Doorgaan naar hoofdcontent

Een 6-urige werkdag

In Zweden wordt volop geëxperimenteerd met het invoeren van de 6-urige werkdag. De overheid vindt in Zweden de balans tussen werk en privé heel belangrijk en stimuleert daarom bedrijven actief om een zesurige werkdag in te voeren.

Aan een kortere werkdag en -week zitten best een aantal voordelen. De eerste is een duidelijke. Als je landelijk een werkweek invoert die een kwart korter is, kun je ook een kwart meer mensen aan het werk krijgen om dezelfde hoeveelheid werk te doen. Daarbij zou in Nederland de werkloosheid voor een groot deel verdwijnen. (Er vanuit gaande dat werk en capaciteit op elkaar aansluiten).

Daarnaast worden mensen productiever is de gedachte. Doordat werknemers minder gestrest zijn, doen ze per uur meer werk dan voorheen. Dat is nog nooit hard aangetoond, maar het tegendeel ook niet.

Kan zo maar ieder land een 6-urige werkdag (of 30-urige werkweek) invoeren? Nee, zegt het artikel. Alleen in landen waar de lonen en de productiviteit hoog zijn zou dit goed kunnen. Laat Nederland nou net zo'n land zijn.

De eerste ervaringen zijn in ieder geval positief.

Zouden jullie een kortere werkweek willen? Tegen minder inkomen?

Reacties

 1. Ik sta er positief tegenover. We wordt steeds meee en meer verwacht van werknemers, de bekende ratrace.
  De balans met privé komt dan zeker in het gedrang.

  Bij een kortere werkweek kan die balans positiever uitslaan, omdat er simpelweg een betere tijdverdeling is. Privé is er meer ruimte voor zorg, tijd voor jezelf. Meer balans. Ik kan mij best voorstellen dat dat mensen gelukkiger maakt. Of dan ook de werkloosheid een stuk lager wordt betwijfel ik. Vraag en aanbod zullen niet altijd matchen.

  Wat vind jij zelf?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ben een voorstander. Werken is voor mij echt een noodzakelijk kwaad. Niet dat ik mijn werk niet leuk vind, maar ik weet genoeg leukere dingen met mijn tijd te doen.
   Ik denk dat er deels meer mensen aan het werk kunnen, maar niet die 25% die je rekenkundig zou verwachten. Ik denk dat mensen met 6 uur per dag efficiënter werken

   Verwijderen
 2. Ik ben momenteel nog niet financieel onafhankelijk genoeg om zo'n keuze te kunnen maken, maar zou op termijn dolgraag wat tijd "terugkopen".

  Voor twintigers en dertigers lijkt het me minder geschikt, die hebben hoge kosten voor huisvesting, kinderen, ...

  En ik deel ergens wel de vrees van bespaar balans: is de instroom van nieuwe werknemers gegarandeerd? Bij ons op het werk is er momenteel een ware pensionerinsgolf, maar tegelijk ook een aanwervingsstop. Telkens het werk herverdelen onder de overblijvers begint toch ook tegen zijn grenzen aan te lopen. Veel meer zieken dan normaal, de mensen zitten er gewoon door.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. op een gegeven moment houdt dat herverdelen op inderdaad. Dan zouden er toch weer mensen bij moeten.

   Verwijderen
  2. En dat kosten nu hoog zijn, heeft ook te maken dat alle prijzen zijn afgestemd op die 40-urige werkweek..

   Verwijderen
 3. Lijkt mij ook positief. Ook makkelijker met kinderen/werk combineren etc. Minder stress is sowieso goed!
  Maar ik vraag me af of het in de praktijk lukt. Kunnen mensen wel af met minder geld?? Betwijfel het. En bijv m'n man werkt 40u en er is zoveel werk wat alleen hij kan doen, dat hij het zelfs met 60u in de week niet af kan krijgen. En er is niemand met dezelfde capaciteiten, zegt bedrijf al een paar jaar. Tja wat doe je dan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel veel salarisverhoging eisen... en anders een andere werkgever zoeken. structureel 60 uur per week werken lijkt mij niet wenselijk..

   Verwijderen
  2. Dat dat argument van dat bedrijf nog werkt zeg...die wil gewoon geen ander, dus is uw man de klos.Eerlijk gezegd lijkt het mij ook makkelijk een werknemer te hebben die zijn grenzen niet bewaakt.

   Verwijderen
  3. Maak je maar geen zorgen. Mijn man heeft een tijdje geprobeerd 60u te werken om het af te krijgen. Lukte niet. Dus nu doet hij dat ook niet meer (al 2 jaar niet meer) hij werkt gewoon 40u en de rest van het werk blijft liggen.

   Verwijderen
 4. Lijkt mij heerlijk, een 30 urige werkweek. Momenteel heb ik een 36 urige. Per 1 januari 2016 heb ik 2 uren ontslag genomen :)) Verdeeld over 4 werkdagen van 9 uur. Veeeeeel te lang en zeker niet productief. Op mijn vrije dag moet ik echt bijkomen.

  Toevallig heb ik het er donderdag op mijn werk over gehad dat ik graag minder uren wil werken vanaf het komende jaar. Moet besproken worden met de HR afdeling, 32 urige werkweek zou zo mogen, maar minder nu nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind dat mensen zelf de keuze moeten hebben om minder te werken. Mijn man is kostwinner en hoe graag ik ook zou willen, ik kan niet werken vanwege mijn gezondheid. Ik heb ook geen uitkering.
  Die zes uren per dag zou voor het werk van mijn man heel lastig worden. De overheid doet zoveel veranderingen in de ouderenzorg waardoor er nu veel meer werk te doen is (zoals aanbestedingen, overleggen met wethouders en zorgverzekeraars, plotselinge bezuinigingen van de overheid zien op te vangen, waarna daarna de zorgverzekeraar vindt dat er nog meer bezuinig moet worden etc). Mijn man werkt gemiddeld vijftig uur in de week. Ik zou al blij zijn als we vrije weekenden zouden hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Manlief doet zijn best om minder uren te maken. Hij heeft nu een afdeling minder onder zich en wil personeel met betere kwalificaties.

   Verwijderen
 6. Ik zou het graag willen, want met zes uur reistijd per dag zou ik dan nog wat avond over houden. Ik geloof er niets van er veel meer banen komen alleen -de werkgever zal verwachten dat je productiever bent en hetzelfde doet in minder tijd...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voorheen werkte ik 6 uur per dag. Beviel op zich best goed maar had een langere werkweek (6 dagen) om toch aan mijn uren te komen. Nu ben ik minder gaan werken en werk ik 3x8 uur p.w. en eigenlijk bevalt mij dit beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn ervaring is dat hetzelfde werk danin minder uren moet gebeuren. Er worden geen extra mensen aangenomen want bezuinigingen, en geen mensen met de juiste ervaring. Die kun je natuurlijk opleiden, maar is dan geen geld voor. Zo blijf je in het bekende cirkeltje ronddraaien. Olga

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij was er in Zweden geen sprake van inleveren van salaris. Ook niet van minder werkzaamheden. Alleen minder uren om het te doen. Maar doordat je effectiever en gezonder bent is dat geen probleem. In feite elimineer je de nu (onbewuste) nutteloze tijd.

  Mij lijkt het zeker wel wat. Ik vervloek nog elke ochtend de idioot die heeft verzonnen dat een werkdag van 8 tot 5 moet zijn. Ik heb al eens 32 uur gewerkt en hoop daar in de toekomst weer naartoe te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat maakt het echt aantrekkelijk, als er geen salaris hoeft te worden ingeleverd. Ik ben meer een ochtendmens, dus ik zou juist graag van 6 tot 12 willen werken en dan de middag vrij hebben voor het gezin en hobby's

   Verwijderen
 10. Midden tachtiger jaren is er in de gezondheidszorg de 36 urige werkweek gestart om meer banen te creëren. In mijn beleving zijn die er niet gekomen, diensten zijn alleen ingekort. Kijk maar eens in verplegingshuis hoe keihard daar het personeel moet werken voor weinig loon. Voor de duidelijkheid ik werk wel in de gezondheidszorg maar niet ( meer) in een verpleegtehuis.
  Wel zit ik nu in de gezondheidzorg waar ik de één na andere collega de ziektewet in zie belanden met lichamelijke klachten die begin of midden 50 zijn en heel slecht herstellen.
  Denk dat een mooie werkverdeling belangrijk in Nederland zou zijn. Voor jonge mensen is er soms geen baan terwijl anderen tot bijna hun 68 e jaar door moeten werken. Dit laatste halen velen niet en belanden in de ziektewet, wat de gezondheidszorgkosten ook weer omhoog brengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ja en nee.. mn man werkt nu ook gewoon 50 u ipv 38.. een 6 urige werkweek zou dat niet veranderen, ze gaan niet opeens meer mensen aannemen ook al is de 1 na de ander overspannen.. (ok niet liegen.. ze hebben 1 extra iemand aangenomen... )
  voor mij zou er weinig veranderen, ik ben gastouder, met flexkindjes.. ouders vooral in zorg, horeca etc, dus ze komen niet op vaste dagen en tijden.. mijn werkdagen worden er dus niet korter van, hooguit minder inkomsten omdat kinderen korter komen, maar de tijd van de 1e die komt tot de laatste opgehaald is wordt niet korter gok ik...
  maar in t algemeen zie ik de voordelen wel in van kortere werkdagen!! minder inkomen vindt alleen niemand aantrekkelijk in deze dure tijden gok ik.. we moeten allemaal de hypotheek betalen die we al hebben of de hoge huur...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De bibliotheek Rotterdam werkte graag met parttimers, want bewezen meer productie. Nu werken ze met parttimers en vrijwilligers
  Op de hogere niveau's wel fulltime timers, maar dat zijn er weinig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Werk 4 uur per dag van 8 tot 12 kan het iedereen aanraden. In de ochtend lekker bedenken wat je "zo" gaat doen.In mijn geval veel op de MTB het bos in veel lezen bij mooi weer lekker in de tuin zitten en bij slecht weer lekker onder de veranda en dan de houtkachel aan. Heb wel salaris moeten inleveren maar je leeft nu,als je op tijd begint met aflossen van je hypotheek dan heb je dat deel van je salaris ook niet meer nodig.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…