Doorgaan naar hoofdcontent

Wij zitten niet te wachten om onze betaalgegevens te delen met bedrijven

Toen ik zojuist de krant doorbladerde viel mijn oog op een artikel over de nieuwe regels, psd2, rond het delen van betaalgegevens door banken aan andere bedrijven. Wat blijkt, voor mij niet geheel verrassend, de meeste Nederlanders voelen er niet zo veel voor om hun betaalgegevens te delen met partijen anders dan hun bank.

In het onderzoekje dat is uitgevoerd valt is gevraagd of mensen hun financiële gegevens met verschillende bedrijven willen delen in ruil voor verschillende tegenprestaties. Als tegenprestatie werd bijvoorbeeld een bedrag van 50 euro gesteld. Ruim 1% van de mensen zou dan wel zijn of haar gegevens met Facebook willen delen, maar bijvoorbeeld 6% zou dit wel doen met de Albert Heijn. Als het bedrijf niet genoemd wordt is 3,6% bereid de financiële gegevens te delen voor 50 euro.

De percentages liggen in dezelfde range als het de tegenprestatie is dat je direct kunt automatisch kunt afrekenen bij de betreffende webwinkel. 5% is dan bereid de gegevens te delen met Bol.com, maar met Amazon is dat slechts 1,4%. Nederlandse bedrijven worden blijkbaar meer vertrouwd dan Amerikaanse.

Als de tegenprestatie is het beter inzicht krijgen in je eigen financiën, dus bijvoorbeeld door het delen van je gegevens met een app voor een huishoudboekje, of het delen met een financieel adviseur,  is de bereidheid opeens 17,5%.
In alle gevallen zijn jongeren veel meer bereid gegevens te delen dan ouderen.

Zouden wij zelf snel gegevens delen aan bedrijven? Ik denk het niet zo snel. Wat ik veel liever zou hebben is dat je eenvoudig, en in een uniform format je gegevens zou kunnen downloaden en dan offline kunt verwerken in bijvoorbeeld excel of in een huishoudboekje. Voor de makers van programma's wordt het dan ook makkelijker omdat er maar één soort format verwerkt hoeft te worden.

Want er zijn nog wel wat privacy issues waar nog geen antwoord op is gegeven.


Reacties

  1. Heel bizar dit. Het is al erg genoeg dat de bank volledig inzicht in mijn financiële leven heeft. Hier ga ik dus niet aan meewerken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ga hier absoluut niet aan meewerken. Je hele handel en wandel, niet alleen in financieel opzicht, ligt dan in feite voor iedereen open en bloot op straat. Kunnen zo zien wat je verdient, je hypotheek etc. Slimmeriken, met slechte bedoelingen, zullen ook wel weer een manier vinden om hier een slaatje uit te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach de belastingdienst en diverse andere overheidsinstanties weten ook alles van je. Het maakt me niet uit, heb niks te verbergen en als het betekend dat ik betere aanbiedingen krijg, wat op mijn situatie is afgestemd ach..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eh nee, gewoon nee, nee, nee, nee, blijf met je poten van mijn persoonlijke data, punt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
    ดูหนังออนไลน์

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....