zaterdag 4 juni 2016

De week van de hypotheken

De afgelopen week was er weer genoeg hypotheeknieuws te vinden. Ten eerste was er het bericht dat banken waarschuwen voor de risico's een aflossingsvrije hypotheek. Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij en schreef daar al wat over eerder deze week.

Daarnaast een bericht van de vereniging eigen huis (VEH) waarin werd gesteld dat huizenkopers door de lage rente niet goed nadenken over de risico's van een hypotheek bij tegenslag. Ik kan me er iets bij voorstellen, de maandlasten zijn bij de huidige rentestanden lekker laag natuurlijk. Maar er zijn natuurlijk altijd risico's zoals renteverhogingen, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Die risico's zijn wel van alle tijden.

In een artikel van Z24 ging het daar ook over, maar ook over het feit dat nieuwe aanbieders van hypotheken, en de investeerders in die aanbieders helemaal geen problemen hebben met het financieren van tophypotheken. Dat doen ze zelfs graag vanwege de hogere rentevergoeding die ze daar voor krijgen en het lage percentage wanbetalers op de Nederlandse hypotheken.

Als laatste las ik een artikel over diverse rechtzaken die tegen banken waren aangespannen over de verantwoordelijkheid voor de overgebleven restschuld. De betreffende rechters gaven in deze zaken de banken gelijk, maar ik verwacht dat het laatste gerechtelijke woord hier nog niet over gezegd is.

En als laatste nog wat persoonlijk hypotheeknieuws. Wij deden direct op 1 juni een extra aflossing op onze aflossingsvrije hypotheekdeel.

Hebben jullie ook nog hypotheeknieuws deze week?

11 opmerkingen:

 1. Ja. Heb gisteren ook weer de opdracht voor een extra aflossing gedaan. Per 1 Juli zal er weer 4.000 minder af te lossen zijn. Heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wow dat is een mooi bedrag om af te lossen zeg..

   Verwijderen
 2. Bij ons niet. 1 juni was wel een mooie datum omdat de rentemiddeling dan inging. Scheelde toch enkele tientjes bruto. De mooiste hypotheek-klapper in jaren voor ons. Natuurlijk losten we ook af, maar dat zette qua maandlasten niet zoveel zoden aan de dijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. per keer misschien niet, maar met stug volhouden worden die besparingen ook wel een aardig bedragje

   Verwijderen
 3. Ik heb ooit 12,75% hypotheekrente betaald. Boeiend. het was toen duur, maar ik kon het nog steeds betalen.

  Ik zou nu heel graag hoge rente willen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom? Alleen maar spaargeld en geen hypotheek meer?

   Verwijderen
 4. In VEH las ik ook iets over spaarhypotheken, dat je die na 20 jr premiebetaling mag stopzetten. Je moet dan wel het verschil wat je nog tekort komt zelf bijbetalen of anders financieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die 20 jaar heeft iets te maken met de belastingen. Als je het eerder stopzet moet je inkomstenbelasting betalen over de ontvangen rente

   Verwijderen
  2. Waarom zo een regeling, wat levert het me op, normaal gesproken begint de spaarhypotheek na 20 pas te renderen.

   Wie wordt hier nu beter van, de banken of de hypotheekadviseurs van VEH. Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd.

   Verwijderen
  3. Ligt eraan, met extra storten in de polis levert het ook bij 20 jaar wel wat op hoor

   Verwijderen
 5. Deze week niet veel, weer de gewone maandelijkse aflossingen gedaan. Het is deze week wel spannend rondom een eventuele verkoop. Maar dat is nu nog even koffiedik kijken.

  BeantwoordenVerwijderen