Doorgaan naar hoofdcontent

We stellen de zonnepanelen nog maar even uit

We hebben er nog niet (veel) over geschreven, maar ergens tussen alle plannen hadden we ook nog het idee om zonnepanelen te laten installeren op ons dak. Ons dak ligt namelijk ideaal, pal op het zuiden, zonder grote bomen voor de deur of andere schaduwmakers. We hadden echter nog niet voldoende geld gespaard/gereserveerd om ze aan te schaffen, dus de zonnepanelen liggen nog niet op ons dak.
Naar aanleiding van het regeerakkoord is de twijfel bij ons echter toegeslagen of we dit nog wel willen doen, in ieder geval in dit huis. De salderingsregeling gaat namelijk op de schop vanaf 2020. Dat is drie jaar eerder dan dat minister Kamp afgelopen zomer nog aangaf. En het is ons nog niet duidelijk wat voor regeling er voor terugkomt en hoe die financieel uitpakt.

Terugverdientijd
De terugverdientijd van zonnepanelen was zo'n 8 jaar. Dus als je dit jaar nog zonnepanelen zou laten plaatsen, dan zou je die eind 2025 terugverdiend hebben aan lagere energielasten. Op het moment dat dan in 2023 de salderingsregeling zou komen te vervallen heb je al een groot deel van je investering terugverdiend (driekwart ongeveer). Dat laatste beetje zou dan misschien wat langer duren bij een wat minder gunstige regeling, maar uiteindelijk zou je financieel gezien een behoorlijk deel van de levensduur van de installatie geld besparen.
Nu de salderingsregeling al in 2020 wordt gestopt, zou je bij het dit jaar plaatsen, nog maar een kwart van de investering hebben terugverdiend. Driekwart zou je dan nog moeten terugverdienen met een andere (minder gunstige) regeling. Dat geeft veel onzekerheid over de terugverdientijd.

Nog een keer verhuizen?
Toen we dit huis kochten hebben we bewust gekozen om het huis te kopen op alleen het inkomen van M, ook omdat we ook nog een appartement met onderwaarde hadden op dat moment. Die dubbele hypotheek ging net aan. We hebben toen ook gezegd dat dit niet ons "eindhuis" zou zijn, maar een tussenstap. De wens om nog wat ruimer/groener te wonen is er nog, weliswaar wat minder sterk dan toen we het huis kochten, maar hij is er nog wel.
En als we nog een keer gaan verhuizen, dan zal dat vermoedelijk geen tien jaar meer gaan duren. Dit meegenomen maakt het nog onzekerder of we een investering in zonnepanelen kunnen terugverdienen.
Overigens zijn de prijzen in onze regio op dit moment zo hoog dat we, ondanks onze overwaarde, nu niet zo maar het huis dat aan onze wensen voldoet kunnen kopen.

Beter de hypotheek mee aflossen?
Al deze, vooral financiële, overwegingen meegenomen zitten we nu op het spoor dat we het geld dat we aan zonnepanelen kwijt zouden zijn beter in de buffer kunnen laten zitten en/of gebruiken voor de versnelde aflossing voor het huis. Dat betaalt zich sowieso uit ook als we gaan verhuizen.

Nieuwe regeling toch gunstiger?
Na het schrijven van deze blog kwam ik nog dit artikel tegen. Hierin staat geschreven dat men verwacht dat de nieuwe opzet, met een terugleversubsidie op de lange termijn gunstiger uitpakt dan de salderingsregeling. Ik ben daar toch wat sceptischer over. Een terugleversubsidie kan ieder jaar, door ieder kabinet worden aangepast. En ik vrees dat dat niet zo snel naar boven zal zijn.

Nabrander
Het installeren van zonnepanelen op je huis hoeft natuurlijk niet alleen een financiële afweging te zijn. Er zit zeker ook een stuk duurzaamheid aan. Dat heb ik in deze afweging niet meegenomen.

Reacties

 1. Zonnepanelen is bij ons een eindeloos puntje van discussie thuis. Manlief is helemaal voor. Inderdaad ook een dak op het zuiden juiste hoek ed. Maar doordat wij een laag verbruik hebben is het voor ons niet rendabel,( vind ik) ik zie meer in aflossen van de hypotheek aangezien dit meer bespaard. Zeker op langer termijn. Ik verwacht namelijk dat ze zonnepanelen ook als melkkoe gaan gebruiken in de toekomst. Wat ook steeds interessanter word omdat meer en meer huishoudens de keuze maken om ze te laten installeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij telt duurzaam ook mee. Gas wordt sneller duurder, als je geen zonnepanelen wilt is een zonneboiler voor warm water misschien een optie. Voor het douchen en voor de cv. Zelfs op een koude en zonnige winterdag levert de zonnecollector warm water.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uhm ... nabrander... damn you autocorrect...

   Verwijderen
 4. Wij hebben sinds 4 jaar zonnepanelen en over een half jaar hebben we die al terugverdiend. Dat komt door de BTW teruggave en omdat man ze zelf heeft geïnstalleerd. Ik vind die terugverdientijd altijd een beetje grappig, want dat zeggen mensen alleen over zonnepanelen! Een auto verdient zich niet terug, die kost alleen maar geld, behalve dan dat hij je van a naar b brengt...maar daar twijfelen mensen minder over dan over zonnepanelen, terwijl die je wat opleveren! Wij betalen niets aan energie, krijgen €80 per jaar terug. Bovendien kun je ze ook gewoon meenemen als je gaat verhuizen, dat maakt het soms ook makkelijk. Natuurlijk kan de regeling anders worden, maar ja, de andere energieprijzen stijgen ook. Het lijkt wel of het alleen interessant is als we er iets aan kunnen verdienen, of als de overheid voor ons zorgt. Maar als je het andersom bekijkt, dan gaat het niet om het verdienen, maar om wat je geeft, om duurzaamheid bijvoorbeeld en om minder uitputting van andere energiebronnen e.d. Sorry, een beetje pittige reactie, maar ik wilde ook even de andere kant laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het helemaal geen pittige reactie hoor :). Je hebt zeker een punt over hoe veel mensen naar auto's kijken.
   Ik kijk daar persoonlijk wel naar. Niet zozeer naar terugverdientijd maar wel naar totale kosten over een bepaalde periode.

   Verwijderen
 5. Ik ben zelf heel erg voor zonnepanelen, heb ze zelf alleen niet vanwege de hoge eenmalige aanschawaarde.

  Het lijkt mij dat het vervroegen van de aanpassing niet perse negatief hoeft te zijn. Des te meer omdat de komende jaren ook veel andere factoren een rol gaan spelen. Zoals goedkopere aanschaf en onderhoud, belastingverschillen en deelnetwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hoeft niet negatiever uit te pakken, maar kan wel. En een subsidie naar beneden draaien is eenvoudiger dan de salderingsregeling aanpassen.
   In onderstaande column staat een voorbeeld rondom de verlaging inkomstenbelasting die op korte termijn ons geld oplevert, maar op lange termijn geld gaat kosten. Dat kan met de overgang van de salderingsregeling ook zo maar gebeuren..

   https://www.telegraaf.nl/nieuws/770294/lastenverlichting-zal-toch-geen-sigaar-uit-eigen-doos-zijn

   Verwijderen
 6. Herkenbaar. Bij ons ook een reden om het niet te doen: de onzekere terugverdientijd.

  Bovendien kunnen wij maar 6 panelen plaatsen vanwege een dakkapel, en dat is (net) niet voldoende voor ons eigen gebruik. Laat staan voor een overschot wat je gunstig kunt verkopen aan de energieleverancier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij wonen zelf in een appartement, dus kunnen deze beslissing niet zelf nemen. Als ik in een huis zou wonen zou ik alleen vanwege het duurzaamheidsaspect al graag voor zonnepanelen kiezen, mits dat te betalen is natuurlijk. Ons appartementencomplex is 3 jaar terug compleet gerenoveerd. Ik vind het jammer dat de VVE toen niet besloten heeft zonnepanelen op het dak te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kijk ook even naar de verhoging van de energiebelasting, die zou de terugverdientijd wel eens significant kunnen verkorten.

  Ons dak is ook geschikt voor zonnepanelen maar wij verwachten met een jaar of 3/4 ook te willen verhuizen en we hebben nog een mogelijkheid om er een verdieping op te (laten) bouwen dus voorlopig ook maar even niets doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. verhoging zit volgens mij vooral aan de gaskant van de rekening, elektriciteit wordt juist wat goedkoper...

   Verwijderen
  2. Aha, dat maakt het juist minder aantrekkelijk ;-) Hoewel een warmtepomp met PV-panelen...

   Volgende huis dan maar.. ;-)

   Verwijderen
 9. Bij onze nieuwe woning werden 14 zonnepanelen meegeleverd. Het was niet mogelijk om hier niet voor te kiezen. Doordat het een verplichting was heeft het ons eigenlijk niets gekost. De installatie had echter een prijs van €4800. Hiervan konden we ongeveer €700 terug vragen van de belastingdienst. Inclusief gas hebben wij nu een energierekening van ongeveer €30 per maand. Voor mij is het een investering die iedereen zou moeten doen. De totale kosten á €4000 netto vallen reuze mee en is de terugverdientijd ongeveer 5 jaar.

  Meteen aanschaffen die handel dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Feit is dat je blijkbaar tegenwoordig nergens meer op kunt rekenen. Het ene moment wordt gezegd dat een regeling tot 2023 geldt en opeens draaien ze het terug. Uitspraken zijn dus absoluut niet betrouwbaar, dat blijkt maar weer.

  Hoe dan ook: wij zijn blij met onze zonnepanelen. En ik verwacht als de salderingsregeling wegvalt, dat er dan wel bedrijven komen die een oplossing bedenken, zoals de Tesla powerpack.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die salderingsregeling zou ook helemaal niet moeten uitmaken, zolang je je eigen stroom gebruikt zit je prima. Hebben 12 panelen "gekregen" doen we het huis kochten, nu gebruiken we even veel als we opwekken. Kortom ongeveer 0 op de rekening. Ideaal

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het grootste nadeel van zonnepanelen het feit dat het je mooie dak zo lelijk maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hebben wij gelukkig geen last van door het platte dak. Niemand die ze ziet.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…