Doorgaan naar hoofdcontent

Financiën in 2018 (2): De uitgaven

December is traditioneel gezien de laatste maand van het jaar. Voor ons is dat een tijd om de financiën samen weer eens extra goed door te nemen en ook vooruit te kijken naar het volgende jaar. Dat doornemen komt aan het eind van de maand als alle rekeningen weer zijn betaald, maar dat vooruitkijken kan nu al.

Volgend jaar gaat voor ons behoorlijk wat (financiële) veranderingen met zich mee brengen, de belangrijkste is natuurlijk de komst van onze nieuwe spruit. Die verwachten we in april.

Op financieel gebied zal dat ook het één en ander betekenen. Maar dat is niet het enige dat er volgend jaar voor ons gaat veranderen. In een aantal blogs zal ik proberen alle veranderingen voor volgend jaar op een rijtje te zetten. Dat is vooral voor onszelf, maar jullie mogen natuurlijk gewoon meelezen..

In deze serie verscheen eerder:
Vandaag deel 2: De uitgaven.



Wonen: Door het vele aflossen dit jaar zijn onze hypotheeklasten een stuk lager dan vorig jaar. Om precies te zijn zijn de lasten in het afgelopen jaar met net geen honderd euro gedaald. Die winst hebben we al ten opzichte van 2017. Ook zullen we blijven aflossen, hoeveel we van plan zijn af te lossen vertel ik in de volgende aflevering van deze serie.
Ons energiecontract staat nog vast tot 1 juli. Tot die tijd zullen we hetzelfde bedrag betalen, maar door de stijgende energiebelastingen zou het zo maar kunnen dat we wat zullen moeten bijbetalen op het eind. Hoeveel dat is, geen idee maar we houden er rekening mee. In de tweede helft van het jaar zullen we waarschijnlijk meer moeten gaan betalen.

Lokale belastingen: De nieuwe WOZ-waarde van ons huis is nog niet bekend, maar zal ongetwijfeld hoger uitvallen dan hij nu is. Ook voor het waterschap en de andere gemeentelijke lasten verwachten we een stijging van zo'n €10 per maand (betalen in 10 maanden).

School en kinderopvang
Na de zomervakantie gaat onze dochter naar de basisschool. Dat betekent voor haar dat we geen kinderopvang hoeven te betalen. Wel komt daar een "vrijwillige" ouderbijdrage voor terug, maar dat is niet te vergelijken.
Daarnaast zal onze nieuwe spruit wel aar de kinderopvang gaan. Hij of zij zal echter maar één dag gaan in plaats van twee dagen zoals onze dochter nu gaat. Dochter ging namelijk eerder ook maar één dag per week totdat V een opleiding ging volgen. Nu houden we de tweede dag aan zodat V tijdens de zwangerschap ook nog een dag heeft waarop ze echt goed haar rust kan nemen.
Per saldo zullen deze kosten flink naar beneden gaan in de tweede helft van het jaar.

Autokosten: Onze autoverzekering loopt in februari af. We hadden een allriskverzekering met 3 jaar het aankoopbedrag terug bij een total loss. Die drie jaar zitten er nu op. We gaan dan eens shoppen naar wat het beste alternatief is.
Ook kunnen we waarschijnlijk het verbruik wel verminderen. Dat is dan vooral het zakelijke verbruik waar M onze auto nu nog wel eens voor gebruikt. Doordat het bedrijf meer auto's beschikbaar stelt voor zakelijke reizen is de noodzaak voor M om zijn eigen auto te gebruiken minder geworden. En als je echt goed naar ons verbruik kijkt is dat toch wel het gros van de kilometers die we rijden.
Ook hier kunnen we wel op besparen.

Boodschappen: We hopen hetzelfde budget aan te kunnen houden als we nu ook hebben, zo'n €300 per maand. Of dat gaat lukken met een baby in de luiers en mogelijk aan de voeding gaan we zien.

De rest: Voor de meeste (kleinere) uitgaven zal het niveau afhangen van discipline en prijsverhogingen hoeveel we eraan uit zullen gaan geven. Voor het gemak ga ik ervan uit dat dit ongeveer net zoveel is als dit jaar.

Reacties

  1. Niet heel spannend die uitgaves (ogenschijnlijk). BSO is weinig uren, tenzij je kind ook margedagen heeft op school? Vorig jaar had zoon in de kleuterklas elke maand een margedag op mijn werkdag, en daardoor was ik voor hem elke maand 10 uur extra kwijt. In de kosten merk ik nu dat hij dat niet meer heeft gelukkig.
    Ik kreeg vorige week bericht dat onze opvang 50 cent per uur duurder gaat worden. Dus dat is best flink qua stijging in de uitgaven. Gelukkig stijgt de toeslag ook wat mee, en krijgen we dan voor het hele jaar 500 Euro meer terug (bij het nieuwe tarief).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha geweldige openingszin... traditioneel gezien... is december... de laatste maand... van het jaar....

    Ik wens je succes met de uitgaven, zeker met de nieuwe baby erbij. En hee 20018 wordt door de gezinsuitbreiding sowieso een geweldig jaar voor jullie, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Your blog was absolutely fantastic!
    Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
    Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
    หนังตลก

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....