Doorgaan naar hoofdcontent

Er werd nog nooit zo veel geleend voor een huis

Er werd gemiddeld nog nooit zo'n hoge hypotheek voor een huis afgesloten als in het afgelopen kwartaal. Gemiddeld werd er per hypotheek een bedrag van €287.000 geleend. Voor starters lag de gemiddelde hypotheeksom op €232.000.

Als ik dat lees, denk ik: wat een bedragen. Een starter leent dus gemiddeld bijna 6,5x het modale inkomen (€36.500) en over alle hypotheken is dat maar liefst ruim 7,8x.

Ik vraag me af hoe lang dit zo door gaat met de prijsstijgingen. Er komen steeds minder huizen te koop, dus er is krapte genoeg om de prijzen nog even hoog te houden of nog verder te laten stijgen. Ik vraag me alleen af of er straks nog mensen overblijven die een huis kunnen/willen kopen.

Ook bij ons in de buurt blijft de gekte aanhouden. Een identieke woning aan die van ons is in de verkoop gekomen voor €275.000. Geen idee of het daar ook voor verkocht gaat worden, maar blijkbaar is dit een reële vraagprijs. Wij betaalden in 2013 nog maar €191.000 en hebben daarna fors afgelost. Dat is in ieder geval op papier een flinke overwaarde.

Reacties

 1. Hier ook! Huizen waarvan het gerucht gaat dat ze te koop komen, worden al van tevoren bezocht door geïnteresseerden. Bizar.
  Ik zou niet snel zoveel geld willen neerleggen voor een huis. Het voelt zo onverstandig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij ook niet. Ondanks de forse overwaarde. Een nieuw huis is namelijk ook een stuk duurder geworden in dezelfde periode.

   Verwijderen
  2. zie dat bij ons ook in t dorp (groot dorp met veel nieuwe woningen, maar ook de oude zijn zo weg... wij hebben echt net op tijd gekocht.. huis werd gedwongen verkocht.. hierdoor konden we nog 10.000 in prijs zakken.. (bank moest akkoord gaan..)en dat was ver onder taxatiewaarde (scheelt nog eens 10.000 ) maar nu zou dat echt niet meer lukken..huizen zijn al verocht voor ze idd uberhaupt ergens te koop staan.. 2 huizen in de straten hiernaast zijn nu heel snel verkocht. terwijl 1 ervan 2 jr geleden nog een jaar te koopheeft gestaan.. bizar..

   Verwijderen
 2. een starter leent alleen 6,5 keer zijn inkomen als hij eenverdiener is. Als de partner ook modaal verdient, dan is het 'slechts' 3,2...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zeg ook niet van zijn inkomen, maar van een modaal inkomen. Dat is voor iedere starter...

   Verwijderen
 3. Poeh, ik moet er niet aan denken om ooit zoveel te lenen voor een huis... Voor twee en een halve ton heb je hier een rijtjeshuis in een vreselijke wijk. Zonder tuin. En er moet nog enorm veel aan gebeuren. Ik snap er niets van!

  We hopen met deze huizenmarkt wel dat ons eigen flatje in waarde stijgt, dat zou natuurlijk hartstikke mooi zijn. Maar deze flats zijn best prijsvast.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoe hebben ze dat uberhaupt gekregen ?? wij konden met moeite onze hypotheek rondk rijgen.. 236.900 (huis getaxeerd 242.000 gekocht voor 225.000 ) met mans inkomen van 43000 en mijn inkomen van 12000 bruto (maar zzper, dus krijg zelfs nog geld toe van de belastingdienst.. dus netto meer dan bruto zelfs :p) dus 4,3 jaarinkomen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor ons zou het er nu op neer komen dat we denk ik zo'n €340.000 voor ons huis zouden moeten betalen. Dat is dan nog zonder de bijkomende belastingen. Ikzelf zou dat bedrag zeker niet voor deze woning overhebben.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.