). Mijn man werkt gemiddeld vijftig uur in de week. Ik zou al blij zijn als we vrije weekenden zouden hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Manlief doet zijn best om minder uren te maken. Hij heeft nu een afdeling minder onder zich en wil personeel met betere kwalificaties.

      Verwijderen
  6. Ik zou het graag willen, want met zes uur reistijd per dag zou ik dan nog wat avond over houden. Ik geloof er niets van er veel meer banen komen alleen -de werkgever zal verwachten dat je productiever bent en hetzelfde doet in minder tijd...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voorheen werkte ik 6 uur per dag. Beviel op zich best goed maar had een langere werkweek (6 dagen) om toch aan mijn uren te komen. Nu ben ik minder gaan werken en werk ik 3x8 uur p.w. en eigenlijk bevalt mij dit beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn ervaring is dat hetzelfde werk danin minder uren moet gebeuren. Er worden geen extra mensen aangenomen want bezuinigingen, en geen mensen met de juiste ervaring. Die kun je natuurlijk opleiden, maar is dan geen geld voor. Zo blijf je in het bekende cirkeltje ronddraaien. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Volgens mij was er in Zweden geen sprake van inleveren van salaris. Ook niet van minder werkzaamheden. Alleen minder uren om het te doen. Maar doordat je effectiever en gezonder bent is dat geen probleem. In feite elimineer je de nu (onbewuste) nutteloze tijd.

    Mij lijkt het zeker wel wat. Ik vervloek nog elke ochtend de idioot die heeft verzonnen dat een werkdag van 8 tot 5 moet zijn. Ik heb al eens 32 uur gewerkt en hoop daar in de toekomst weer naartoe te kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat maakt het echt aantrekkelijk, als er geen salaris hoeft te worden ingeleverd. Ik ben meer een ochtendmens, dus ik zou juist graag van 6 tot 12 willen werken en dan de middag vrij hebben voor het gezin en hobby's

      Verwijderen
  10. Midden tachtiger jaren is er in de gezondheidszorg de 36 urige werkweek gestart om meer banen te creëren. In mijn beleving zijn die er niet gekomen, diensten zijn alleen ingekort. Kijk maar eens in verplegingshuis hoe keihard daar het personeel moet werken voor weinig loon. Voor de duidelijkheid ik werk wel in de gezondheidszorg maar niet ( meer) in een verpleegtehuis.
    Wel zit ik nu in de gezondheidzorg waar ik de één na andere collega de ziektewet in zie belanden met lichamelijke klachten die begin of midden 50 zijn en heel slecht herstellen.
    Denk dat een mooie werkverdeling belangrijk in Nederland zou zijn. Voor jonge mensen is er soms geen baan terwijl anderen tot bijna hun 68 e jaar door moeten werken. Dit laatste halen velen niet en belanden in de ziektewet, wat de gezondheidszorgkosten ook weer omhoog brengt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ja en nee.. mn man werkt nu ook gewoon 50 u ipv 38.. een 6 urige werkweek zou dat niet veranderen, ze gaan niet opeens meer mensen aannemen ook al is de 1 na de ander overspannen.. (ok niet liegen.. ze hebben 1 extra iemand aangenomen... )
    voor mij zou er weinig veranderen, ik ben gastouder, met flexkindjes.. ouders vooral in zorg, horeca etc, dus ze komen niet op vaste dagen en tijden.. mijn werkdagen worden er dus niet korter van, hooguit minder inkomsten omdat kinderen korter komen, maar de tijd van de 1e die komt tot de laatste opgehaald is wordt niet korter gok ik...
    maar in t algemeen zie ik de voordelen wel in van kortere werkdagen!! minder inkomen vindt alleen niemand aantrekkelijk in deze dure tijden gok ik.. we moeten allemaal de hypotheek betalen die we al hebben of de hoge huur...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De bibliotheek Rotterdam werkte graag met parttimers, want bewezen meer productie. Nu werken ze met parttimers en vrijwilligers
    Op de hogere niveau's wel fulltime timers, maar dat zijn er weinig.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Werk 4 uur per dag van 8 tot 12 kan het iedereen aanraden. In de ochtend lekker bedenken wat je "zo" gaat doen.In mijn geval veel op de MTB het bos in veel lezen bij mooi weer lekker in de tuin zitten en bij slecht weer lekker onder de veranda en dan de houtkachel aan. Heb wel salaris moeten inleveren maar je leeft nu,als je op tijd begint met aflossen van je hypotheek dan heb je dat deel van je salaris ook niet meer nodig.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....