Doorgaan naar hoofdcontent

Januari is weer een dure maand geworden

Deze maand is weer een dure maand geworden. Dit begon al gelijk aan het begin van de maand. V was overgestapt naar dezelfde zorgverzekeraar als ik, maar dat hadden we te laat geregeld om al mee te gaan met de incasso van eind december.

V heeft het minimale eigen risico en een hoger aanvullend pakket dan ik heb. Uiteindelijk mochten we aan het begin van het jaar nog even ruim €1.500 laten afschrijven. Dit geld hadden we wel gereserveerd staan.

Ook had de auto weer zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig. Daar hadden we €400 voor gereserveerd staan, maar nieuwe remblokken, periodieke vervanging van onderdelen van de airco en een langzaam leeglopende achterband lieten de kosten nog wat verder opgelopen tot zo'n €700.

Verder werden er nog wat jaarlijkse zaken afgeschreven. Denk aan het abonnement op de ANWB+Wegenwacht en het onderhoudscontract voor de CV-ketel. Die is intussen ook alweer netjes onderhouden en was tiptop in orde volgens de monteur. Met ons geluk zal die dus volgende maand het wel begeven.. :)

Kwa inkomsten van M viel de schade nog mee. Ik werk vanaf dit jaar nog maar 4 dagen tegen een salaris van 4,5 dagen per week. Ook had ik een aantal verlofdagen bijgekocht. Die laatste werden door een administratieve fout niet afgeschreven, waardoor het salaris, mede ook door een declaratie, hetzelfde was als de vorig jaar.

Wel betekent het dat ik in februari veel minder inkomsten zal hebben. De gekochte dagen worden dan alsnog verrekend en ook worden de dagen die ik in februari zal bijkopen dan afgeschreven. Dat zal betekenen dat mijn inkomsten bijna €1.000 lager zullen zijn dan in januari. Deze gekochte dagen ga ik wel meerekenen in onze savings rate.

Hoe was januari voor jullie?

Reacties

 1. Heel duur! Februari zal een zuinige maand zijn, eind februari staat een weekend weg gepland met een groep vrienden. Ook niet echt kostenbesparend. šŸ˜‰
  Stiekem voel ik me aangesproken door je post. Ik ben serviceadviseuse bij een autobedrijf, ik bel dus mbt die prachtige reparaties en bijbehorende kosten en man is cv monteur. šŸ™ˆ

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor ons was januari ook wel prijzig, naast de vaste rekening voor de WOZ (>700 EUR) waren we 400 EUR kwijt aan autokosten. Daarnaast heeft nu onze TV het na slechts 2.5 jaar begeven dus daar zullen ook nog wat kosten aan worden gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je te laat bent voor de incasso van de zorgverzekering, kun je ze wel bellen en vragen het geld zelf over te maken. Dan verrekenen ze het gewoon. Er wordt dan niet nogmaals in januari afgeschreven. Ik was ook te laat en het werd prima geregeld. Misschien een tip voor als het nog s gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben juist in januari helemaal niks uitgegeven. Nou ja bijna niks. Ik geloof 120 euro aan boodschappen. De zorgverzekering was al betaald, de belastingen en auto moeten nog. Goedkoop maandje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook erg duur.. voor t eert jaarpremie ipv maandpremie zorgverzekering 1750 (max eigen risico voor beide, dus die 850 euro hierdoor lage premie), zomervakatie is al geboekt (goedkoop dat scheelt :p 2 weken in drenthe voor 700 euro) nieuwe accu voor de bakfiets.. 420 euro, man heeft extra geinvesteerd 350 euro, nog wat geshopt.. jongste en ik hadden nieuwe broeken nodig en verder wat leuke dingen ipv nodig. etc en nog 2 leuke kosten posten. kaartjes voor vrienden van amstel live 2019 en kaartjes voor de vliegende vrienden in september! veel zin in!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook een dure maand. Door een langdurig bezoek aan het ziekenhuis vermoed ik dat ik het eigen risico er al doorheen heb. De rekening nog niet binnen, maar wat in het vat zit...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vrij duur zo ja. Hier was het gewoon normaal. Zorgverzekering ging in december gelukkig. Voorheen ging onze auto in januari naar de apk, maar deze hoeft pas in mei. Dus die kosten sparen we nu nog even uit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier is februari een dure maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook een dure janauari maand, auto kreeg een grote beurt, een nieuwe inbouw oven/magnetron gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een SR van rond de 60 met nog een dag te gaan, dus best een goede maand. Nieuwe keuken en renovatie toilet beschouw ik niet als uitgave maar een investering

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik had veel rekeningen, dus ook een dure maand hier!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

AnnuĆÆteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuĆÆteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuĆÆtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…