Doorgaan naar hoofdcontent

Het geld lekte bijna letterlijk weg

Vorige maand gaven we de meterstand door voor het water. Die was behoorlijk hoger dan het jaar ervoor, we hadden zo'n 35 kuub meer verbruikt dan in 2016. Om dat even om te rekenen: dat is 4 liter per uur, best wel veel, maar als ik er over nadenk zou het ook zo maar het verschil kunnen zijn tussen een dochter in de luiers en een dochter die naar de wc gaat. Al grappend gaven we onze dochter de schuld die erg van douchen houdt.
We mochten bijna 50 euro bijbetalen en ons maandbedrag ging met bijna 4 euro omhoog. Dat zijn allemaal geen schokkende bedragen, maar toch...

We dachten er eigenlijk verder niet over na, tot dat we vorige week, met de aankondiging van echt koud weer, besloten om de buitenkraantjes af te sluiten en af te tappen, zodat we geen vorstschade zouden oplopen.

Zodra we het luik van de kruipruimte openmaakten hoorden we het water al sissen. Een blik naar beneden liet zien dat de koppeling die de leiding splitst naar het kraantje in de voortuin en naar het kraantje in de achtertuin een heel klein straaltje lekte. Dat zou ook zo maar 4 liter per uur kunnen zijn.

Ik heb de afsluiter dichtgezet en de buitenkranen open gedraaid afgetapt en als klus genoteerd dat ik moet kijken of ik de lekkage kan verhelpen of dat ik de koppeling moet vervangen in het voorjaar.

En dan zullen we bij de volgende afrekening zien of deze kleine lekkage de oorzaak is geweest van het hogere verbruik of dat we toch nog onze dochter de schuld mogen geven...

PS: Gelukkig was het niet zo erg:

Reacties

 1. vervelend! Heb ik het vorig jaar ook eens meegemaakt. Niet voor niets controleer ik maandelijks handmatig de watermeter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben wij ook meegemaakt bij ons vorige huis. Gelukkig net buiten onze watermeter en onze kavelgrens. Op de grond van de gemeente dus. Maar het zag er wel bijna zo uit als op dat plaatje wat je in je ps hebt gezet. Gekke gewaarwording hoor als er opeens water uit de grond komt.

  En er is een keer schade gemaakt aan onze waterleiding tijdens een verbouwing. Maar aangezien ons huis op zand gebouwd is, viel het bijna niet op. Het water zakte zo weg. Gelukkig hebben we het opgemerkt voordat de vloer weer dicht ging; anders hadden we toch een probleem gehad. Zie dan een lek nog maar eens op te sporen.

  Hoop voor jullie dat die lekkage de veroorzaker is geweest. Succes met klussen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig heb je het ontdekt. Hopelijk nu opgelost!
  Ik merk ook dat een kind dat zelf naar de wc gaat en handen wast veel water kost. Want ze trekken vaker door, doen vaker miniplasjes en laten de kraan keihard en lang lopen. Dat kost altijd even om te 'finetunen'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed dat je dit nu ontdekt hebt zeg! Echt zonde van het geld.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zonde hoor en goed dat je het tegen bent gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier vorig jaar hetzelfde probleem. Een lekkend wc-kraantje was de boosdoener. Probleem verholpen en dit jaar kregen we gelukkig weer geld terug. Ik schrijf nu weer elke maandag de meterstanden op, dan heb ik het tenminste op tijd in de gaten als er ergens een lekkage is o.i.d.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.