Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe gaat het met onze beleggingen?

Het is al even geleden dat ik wat schreef over onze beleggingen. Ik heb ook de beleggingenpagina niet helemaal bijgehouden. Dus tijd voor weer een update....

Het plan was om niet (echt) meer bij te kopen het laatste deel van het jaar. We hadden het beleggingsdoel al halverwege het jaar bereikt en het behalen van het doel voor de buffer was nog wel een uitdaging. Aan dat laatste is overigens niets veranderd.

Ik kan al vast verklappen dat we ons niet echt aan ons plan gehouden hebben. Naast een aantal periodieke inleggen in de beleggingsfondsen die we hadden, zijn we een extra periodieke belegging gestart in een obligatiefonds. Daar leggen we maandelijks 50 euro op in.

Daarnaast hebben we ook een eerste aankoop gedaan in een ETF. Voor meer informatie daarover verwijs ik graag naar Mr. FOB. We hebben voor een kleine €200 in VXUS gekocht. We zijn ook nog van plan in de rest van het jaar een gelijk bedrag te investeren in VTI en in een ETF waar Mr. FOB niet in investeert, VIG. Dat laatste is een ETF dat, kort door de bocht, alleen aandelen van bedrijven bezit die minimaal jaarlijks hun dividend verhogen.

Verder hebben we nog wat aandelen gekocht van Ahold en Unilever

Daarnaast hebben we ook nog wat aandelen verkocht van een bedrijf waar we in korte tijd een koerswinst van 25% op gemaakt hadden. We dachten dat daarvan de koers niet hoger kon worden, maar natuurlijk steeg de koers vervolgens nog een procent of 7 door. Het geld dat vrijkwam door de verkoop hebben we gebruikt voor de aankopen hierboven.

Onze beleggingsportefeuille heeft op dit moment een waarde van iets meer dan €12.000, dus fors hoger dan we als doel gesteld hadden. Helaas gaat dat waarschijnlijk wel ten koste van de het behalen van ons doel van de buffer.

En hoe gaat het dan met onze dividendinkomsten? Eigenlijk prima. We hebben tot nu zo'n €300 netto aan dividend ontvangen, waarvan een deel automatisch is geherinvesteerd en een deel gebruikt is om de aankopen te doen.

In de loop van het jaar lagen we op schema om dit jaar €400 aan dividend te ontvangen, maar door de daling van de dollarkoers ten opzichte van de Euro gaan we dat waarschijnlijk net niet halen. Maar bij elkaar is het toch een leuk bedrag...

Beleggen jullie? En hoe gaat het daarmee?

Reacties

  1. Het verschil tussen beleggen en sparen moet je niet groter maken dan het is, he?

    Met verlies verkopen is natuurlijk zonde. Maar als een plotselinge grote uitgave hebt, dan kun je daar natuurlijk ook beleggingen voor verkopen. Ook al is dat niet helemaal zoals je het wellicht in je hoofd had, het geld zit niet vast, zoals in een spaarhypotheek of na aflossen...!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is waar. Eigenlijk zou je het prima samen als één potje kunnen zien..

      Verwijderen
  2. Deze maand wil ik weer een plukje VXUS kopen. Vriendin wil echter nog steeds niet zo graag beleggen. Zij lost liever af op de hypotheek en vult liever de buffer aan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. tja lastig. Compromissen sluiten en van alles een beetje?

      Verwijderen
    2. Bij ons ligt momenteel de nadruk op aflossen op de hypotheek inderdaad. Daarnaast de buffer aanvullen en toch zo nu en dan een klein beetje richting de beurs.

      Verwijderen
  3. Misschien gaat het voorbij deze blog, maar vanwaar de keuze voor een aandeel als AH en AKZO?

    Je geeft aan in een ETF te investeren die alleen aandelen bezit die minimaal jaarlijks hun dividend verhogen. Dit vind ik persoonlijk een verstandige keuze, omdat bewezen is dat deze groep aandelen meer dan bovengemiddeld presteert.

    Als je dan kiest voor individuele aandelen in je portefeuille, waarom dan ook niet dergelijke aandelen selecteren?

    Succes met je blog!

    Groet Henk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat ik ook niet alleen afhankelijk wil zijn van Amerikaanse aandelen. Daar zitten toch de meesten van dat soort aandelen. Als de dollar dan nog verder verzwakt tov de euro merk ik dat anders bovengemiddeld in mijn resultaten.
      En in Europa is de spoeling best dun. Dus naast Unilever die wil regelmatig verhoogt en Shell die gewoon een hoog rendement heeft wil ik nog meer Europese aandelen en het liefst ook niet te speculatief. Vandaar een redelijk defensief aandeel als Ahold. AKZO heb ik overigens niet...

      Verwijderen
  4. Akzo was waarschijnlijk een kort moment dyslexie.

    Voordeel van Amerika is dat de keuze qua dividendgroeiers groter is. In Europa valt het zeer tegen. Unilever is daar een goede uitzondering op.

    Aan het beleggen in Amerika hangt zeker het valuta-risico. Niemand weet wat valuta op termijn doen. Wel is het zo dat de Euro/Dollar grote schommelingen heeft laten zien sinds de komst van de Euro. Als je net je geld nodig hebt terwijl de Euro/Dollar 1,50 is, dan ben je zeker niet blij als je op 1,18 bent ingestapt. Is het geld dat je voor langere tijd kan missen is dit risico misschien wat minder relevant. Maar zo kleven er altijd risico's aan beleggingen en maakt iedereen zijn eigen afwegingen.

    In antwoord op je vraag of ik zelf beleg:

    Zelf doe ik aan dividend groei beleggen met uitsluitend Amerikaanse aandelen. Dit sinds 2013. Mijn dividend is gegroeid van 529 Dollar op jaarbasis naar 830 Dollar nu, zonder nieuw geld te investeren (alleen het dividend herbelegd). Ik focus me vooral op de groei van het dividend. Wat de Dollar op de korte termijn doet vind ik persoonlijk minder interessant.

    Groeten Henk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Henk,

      zolang je inderdaad dollars uitgekeerd krijgt en ook weer investeert maakt het niet zo veel uit. Als je het uiteindelijk wilt gebruiken als inkomen maakt het wel degelijk uit, dan heb je een behoorlijk grotere portefeuille nodig bin een koers van 1,50 tov 1,18. Het is maar net wat je doel is

      Verwijderen
  5. Lekker bezig hoor! Nu doorgaan, en bij de volgende crisis niks verkopen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier sluit ik me graag bij aan, bij de volgende crisis flink bijkopen!

      Verwijderen
  6. Mijn doel is dat het een inkomen genereert in aanvulling op mijn pensioen. Ideaal zou zijn als ik hierdoor eerder met pensioen zou kunnen. In dat geval zou ik minder pensioen krijgen, maar dit gecompenseerd worden door het inkomen uit dividend. Ik heb nog ruim 30 jaar de tijd om dit inkomen te laten doorgroeien. Ik heb geen idee hoe de Dollar er dan voorstaat maar het maakt zeker uit of het 1,50 of 1,18 is.

    Een crisis zou ik helemaal niet erg vinden, dan kan ik meer aandelen kopen voor hetzelfde geld en groeit mijn inkomen sneller. Onder voorwaarde dat geen van de bedrijven zijn dividend schrapt. Dat zie ik als grootste risico.

    Groet Henk

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Even een vraag als leek zijnde op dit gebied: hoeveel van je jaarlijks ontvangen dividend kan je inleveren bij je belastingaangifte?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Over dividend uit de VS wordt bronbelasting geheven. Die bedraagt 15% in de VS. Netto ontvang ik dus 85% van het dividend bij mijn broker.

    Overigens kun je bij je belastingaangifte de betaalde dividend weer verrekenen in box 3. Dit is de zogenaamde aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Hiervoor moet je wel belasting in box 3 betalen (dan heb je dus een bepaald vermogen nodig).

    M.a.w. als je omgerekend naar euro's €150 aan bronbelasting hebt betaald kun je hiermee maximaal €150 van je vermogensrendementsheffing mee aftrekken.

    Groet Henk

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....