Doorgaan naar hoofdcontent

Stembureau lid

Een tijdje terug zag ik (M) in het lokale suffertje een oproep van onze gemeente voor stembureauleden. Je kon je via email aanmelden.
Het leek mij wel eens interessant om aan de andere kant van de tafel te zitten en aangezien de verkiezingen ook nog eens op mijn vrije dag zijn, hoefde ik er ook geen vrij voor te nemen.

Begin deze week kreeg ik een bevestiging dat ik voorlopig was ingedeeld bij een stembureau in de wijk naast de onze. Wel moest ik nog "even" een online cursus volgen waarin alle regels worden uitgelegd en wat wordt afgesloten met een examen.
Dat examen moet je ook echt halen anders wordt je plek weer vacant.

Dat "even" viel dus best een beetje tegen. Ik dacht dat even snel in de lunchpauze op werk te doen, maar uiteindelijk heb ik het 's avonds thuis afgemaakt. In totaal kostte het doornemen van de cursus me toch wel 2 uur, daarna nog drie kwartier oefenvragen en een kwartiertje examen.

Maar, ik ben wel geslaagd, dus ik mag gaan zitten op 21 maart.

Als stembureaulid krijg je een vrijwilligersvergoeding van €10,50 per uur. Ik ben voor 8 uur ingeroosterd, dus dat is in totaal dan €84. Als we niet eerder klaar zijn met stemmen tellen. Dat vind ik nog best een aardige vergoeding, maar als je nu de uren van de online cursus meerekent gaat het ururtarief opeens wel hard naar beneden. Met de 3 uur erbij komt de uurvergoeding nog maar uit op €7,63.

Maar goed, voor het geld heb ik me niet aangemeld, meer om eens mee te maken wat het inhoudt en zo doe je ook nog eens wat voor de samenleving.

Zijn jullie wel eens stembureaulid geweest?

Reacties

 1. Ik ga dit jaar ook voor het eerst. Wij moesten verplicht naar een bijeenkomst waar de regels uitgelegd werden. Dat waren er inderdaad nog best wel veel. De meeste logisch, maar wel handig om even expliciet aangereikt te krijgen. (Had ook online gemogen wat mij betreft, in principe liever zelfs. Maar het was wel in de raadszaal van de gemeente, het was ook wel eens leuk om daar te zitten.) Ik heb geen examen hoeven te doen. Alles is wel online na te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. en dan moet je er ook nog belasting over betalen.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar het lijkt mij nog steeds leuk om te doen, alleen heeft mijn gemeente een wachtlijst hiervoor.

   Verwijderen
 3. Nee! Hoewel het me wel zeker nog eens leuk lijkt om te doen! Ik weet dat Zuinigaan dit ook regelmatig doet of gedaan heeft; door haar weet ik ook dat het überhaupt mogelijk is. Dat wist ik ook helemaal niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed dat je dit doet! Ik heb het dit jaar ook overwogen, maar ik moet er een vrije dag voor opnemen. Daarvoor was de vergoeding me te laag. Het is hier geloof ik 100 euro voor een hele dag, maar ik betaal momenteel voor iedere euro die ik extra verdien tegen de 50% belasting (ivm verminderen loonheffingskorting). Dus hoe nuttig (en misschien wel leuk!) het ook is, dat is die vrije dag opnemen me toch niet waard.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…