Doorgaan naar hoofdcontent

Stembureau lid

Een tijdje terug zag ik (M) in het lokale suffertje een oproep van onze gemeente voor stembureauleden. Je kon je via email aanmelden.
Het leek mij wel eens interessant om aan de andere kant van de tafel te zitten en aangezien de verkiezingen ook nog eens op mijn vrije dag zijn, hoefde ik er ook geen vrij voor te nemen.

Begin deze week kreeg ik een bevestiging dat ik voorlopig was ingedeeld bij een stembureau in de wijk naast de onze. Wel moest ik nog "even" een online cursus volgen waarin alle regels worden uitgelegd en wat wordt afgesloten met een examen.
Dat examen moet je ook echt halen anders wordt je plek weer vacant.

Dat "even" viel dus best een beetje tegen. Ik dacht dat even snel in de lunchpauze op werk te doen, maar uiteindelijk heb ik het 's avonds thuis afgemaakt. In totaal kostte het doornemen van de cursus me toch wel 2 uur, daarna nog drie kwartier oefenvragen en een kwartiertje examen.

Maar, ik ben wel geslaagd, dus ik mag gaan zitten op 21 maart.

Als stembureaulid krijg je een vrijwilligersvergoeding van €10,50 per uur. Ik ben voor 8 uur ingeroosterd, dus dat is in totaal dan €84. Als we niet eerder klaar zijn met stemmen tellen. Dat vind ik nog best een aardige vergoeding, maar als je nu de uren van de online cursus meerekent gaat het ururtarief opeens wel hard naar beneden. Met de 3 uur erbij komt de uurvergoeding nog maar uit op €7,63.

Maar goed, voor het geld heb ik me niet aangemeld, meer om eens mee te maken wat het inhoudt en zo doe je ook nog eens wat voor de samenleving.

Zijn jullie wel eens stembureaulid geweest?

Reacties

 1. Ik ga dit jaar ook voor het eerst. Wij moesten verplicht naar een bijeenkomst waar de regels uitgelegd werden. Dat waren er inderdaad nog best wel veel. De meeste logisch, maar wel handig om even expliciet aangereikt te krijgen. (Had ook online gemogen wat mij betreft, in principe liever zelfs. Maar het was wel in de raadszaal van de gemeente, het was ook wel eens leuk om daar te zitten.) Ik heb geen examen hoeven te doen. Alles is wel online na te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en dan moet je er ook nog belasting over betalen.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar het lijkt mij nog steeds leuk om te doen, alleen heeft mijn gemeente een wachtlijst hiervoor.

   Verwijderen
 3. Nee! Hoewel het me wel zeker nog eens leuk lijkt om te doen! Ik weet dat Zuinigaan dit ook regelmatig doet of gedaan heeft; door haar weet ik ook dat het überhaupt mogelijk is. Dat wist ik ook helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed dat je dit doet! Ik heb het dit jaar ook overwogen, maar ik moet er een vrije dag voor opnemen. Daarvoor was de vergoeding me te laag. Het is hier geloof ik 100 euro voor een hele dag, maar ik betaal momenteel voor iedere euro die ik extra verdien tegen de 50% belasting (ivm verminderen loonheffingskorting). Dus hoe nuttig (en misschien wel leuk!) het ook is, dat is die vrije dag opnemen me toch niet waard.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…