Doorgaan naar hoofdcontent

Financiën in 2018 (1): De inkomsten

December is traditioneel gezien de laatste maand van het jaar. Voor ons is dat een tijd om de financiën samen weer eens extra goed door te nemen en ook vooruit te kijken naar het volgende jaar. Dat doornemen komt aan het eind van de maand als alle rekeningen weer zijn betaald, maar dat vooruitkijken kan nu al.

Volgend jaar gaat voor ons behoorlijk wat (financiële) veranderingen met zich mee brengen, de belangrijkste is natuurlijk de komst van onze nieuwe spruit. Die verwachten we in april.

Op financieel gebied zal dat ook het één en ander betekenen. Maar dat is niet het enige dat er volgend jaar voor ons gaat veranderen. In een aantal blogs zal ik proberen alle veranderingen voor volgend jaar op een rijtje te zetten. Dat is vooral voor onszelf, maar jullie mogen natuurlijk gewoon meelezen..
Vandaag de eerste aflevering, de inkomsten.

Salaris M:
Zoals ik al eerder schreef ga ik in 2018 minder werken. Ik schreef daar hier al eerder over. Ik neem een halve dag ouderschapsverlof op en een halve dag verlof per week. Zo ga ik 4 dagen (80%) werken tegen 90% salaris met 100% pensioenopbouw. Ik kan daar een aantal jaar mee vooruit. Wat ons dat financieel kost heb ik ook al over geblogd. Het kost ons netto ongeveer €250 per maand.

Ik had gehoopt dat een nieuwe CAO en een loonsverhoging op basis van presteren de pijn zouden verzachten, maar daar zal ik nog even op moeten wachten. De CAO-onderhandelingen zijn vastgelopen en door het vertrek van mijn leidinggevende volgt de beoordeling van mijn functioneren in 2017 pas in maart. Daarna krijg ik met terugwerkende kracht mijn opslag uitbetaald. Vooralsnog gaat ons inkomen op dit punt dus wat naar beneden.

Inkomen V: 
V gaat vanaf januari ook al wat minder werken ivm de zwangerschap. Dat is een dagdeel minder. Daarvoor heeft ze intussen een vervanger geregeld die ook tijdens het zwangerschapsverlof haar overige werkdagen zal overnemen.
Van de uren die worden overgenomen krijgt V 30% van de vergoedingen van de zorgverzekeraars. De andere 70% is voor haar vervanger.
Daarnaast krijgt V tijdens haar zwangerschapsverlof een uitkering van het UWV (wettelijk minimumloon) en vanuit haar arbeidsongeschiktheidsverzekering. Samen is dat meer dan haar normale inkomen en compenseert dat ook ruim voor het minder werken in januari en februari.

Kinderbijslag:
Voor zover ik kan vinden verdubbelt onze kinderbijslag na de geboorte van onze nieuwe spruit. Ik dacht altijd dat een tweede kind minder krijgt, maar ik kon daar niets over terugvinden op de site van de SVB.
Wat wel uitmaakt is wanneer onze kleine geboren wordt. V is uitgerekend helemaal begin april, maar het zou een financieel stuk gunstiger zijn als de kleine nog net  in maart geboren wordt. Dat scheelt drie maanden voor de eerste uitbetaling van de kinderbijslag.
Onze dochter werd net in het nieuwe kwartaal geboren en daardoor duurde het bijna een half jaar voordat de eerste uitbetaling van de kinderbijslag plaatsvond. Je krijgt het namelijk aan het eind van het kwartaal na de het kwartaal waarin je kindje geboren is.

Kinderopvangtoeslag:
Pasgeleden hebben we bericht gekregen over de kinderopvangtoeslag voor volgend jaar. Op basis van inkomen en afgenomen uren krijgen we volgend jaar iets meer kinderopvangtoeslag per maand. Dit geldt in ieder geval voor het eerste halfjaar. Daarna gaat onze dochter naar de basisschool en ons nieuwe gezinslid naar de kinderopvang. Of we dan dezelfde uren opvang blijven afnemen weten we nog niet.

Als met al zullen de inkomsten over het hele jaar gemiddeld iets lager uitvallen dan nu het geval is, maar heel veel zal het ook weer niet zijn.

Reacties

  1. Fijn dat je al overzicht hebt. Wij krijgen onze tweede in mei en dit levert voor ons vrij veel extra kosten op. Gelukkig krijg je ook hogere kinderopvangtoeslag voor een tweede. 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja als ze vaak naar de opvang gaan schieten de kosten omhoog.

      Verwijderen
  2. Your blog was absolutely fantastic!
    Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
    Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
    ตารางบอล

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons zal er aan de inkomstenkant ook een beetje veranderen. Man gaat iets meer vakantieuren opnemen, maar hij krijgt ook salarisverhoging. Hopelijk heft het elkaar een beetje op..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo,

    Ik volg al een tijdje dit blog, en heb een vraag: heeft extra aflossen nu invloed op de hoogte van de kinderopvangtoeslag? Binnenkort ga ik nl. weer parttime aan de slag, met als doel de extra inkomsten te gebruiken om af te lossen. Maar is dat wel verstandig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, dankje voor het volgen. Ik denk het uiteindelijk wel. Door het extra aflossen heb je minder hypotheekrenteaftrek en daardoor blijft er een hoger belastbaar inkomen over.
      Ik had er nog nooit goed naar gekeken, maar dit scheelt voor ons letterlijk 2 euro per maand aan kinderopvangtoeslag bij 100 euro lagere maandlasten op de hypotheek...

      Verwijderen
  5. Your blog was absolutely fantastic!
    Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
    Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
    หนังตลก

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....