Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste aflossing 2016

Zoals ik eerder al schreef willen we elke maand €125 aflossen op de aflossingsvrije hypotheek. Maandag heb ik dus opdracht gegeven voor de eerste aflossing van het jaar. Deze aflossing scheelt weer €0,29 in rentelasten. Geen wereldschokkend bedrag weer, maar wie het kleine niet eert..

Deze 29 cent wordt volgende maand ook weer extra gestort op de aflos spaarrekening.

Bij onze bank gaat dat sinds kort zeer eenvoudig via internetbankieren. Tenminste, zolang je onder het boetevrije bedrag per jaar blijft.

Voor het annuïteiten deel en het aflossingsvrije deel kun je zien hoeveel je dat jaar nog boetevrij kan aflossen en kun je invullen. hoeveel je wilt aflossen en op welk deel. Aflossen of extra storten in de spaarhypotheek kan alleen via de hypotheekadviseur.

Wanneer je voor de 10e van de maand je opdracht geeft, wordt dat nog dezelfde maand verwerkt. Gelijk met de reguliere afschrijving wordt ook  de extra aflossing van de betaalrekening afgeschreven.
Ongeveer een week nadat de afschrijving is gedaan wordt je nieuwe hypotheekoverzicht per post bezorgd.

Enige nadeel is dat je in 1x alle aflossingen van die maand moet opgeven. Daarna kan het pas weer in de volgende maand. Een onverwachte meevaller kun je dus pas een maand later gebruiken voor een extra aflossing.


Reacties

 1. Weet je het zeker dat je alleen via hypotheekadviseur een extra aflossing kunt doen?
  Ik heb de eerste keer contact gezocht met desbetreffende geldverstrekker en gevraagd hoe het moest. Officieel zou ik vooraf moeten aangeven dat ik ga aflossen. Nu los ik extra af op het moment dat me uit komt en het wordt gelijk verwerkt.
  Een goede service dus, terwijl me het eerst anders voorgespiegeld was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor extra storten in de spaarhypotheek moet het via de hypotheekadviseur, de overige delen kunnen via internetbankieren. Tenzij ik meer dan 10% op een leningdeel wil aflossen, dan moet het via een formulier en/of de adviseur

   Verwijderen
 2. Mooi dat de eerste aflossing weer een feit is! Ik moet bij de Rabo gewoon geld overmaken. Eerder was het ook nog mailen, maar dat hoeft nu niet meer. Gewoon onder vermelding van het leningnummer. Het kan ook op elk moment, vanaf dat moment wordt de rente gewoon herberekend. Wat mij betreft ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik hoef dus niets te mailen. Ik vul het bedrag dat ik wil aflossen in, via internetbankieren, bevestig dat en vervolgens wordt alles automatisch aan het eind van de maand geregeld.
   Op 1 februari wordt nu dus naast mijn huidige hypotheeklasten ook de extra 125 euro afgeschreven.

   Verwijderen
 3. Dan weet ik bij welke bank je zit :-) Deze nieuwe functionaliteit is erg handig. Wij blijven vooralsnog gebruik maken van een automatische overboeking naar de bank onder vermelding van het leningnummer waarop extra moet worden afgelost. Kan ik het a) niet vergeten en b) hoef ik er niets extra's voor te doen. Wel zag ik dat je via deze functionaliteit meteen de nieuwe rente per leningdeel kan inzien. Dat is dan wel weer erg handig :-)

  Ik heb gisteren even gebeld met de bank over de mogelijkheden voor het aanpassen van de bankspaarhypotheek. Hierover word ik binnenkort terug gebeld. Zodra ik meer informatie heb, zal ik er een blog over schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben erg benieuwd, ik ga heb dat voor februari/maart gepland staan. Ik ben erg benieuwd

   Verwijderen
 4. Ik heb je blog net ondekt (dankzij een reactie van jou, op mijn blog)
  Mag je een bedrag van 125Euro per maand overmaken? Grappig. Sommige banken hanteren natuurlijk een grens van 300 of 1000 Euro. Mag ik vragen waarom je ervoor kiest om elke maand een relatief klein bedrag te doen, en het niet op te sparen bijv om in een keer een groter bedrag te doen?
  Ik zelf houd er niet zo van als m'n maandbedrag elke maand schommelt, dan heb ik het gevoel dat ik het niet meer in de gaten kan houden. Een aflossing in dec levert namelijk pas een besparing op in febr. (bij mijn bank iig)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je hier ook leest. Ja ik kan via internetbankieren elk willekeurig bedrag (tot 10%) zo aflossen. Heb ook al een keer 238,23 of iets dergelijks afgelost, zodat ik weer op een mooi rond bedrag kwam.
   Dat ik elke maand aflos heeft met twee dingen te maken. Als ik het langer laat staan kan de verleiding te groot worden om het geld toch voor iets anders te gebruiken. En als ik gelijk aflos wordt de betaalde rente gelijk al lager. Dat kan ik dan ook weer gebruiken om extra af te lossen.

   Bij mij levert een aflossing in december ook pas wat op in februari. Maar in excel kan ik tot op de cent nauwkeurig uitrekenen wat het nieuwe maandbedrag wordt. En als ik voor de 10e van de maand opdracht geef, wordt het met de volgende afschrijving al meegenomen.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…