Doorgaan naar hoofdcontent

Extra aflossing juni naar voren gehaald

Sinds onze bank het tijdstip waarop de extra aflossing wordt afgeschreven heeft aangepast, het wordt namelijk direct bij opdracht afgeschreven en berekend, doen wij de maandelijkse extra aflossing op de hypotheek altijd op de dag dat het salaris van M wordt gestort. Dat is altijd halverwege de maand.

Deze maand zijn we echter op dat moment lekker op vakantie. En alhoewel we vorig jaar vanaf de camping een aflossing deden, hebben we nu besloten om de aflossing wat naar voren te halen zodat we in de vakantie daar niet meer aan hoeven te denken. We schieten de aflossing nu even voor uit de buffer en maken die gelijk weer over zodra het salaris gestort wordt. De opdracht daarvoor staat al klaar.

Gisteren kon na het verwerken van alle stortingen, aflossingen etc. voor het eerst deze maand weer een aflossing gedaan worden op onze hypotheek, dus dat hebben we gelijk maar gedaan. We hebben net als de voorgaande maanden weer €425 afgelost op onze annuïteitenhypotheek. Hiermee dalen onze maandlasten met €2,12 en wellicht nog een klein beetje meer. Door de drie voorgaande aflossingen die direct werden afgeschreven daalden onze maandlasten elke keer met 1 cent meer dan wanneer er gewoon aan het einde van de maand zou worden afgelost. Ik verwacht dat dat er de maandlasten daarom dit keer ook weer met een cent extra zullen dalen (wie het kleine niet eert...) De teveel betaalde rente wordt aan het eind van de volgende maand verrekend namelijk.

Met deze aflossing komen de totale extra aflossingen dit jaar op precies €2.000. In totaal hebben we nu ruim €40.600 extra afgelost. Al onze extra aflossingen zijn te vinden op onze aflossingenpagina. De hypotheek zal met ruim €500 dalen deze maand door ook nog een reguliere aflossing op de annuïteitenhypotheek.

On hypotheekoverzicht kun je vinden op de hypotheekpagina.

Hebben jullie nog een extra aflossing gepland staan deze maand?

Reacties

 1. Goed bezig hoor, respect! We lossen af op onze schuld bij schoonouders zodra het vakantiegeld gearriveerd is. Eerst die schuld weg, dan de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel slim, zo hebben wij dat ook gedaan met de schuld bij mijn moeder om de restschuld te financieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons verschilt het stortingsmoment, waardoor we al een aantal keer in het rood kwamen en debetrente moesten betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is vervelend, dat proberen wij te voorkomen..

   Verwijderen
 4. Nee, onze volgende aflossing staat voor augustus gepland. Ik wilde de 10% die we mogen aflossen verdelen over 3x, waarbij 1 betaling in april gedaan is en er dan nog twee in respectievelijk augustus en december komen. Dan spreiden we de boel een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben begin dit jaar ons oude huis met flinke overwaarde verkocht en zijn daarom flink aan t aflossen op de aflossingsvrije hypotheek die we mee hebben genomen uit de oude woning.
  We hebben aanvullend een annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek afgesloten. Wat is het gevolg als ik extra aflos op een van deze 2 hypotheekvormen? Looptijd zal er niet korter van worden (staat vast) maar betaal ik dan de volgende maand iets minder aflossing en dus minder rente? Is dat het voordeel?
  Mijn redenatie is tot nu toe dat aflossen op alv-hypotheek het meeste oplevert omdat die een hogere rente heeft en dat bij L en A-hypotheek de schuld uiteindelijk toch wel afgelost wordt.
  Wie brengt me op andere ideeën ?? :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…