Doorgaan naar hoofdcontent

Extra aflossing november

Als je fanatiek bezig bent met het aflossen van je hypotheek is er niks mooier dan de dag beginnen met het doen van een extra aflossing. En ook een lekker begin van het weekend.

Nadat de bank alle hypotheekbedragen heeft afgeschreven, heeft het even nodig om alles te verwerken. De mogelijkheid tot het doen van een extra aflossing via internetbankieren is dan nog een dagen geblokkeerd. Vandaag werd de mogelijkheid weer open gezet.

Ik ben er nog net niet voor op gebleven tot na 12 uur, maar vanmorgen toen ik wakker werd heb ik toch gelijk de laptop aangeslingerd om het te regelen.

We mogen dit jaar nog €1.000 boetevrij extra aflossen en nog twee maanden te gaan. Deze maand doen we daarom maar de helft. Ik heb dus opdracht gegeven om €500 extra af te lossen op onze aflossingsvrije hypotheek.
De hypotheeklasten dalen door deze aflossing met maar liefst €1,12

Met deze aflossing gaan we driee mijlpalen behalen. De eerste is dat de bruto hypotheek daalt onder de €175.000. En wel dusdanig veel onder de dat bedrag dat onze hypotheek dan €31.000 lager is dan toen we hem afsloten.
Daarnaast daalt onze netto hypotheek, dat is de bruto hypotheek min de waarde van de spaarpolis, onder de €150.000. Vergeleken met de WOZ-waarde (€203.000) is de loan to value van onze hypotheek daarmee ruim onder de 75% terecht gekomen.
Als laatste hebben de grens van €20.000 aan extra aflossingen bereikt.

Als onze extra aflossingen zijn te zien op onze aflossingenpagina.

Gaan jullie nog extra aflossen dit jaar?

Reacties

 1. Wij gaan zeker nog aflossen. Elke maand weer die €500 plus de rente die we na elke maand minder hoeven te betalen. Zo lossen we inmiddels al zo’n €520 per maand af!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee ik niet, want in januari komt de nieuwe keuken en ook de wc moet worden gerenoveerd. Dus nu even sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, begin volgend jaar gaan we weer een aflossing doen. Er staat al wel €1000 klaar op de ‘aflosrekening’.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee wij gaan niet meer aflossen. Wij zijn sinds maart 2017 helemaal klaar en hypotheekvrij. Heerlijk en raar tegelijk. Nooit meer een extra aflossing. Herkenbaar hoe leuk dat was om te doen. Nu zie ik sparen maar zo ��

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben deze week voor het eerst afgelost. Een flink bedrag, 20% van de hypotheek. Sparen heeft met de huidige lage rente weinig zin. Nog geen officieel bericht van de bank gehad, maar kijk uit naar de officiële brief waarin staat dat onze hypotheek een stuk lager is!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja wij gaan zeker nog aflossen. Deze maand 500 naar de aflossingsvrij = besparing van 1,04 euro per maand. Volgende maand 1000 naar de annuïteit = besparing van 4,98 per maand. Daarmee komt de totaal aflossing van dit jaar op 8.900. Wij zijn in april verhuist en gelijk begonnen met aflossen. Wij begonnen met 513,42 per maand hypotheek en komen aan het eind van dit jaar op 474,23 per maand. Een besparing van 39,19 in relatief korte tijd. En dat voelt heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee, we hebben in oktober de laatste 1000 van dit jaar gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, ik ga niet extra aflossen. Mag niet meer. Op 1 januari verstuur ik meteen de opdracht voor de maximale boetevrije aflossing van 10%. Naar mijn idee heb ik zo het meeste voordeel van de extra aflossing. In juni loopt ook mijn rentevast periode af. Maar even rustig nadenken wat ik wil. Ik heb een gedeelte spaarhypotheek en een stukje aflossingsvrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi gedaan!! Wij gaan dit jaar ook nog aflossen, we mogen nog 2200 boetevrij doen. Ik denk wel dat we dat pas in december ofzo gaan overmaken, zodat het spaarsaldo niet teveel te lijden heeft. In september/oktober hebben we al 10k gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed bezig hoor. wij hebben dit jaar maximaal bijgestort in de spaarpolis. ruim 20k. Doel is: hypotheek vrij zijn als onze jongens gaan studeren.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…