Doorgaan naar hoofdcontent

We hebben 2x zoveel schuld als we verdienen

En dan heb ik het niet over ons gezin. Maar over alle Nederlandse gezinnen bij elkaar. Volgens dit artikel op RTLZ.nl bedragen de particuliere schulden 218% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit is dus inclusief de hypotheekschulden.

Dit is een stuk hoger dan de norm die de EU daarvoor gesteld heeft, namelijk 133%, maar een stuk lager dan ik eigenlijk had verwacht. Ik dacht me namelijk verhalen te kunnen herinneren dat de hypotheekschulden van alle Nederlanders samen wel 6x zo hoog waren ten opzichte van het BBP. Dat blijkt dus wel mee te vallen.

De hypotheekschulden zijn toegenomen en ook de studieschulden namen toe het afgelopen kwartaal. Andere persoonlijke schulden, zoals persoonlijk krediet namen juist iets af.

Als ik naar onze situatie kijk denk ik dat wij in het gemiddelde vallen. We hebben geen persoonlijke schulden en ook geen studieschulden (meer). Alleen een hypotheek. En die is precies 218% van ons bruto inkomen :). Dat is wel pas na de aflossing die op 1 oktober wordt verwerkt.

Wij zijn wat dat betreft dus een erg gemiddeld Nederlands gezin. Al hebben we niet 1,8 kind :).

Reacties

 1. Wij hebben ook alleen een hypotheekschuld Hoeveel procent die precies is van ons inkomen is een goede vraag.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan ja nagaan! Jullie hebben al heel veel afgelost, en zitten op 218%
  Geen idee hoe wij daarin zitten. Denk iets hoger. Maar dat is een (langdurige) schuld die je niet kunt vergelijken met een jaarinkomen natuurlijk. Schuld neemt af in de jaren, en inkomen neemt hopelijk toe ;)

  In die zin vind ik het ook een rare vergelijking van schuld tov BBP.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen, ik heb even gerekend en ik zit zelf op 222%

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oef, wij zitten rond de 400%, net een jaar geleden een huis gekocht met fikse hypotheek. Maar aangezien we 1.8 kind te weinig hebben, is er voldoende geld over om die hypotheek te betalen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hypotheek is 22% van mijn bruto salaris. Ik verdien een modaal salaris in de zorg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Meestal is er dergelijke berekeningen geen rekening gehouden met spaardepots. Hier wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. even rekenen.. onze hypotheek is nog 229.000 (pas sinds vorig jaar feb dus nog niet veel afgelost) en nog een studieschuld van 5.500. maakt samen dus 234.500. ons inkomen is ong 45.000 en 12.000 dus 57.000. dus onze schuld is wel heel veel hoger.. ook ongeveer 400%. maar de hypotheek betalen is geen enkele moeite en lost zichzelf af gelukkig. een annuiteitenhypotheek dus slinkt elk jaar. en ook de studieschuld loopt niet lang meer. (wil m nog sneller aflossen.. eens overleggen met mn man, wil er gewoon vanaf :p maar sowieso nog maximaal 3,5 )

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hmm, mijn hypotheek is nog zo'n 400% van mijn bruto jaarinkomen. De hypotheek is gelukkig volledig annuïtair, door de aflossing zal deze ratio dalen. Daarnaast werk ik in een branch waar het erg goed gaat. De inkomens stijgen over het algemeen alweer, maar ik werk pas enkele jaren dus mijn inkomen stijgt relatief snel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze statistiek zegt niet zoveel. Stel je verdient 80000 , hypotheek 320000 (jouw deel), dus jouw hypotheekschuld is 400%. Maar je leeft vrij normaal/sober en houdt 20000 netto/jaar over, dan is er helemaal niets aan de hand. Een veel betere statistiek is dus je hypotheek: spaar ratio: hoe lager hoe beter.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…