Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggingsupdate

Het is echt al heel lang dat ik uitgebreid geschreven heb over onze beleggingen. Alleen in ons bericht over het herbalanceren schreef ik dat we voor op schema liggen voor ons doel voor dit jaar. Ook schreef ik dat ondanks de inleg van enkele honderden Euro's in het eerste kwartaal onze portefeuille in die periode zelfs minder waard was geworden.

Portefeuille
De afgelopen anderhalve maand is de beurs onze portefeuille al wer wat gunstiger gezind: Met een eigen inleg van €275 sinds eind maart, is de waarde van onze portefeuille met ruim €1.200 gestegen. Dat is bijna €1.000 aan koerswinst.


Hoe is die koerswinst tot stand gekomen? Best wel een gedeelte hebben we te danken aan de sterker wordende dollar. Werd de dollar in het eerste kwartaal minder waard ($1,25/euro), nu is die zo'n 5% meer waard ($1,19/euro). Dat helpt al aardig mee.
Ook de stijgende olieprijs heeft goed meegeholpen. Ook stegen onze Europese aandelen aardig. Uiteindelijk stegen die ook met ruim 7,5%. Gemiddeld kwamen we zo op ruim 7% rendement in anderhalve maand uit.

Dividendinkomsten/passief inkomen
Ook met de dividendinkomsten gaat het prima. We ontvingen dit jaar al €240. Dit is op dit moment veruit de grootste passief inkomsten stroom die we hebben. Ten opzichte van vorig jaar is dat bijna het dubbele. Dat is ongeveer 50 euro per maand. Dat zet nog geen zoden aan de dijk voor financiële onafhankelijkheid.. :)

Zoals we al eerder schreven gaan we vanaf nu de inleg voor de beleggingen flink terugschroeven, zodat we ons meer kunnen richten op het op sterkte brengen van onze buffer.

Beleggen jullie? En zo ja, hoe gaat het daarmee?

Reacties

 1. Dat ziet er goed uit van jullie.
  Bij ons zien we eigenlijk hetzelfde beeld, echter hebben wij nog maar zo'n €1100 belegd vermogen. Dus de resultaten zijn vele malen kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een mooi rendement! Wij zijn nog niet gaan beleggen, we zijn nog met teveel andere zaken bezig. Ik hoop volgend jaar onze eerste stappen in het beleggen te kunnen zetten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van een kleine 400 EUR in de min sta ik nu weer ruim 600 EUR in de plus. Ik leg maandelijks in, heb ook in de piek van december / januari gekocht en op dat niveau zit het nog niet Maar dat is het voordeel van "Dollar Cost Averaging", op hoge koers koop je minder aandelen en op een lage koers automatisch meer, dat middelt zichzelf mooi uit...we zijn nu +/- 8 maanden serieus bezig en ik vind het leuk om te zien hoe de portefeuille groeit, qua dividend zit ik nog niet op jullie bedragen, in juni / juli komt er weer wat binnen geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij leggen ook elke maand in, maar vanaf nu dus tijdelijk even wat minder tot de buffer wat voller is. Daarna pakken we het tempo weer op.

   Verwijderen
 4. wij leggen maandelijks 100 euro in bij binck.. maar het stijgt nauwelijks in waarde.. (qua winst dan.. naast de maandelijkse 100 euro stijging) denk dat we nu 3 euro winst hebben ofzo :p bizar weinig maar ja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij krijgen elk kwartaal een dividenduitkering van ongeveer 287 euro. Wij schommelen rond de 25.000 euro ingelegd kapitaal. Komende maand stort ik 500 bij om hopelijk boven de 25.000 te blijven. Een leuk bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker weten. Herbeleggen jullie dat dividend ook weer?

   Verwijderen
 6. Ik zit op bijna € 1.400 koerswinst in een periode van 10 maanden. Op een investering van gemiddeld € 22.000 is dat wel netjes, mede dankzij Shell. Gelukkig bouwt het jaarlijks te ontvangen dividend ook verder op, ben nu op een niveau van € 1.400 per jaar. Het eerste begin is er nu. Probeer elke maand toch een bedrag van rond de € 1.500 te investeren. Geldbuffer aanhouden doe ik wel maar geen grote bedragen, rendeert slecht op een spaarrekening, kan eventueel beter een deel van aandelen weer te verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…