Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste aflossing 2016

Zoals ik eerder al schreef willen we elke maand €125 aflossen op de aflossingsvrije hypotheek. Maandag heb ik dus opdracht gegeven voor de eerste aflossing van het jaar. Deze aflossing scheelt weer €0,29 in rentelasten. Geen wereldschokkend bedrag weer, maar wie het kleine niet eert..

Deze 29 cent wordt volgende maand ook weer extra gestort op de aflos spaarrekening.

Bij onze bank gaat dat sinds kort zeer eenvoudig via internetbankieren. Tenminste, zolang je onder het boetevrije bedrag per jaar blijft.

Voor het annuïteiten deel en het aflossingsvrije deel kun je zien hoeveel je dat jaar nog boetevrij kan aflossen en kun je invullen. hoeveel je wilt aflossen en op welk deel. Aflossen of extra storten in de spaarhypotheek kan alleen via de hypotheekadviseur.

Wanneer je voor de 10e van de maand je opdracht geeft, wordt dat nog dezelfde maand verwerkt. Gelijk met de reguliere afschrijving wordt ook  de extra aflossing van de betaalrekening afgeschreven.
Ongeveer een week nadat de afschrijving is gedaan wordt je nieuwe hypotheekoverzicht per post bezorgd.

Enige nadeel is dat je in 1x alle aflossingen van die maand moet opgeven. Daarna kan het pas weer in de volgende maand. Een onverwachte meevaller kun je dus pas een maand later gebruiken voor een extra aflossing.


Reacties

  1. Weet je het zeker dat je alleen via hypotheekadviseur een extra aflossing kunt doen?
    Ik heb de eerste keer contact gezocht met desbetreffende geldverstrekker en gevraagd hoe het moest. Officieel zou ik vooraf moeten aangeven dat ik ga aflossen. Nu los ik extra af op het moment dat me uit komt en het wordt gelijk verwerkt.
    Een goede service dus, terwijl me het eerst anders voorgespiegeld was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor extra storten in de spaarhypotheek moet het via de hypotheekadviseur, de overige delen kunnen via internetbankieren. Tenzij ik meer dan 10% op een leningdeel wil aflossen, dan moet het via een formulier en/of de adviseur

      Verwijderen
  2. Mooi dat de eerste aflossing weer een feit is! Ik moet bij de Rabo gewoon geld overmaken. Eerder was het ook nog mailen, maar dat hoeft nu niet meer. Gewoon onder vermelding van het leningnummer. Het kan ook op elk moment, vanaf dat moment wordt de rente gewoon herberekend. Wat mij betreft ideaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik hoef dus niets te mailen. Ik vul het bedrag dat ik wil aflossen in, via internetbankieren, bevestig dat en vervolgens wordt alles automatisch aan het eind van de maand geregeld.
      Op 1 februari wordt nu dus naast mijn huidige hypotheeklasten ook de extra 125 euro afgeschreven.

      Verwijderen
  3. Dan weet ik bij welke bank je zit :-) Deze nieuwe functionaliteit is erg handig. Wij blijven vooralsnog gebruik maken van een automatische overboeking naar de bank onder vermelding van het leningnummer waarop extra moet worden afgelost. Kan ik het a) niet vergeten en b) hoef ik er niets extra's voor te doen. Wel zag ik dat je via deze functionaliteit meteen de nieuwe rente per leningdeel kan inzien. Dat is dan wel weer erg handig :-)

    Ik heb gisteren even gebeld met de bank over de mogelijkheden voor het aanpassen van de bankspaarhypotheek. Hierover word ik binnenkort terug gebeld. Zodra ik meer informatie heb, zal ik er een blog over schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben erg benieuwd, ik ga heb dat voor februari/maart gepland staan. Ik ben erg benieuwd

      Verwijderen
  4. Ik heb je blog net ondekt (dankzij een reactie van jou, op mijn blog)
    Mag je een bedrag van 125Euro per maand overmaken? Grappig. Sommige banken hanteren natuurlijk een grens van 300 of 1000 Euro. Mag ik vragen waarom je ervoor kiest om elke maand een relatief klein bedrag te doen, en het niet op te sparen bijv om in een keer een groter bedrag te doen?
    Ik zelf houd er niet zo van als m'n maandbedrag elke maand schommelt, dan heb ik het gevoel dat ik het niet meer in de gaten kan houden. Een aflossing in dec levert namelijk pas een besparing op in febr. (bij mijn bank iig)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je hier ook leest. Ja ik kan via internetbankieren elk willekeurig bedrag (tot 10%) zo aflossen. Heb ook al een keer 238,23 of iets dergelijks afgelost, zodat ik weer op een mooi rond bedrag kwam.
      Dat ik elke maand aflos heeft met twee dingen te maken. Als ik het langer laat staan kan de verleiding te groot worden om het geld toch voor iets anders te gebruiken. En als ik gelijk aflos wordt de betaalde rente gelijk al lager. Dat kan ik dan ook weer gebruiken om extra af te lossen.

      Bij mij levert een aflossing in december ook pas wat op in februari. Maar in excel kan ik tot op de cent nauwkeurig uitrekenen wat het nieuwe maandbedrag wordt. En als ik voor de 10e van de maand opdracht geef, wordt het met de volgende afschrijving al meegenomen.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....