Doorgaan naar hoofdcontent

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden ten dage het geval is. Daarbij waren we ons oude appartement nog niet kwijt en stond die behoorlijk (10%) onder water.
Intussen is het inkomen van M best wat gestegen, en daarmee, ondanks strengere leenregels, de maximale hypotheek die we op het inkomen van M kunnen krijgen ook. De afgelopen jaren was die stijging ook dusdanig dat je voor dat bedrag een "betere" (lees: grotere, vrijere) woning voor zou kunnen kopen. Dit jaar is dat door de enorme prijsstijgingen echter volledig omgedraaid tot een niveau dat we nu ons eigen huis niet meer zouden kunnen financieren.. Laat staan met een bouwdepot erbij.

Nu hebben we absoluut geen verhuisplannen, en blijven we (voorlopig) lekker zitten waar we zitten, maar het geeft wel te denken.
Aan de andere kant betekent dit dat ook ons huis nog meer waard is dan dat we al dachten en dat we dus, op papier, een nog grotere overwaarde hebben. En hoeveel we ook zelf extra aflossen, op dit moment wordt het grootste gedeelte van die overwaarde toch echt veroorzaakt door de gekte op de woningmarkt.
Met die overwaarde willen we ons overigens niet rijk rekenen, zoals Geldnerd pasgeleden ook al schreef.

Reacties

 1. Jeetje dat is bijna een prijsstijging van een ton. Echt veel duurder!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien dat het nu wel eens nut heeft om een nieuwe taxatie uit te laten voeren zodat je LTV ratio lager komt te liggen en jij mogelijk een lagere rente gaat betalen??
  En het blijft de vraagprijs natuurlijk, tis maar afwachten wat ze ervoor krijgen, daarna de kosten van de makelaar er nog vanaf. Het weegt allemaal mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt wat dat laatste betreft. Maar er wordt hier redelijk boven de vraagprijs geboden bij woningen in een redelijke staat.
   Wat betreft de LTV, we hebben een woning met NHG, dus er valt niet veel te winnen bij onze hypotheekverstrekker.

   Verwijderen
  2. niet veel impliceert wel IETS? Dat zou bijzonder zijn. Kun je aangeven OF er iets te winnen valt. Ik heb ook een NHG hypotheek en na maandenlang aan het lijntje gehouden te zijn werd uiteindelijk meegedeeld dat een NHG hypotheek nooit (zonder veel extra kosten) wordt omgezet in eentje zonder NHG. Hoe laag de LTV ook wordt...

   Verwijderen
  3. Ik heb even gekeken. Tot voor kort vroeg de bank bij een LTV<65% 0,05% punt minder dan bij NHG. Ik zie nu net dat die tarieven gelijkgetrokken zijn.

   Verwijderen
 3. Nou ik geloof niet dat ik er heel blij van zou worden. Hier gelukkig maar een 100000 euro in 7 jaar. Met een dikke ton erbij zou mijn gemeente goud geld verdienen aan ozb. En ik me blauw betalen.

  Overigens gok ik zomaar dat over een jaar of zes de prijs weer onderuit gaat.. Het is gebakken lucht.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ok, dat klinkt zuur. Iedereen wordt toch blij van een waardestijging. Een koophuis is toch ook een stukje investering.
   Klinkt als een soort omgekeerde cognitieve dissonantie.

   Verwijderen
  2. Bijzonder dat mensen blij worden van een waardestijging, terwijl het huis steeds ouder wordt. Waardestijging is alleen bedoeld om hogere prijzen (lees hogere lasten) te rechtvaardigen en belastingen te verhogen.
   Investeren in lucht lijkt leuk, totdat de lucht ontsnapt en men weer met beide benen op de grond staat en realiseert dat het huis idd ouder is geworden en meer onderhoud vraagt.

   Verwijderen
 4. Hier net zulke gekke prijzen.....
  Gekocht in 2003 met hypotheek van EUR 490,000 (belachelijk hoog, maar met 2 fulltime banen konden we zelfs nog hoger..... totaal onverantwoord), inmiddels nog een resterende hypotheek van EUR 365,000 (en 2 parttime banen.....), nu gaan deze huizen voor EUR 625,000 van de hand. Zo'n hypotheek zou ik echt niet kunnen (en willen) betalen...... Wij gaan vrolijk verder met aflossen zodat we over een jaar of 10 nog eens 100,000 euro hebben afgelost en dan lekker goedkoop kunnen wonen! En als de kinderen het huis uit zijn, gaan we kleiner wonen en (hopelijk) hypotheekvrij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een beste stijging! Leuk om te zien zo, maar verder weinig relevant zoals je al schrijft. Tegen de tijd dat je ooit gaat verkopen kan alles alweer zo anders zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie hier ook dat de prijzen weer aardig stijgen. Maar goed, hier zijn het vooral nog rijtjes- en tussenwoningen, dus dan zit er ook wel weer een grens aan de mogelijkheid tot stijgen. Van mij mag het wel wat langzamer gaan; wij willen graag vrij wonen en hebben straks een tussenwoning te verkopen. Dan hebben we er vast meer aan als de prijzen wat lager blijven ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij is het allemaal lood om oud ijzer. Wanneer de rente daalt, stijgen de huizen prijzen en wanneer de rente stijgt, dalen de huizenprijzen. Ik ben niet van plan om te verhuizen dus van mij hoeft de waarde stijging van mijn appartement, à € 10.0000 in een jaar, niet omdat hiermee ook de WOZ behoorlijk omhoog is gegaan.
  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo

  U bent op zoek naar een geweldig aanbod om uw bedrijf te verjongen of u bent op zoek naar een lening om uw huis te krijgen. We kunnen u deze lening verstrekken voor al uw verzoeken, neem contact met mij op per e-mail:
  E-mail: Rolandgadner@outlook.de
  Bestandsnummer: +33784505888

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.