Doorgaan naar hoofdcontent

De week van de hypotheken

De afgelopen week was er weer genoeg hypotheeknieuws te vinden. Ten eerste was er het bericht dat banken waarschuwen voor de risico's een aflossingsvrije hypotheek. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij en schreef daar al wat over eerder deze week.

Daarnaast een bericht van de vereniging eigen huis (VEH) waarin werd gesteld dat huizenkopers door de lage rente niet goed nadenken over de risico's van een hypotheek bij tegenslag. Ik kan me er iets bij voorstellen, de maandlasten zijn bij de huidige rentestanden lekker laag natuurlijk. Maar er zijn natuurlijk altijd risico's zoals renteverhogingen, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Die risico's zijn wel van alle tijden.

In een artikel van Z24 ging het daar ook over, maar ook over het feit dat nieuwe aanbieders van hypotheken, en de investeerders in die aanbieders helemaal geen problemen hebben met het financieren van tophypotheken. Dat doen ze zelfs graag vanwege de hogere rentevergoeding die ze daar voor krijgen en het lage percentage wanbetalers op de Nederlandse hypotheken.

Als laatste las ik een artikel over diverse rechtzaken die tegen banken waren aangespannen over de verantwoordelijkheid voor de overgebleven restschuld. De betreffende rechters gaven in deze zaken de banken gelijk, maar ik verwacht dat het laatste gerechtelijke woord hier nog niet over gezegd is.

En als laatste nog wat persoonlijk hypotheeknieuws. Wij deden direct op 1 juni een extra aflossing op onze aflossingsvrije hypotheekdeel.

Hebben jullie ook nog hypotheeknieuws deze week?

Reacties

  1. Ja. Heb gisteren ook weer de opdracht voor een extra aflossing gedaan. Per 1 Juli zal er weer 4.000 minder af te lossen zijn. Heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons niet. 1 juni was wel een mooie datum omdat de rentemiddeling dan inging. Scheelde toch enkele tientjes bruto. De mooiste hypotheek-klapper in jaren voor ons. Natuurlijk losten we ook af, maar dat zette qua maandlasten niet zoveel zoden aan de dijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. per keer misschien niet, maar met stug volhouden worden die besparingen ook wel een aardig bedragje

      Verwijderen
  3. Ik heb ooit 12,75% hypotheekrente betaald. Boeiend. het was toen duur, maar ik kon het nog steeds betalen.

    Ik zou nu heel graag hoge rente willen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In VEH las ik ook iets over spaarhypotheken, dat je die na 20 jr premiebetaling mag stopzetten. Je moet dan wel het verschil wat je nog tekort komt zelf bijbetalen of anders financieren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die 20 jaar heeft iets te maken met de belastingen. Als je het eerder stopzet moet je inkomstenbelasting betalen over de ontvangen rente

      Verwijderen
    2. Waarom zo een regeling, wat levert het me op, normaal gesproken begint de spaarhypotheek na 20 pas te renderen.

      Wie wordt hier nu beter van, de banken of de hypotheekadviseurs van VEH. Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd.

      Verwijderen
    3. Ligt eraan, met extra storten in de polis levert het ook bij 20 jaar wel wat op hoor

      Verwijderen
  5. Deze week niet veel, weer de gewone maandelijkse aflossingen gedaan. Het is deze week wel spannend rondom een eventuele verkoop. Maar dat is nu nog even koffiedik kijken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....