Doorgaan naar hoofdcontent

Restschuld wel of niet blijven aftrekken?

De laatste tijd is er een aantal berichten in de media verschenen over het aftrekbaar houden van de restschuldlening. Dit is een lening die kan worden afgesloten wanneer je je huis verkoopt voor een bedrag die lager is dan de openstaande hypotheek.
De rente die je dan betaalt over die lening mag je gedurende 15 jaar aftrekken van de inkomstenbelasting, net zoals je dat ook voor dertig jaar kunt doen met de hypotheekrente.

De regeling is er gekomen in 2012 om de toen stagnerende huizenmarkt een beetje op gang te krijgen. Mensen verkochten hun huis met onderwaarde niet omdat zij het verschil niet konden betalen uit eigen zak en het geld lenen was ook zo eenvoudig niet. Dit werd gezien als consumptieve lening en die was dan weer van invloed op de maximale hypotheek die je kon krijgen.

Toen de regeling werd ingevoerd was al bekend dat deze tijdelijk zou zijn en aan het eind van dit jaar zou aflopen. Nu het einde van de regeling in zicht komt begint een aantal instanties (NVM, De Hypotheekshop) zich te roeren en wil de regeling verlengen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) riep hier in juni al het kabinet toe op.

Wij hebben zelf ook gebruik gemaakt van deze regeling. We verkochten in 2015 ons oude appartement met een verlies van ruim €14.000. Die hebben we toen binnen de familie gefinancierd en ook aangemeld bij de belastingdienst om gebruik te kunnen maken van de renteaftrek. Echter hebben we bij lange na geen gebruik gemaakt van de 15 jaar. Na iets meer dan een jaar hebben we het laatste deel van de lening terugbetaald aan de moeder van M. Uiteindelijk was ons belastingvoordeel net iets meer dan honderd euro.

Sinds de invoering van deze regeling is de woningmarkt drastisch veranderd. Huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank en een behoorlijk deel van de woningen wordt intussen boven de vraagprijs verkocht. De regeling voor het aftrekken van de rente op een restschuldlening lijkt daarom overbodig te zijn geworden. Dat is echter wat te kort door de bocht.

Er is namelijk nog best een deel waar de woningmarkt nog niet zo op stoom is gekomen. Daar staan huizen nog steeds onder water en/of staan ze lang te koop. Is het dan nodig om voor die regio's nog wel deze regeling in stand te houden?
Als ik eerlijk ben denk ik van niet. Want waarom komt de woningmarkt niet op stoom? Om het heel gechargeerd te zeggen: "Omdat er niemand wil wonen".

En waarom wil niemand er wonen? Omdat er te weinig werk is. Dus wat volgens mij de oplossing is, is om te zorgen dat er die regio's meer werkgelegenheid gecreëerd wordt. Al dan niet door actief overheidsbeleid. Dat gebeurde in het verleden wel. Denk aan de Informatie Beheergroep (IBG, nu DUO) die in Groningen werd gevestigd. Of kijk naar de PTT die, toen nog als overheidsdienst een hoofdkantoor in Groningen moest betrekken om na de privatisering weer snel terug naar de Randstad te verhuizen.
Misschien moeten we wel weer toe naar een soort spreidingsbeleid...

Wil er dan helemaal niemand wonen in gebieden waar de woningmarkt nog niet zo floreert? Jawel hoor, medeblogger Chris wil heel graag gaan Drenthenieren. Alleen nog niet nu gelijk....

Reacties

  1. Werkgelegenheid is ook de belangrijkste waarom we nog niet naar Drenthe zijn verhuisd. Aan de andere kant. Was er wel veel werkgelegenheid, dan zouden we waarschijnlijk niet voor de rust en ruimte in Drenthe kiezen.

    Lastig hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iets meer spreiding in de werkgelegenheid zou mooi zijn. Dat zou voor ons ook een reden kunnen zijn om naar het oosten te verhuizen. Maar nu kan dat nog niet, zonder werk ook geen huis.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook dichterbij de randstad kun je "Drenthenieren". Hier op de Veluwe zijn de huizen nog redelijk betaalbaar (hoewel de prijzen inmiddels ook stijgen) en toch ben je met OV redelijk snel in Amsterdam of Utrecht. Alle voorzieningen in het dorp, ook basisscholen en voortgezet onderwijs, een middelgrote stad op 6 km afstand en een grote stad op 25 km afstand. Daarbij vooral; rust, ruimte en veel natuur; bos, hei en water.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij zijn net naar Drenthe verhuisd vanuit de randstad de beste beslissing ooit we hebben een vrijstaand huis met 1200 m2 in het bos fantastisch! Ons huis in de randstad met winst verkocht en het nieuwe huis in Drenthe veel van de prijs afgekregen. Gek genoeg zijn we voor een baan / levensstijl verhuisd. Mensen zijn zeer verbaasd dat er zowaar werk is. Ps Drenthe ligt 30 min bij Zwolle vandaan en daar is zoieZo werk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....