Doorgaan naar hoofdcontent

Een vierdaagse werkweek: goed idee?

In België is er een discussie op gang gekomen over het invoeren van een vierdaagse werkweek, maar wel tegen hetzelfde salaris. Gisteren kwam ik hier een klein stukje over tegen op de website van het AD.
Oud-premier DiRupo komt met een, nog niet heel concreet uitgewerkt, plan voor een vierdaagse werkweek met behoud van loon. Veel meer valt er nog niet over te vinden, ook op Belgische nieuwssites vond ik er maar weinig over terug. De enige argumentatie die ik kon vinden was dat gedurende de geschiedenis de werkweek steeds korter werd en dat er blijkbaar in België plannen zijn in de andere richting.

Ik ben op zich een voorstander van zulke denkbeelden, zoals ik ook voorstander was van het experiment in Zweden met een 6-uriger werkdag.

Dat veel "deskundigen" in Nederland hier niet aan toe zijn, of gewoon erg conservatief, blijkt wel uit de commentaren in het stukje op het AD. "Kan niet in Nederland" is de strekking.

De redenen die genoemd worden:
 • De mensen die fulltime willen werken worden in hun vrije keuze beperkt
 • Veel mensen hebben dat geld gewoon nodig
 • Politiek niet haalbaar
 • Nederland en België zijn te verschillend
 • De werkgevers zullen zich benadeeld voelen
Ik zal proberen te reageren op de bovenstaande argumenten.

Ik geloof best dat er mensen zijn die heel veel  plezier en voldoening uit hun werk houden en daar erg graag mee bezig zijn. Ik vraag me echter af of ze 5 dagen werken omdat ze dat graag willen of omdat dat nu eenmaal de definitie van een fulltime baan is. Als fulltime wordt gedefinieerd als 4 dagen werken ze nog steeds fulltime. Daarnaast kunnen ze altijd nog een tweede baantje nemen als ze echt zo graag vijf dagen willen werken. Dan hebben ze nog meer te besteden dan nu ook.

Dat mensen het geld gewoon nodig hebben gaat niet op. Simpelweg omdat het plan al aangeeft dat het minder werken met hetzelfde salaris is. De mensen houden dus even veel geld over, alleen krijgen ze meer vrije tijd.

Politiek niet haalbaar? Dat geloof ik gelijk. Het politieke landschap is in de laatste decennia zo veranderd van vooruitstrevend naar conservatief, dat ik denk dat dit in dit landschap er nooit zal komen.

Nederland en België zijn te verschillend: Ik weet het echt niet.

Dat werkgevers zich benadeeld zullen voelen, daar kan ik wel in meekomen. Maar het experiment in Zweden met een werkdag van 6 uur leverde veel minder ziekteverzuim op en meer efficiëntie. Ik verwacht dat dat ook zal gebeuren met een vierdaagse werkweek. Ik zie dat namelijk nu al vaak gebeuren. Ikzelf en andere collega's die vier dagen werken hebben over het algemeen een even groot takenpakket als de collega's die 5 dagen werken en redden dat ook gemakkelijk. Ik denk dus dat er niet significant minder werk gedaan wordt als je maar vier dagen per week werkt.

Waar niemand in het stuk over nadenkt is het maatschappelijke aspect. Wanneer je een dag minder werkt heb je ook meer tijd voor maatschappelijke zaken. Denk aan mantelzorg, vrijwilligerswerk, etc.

Een vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon betekent ook een loonsverhoging van 25% per gewerkt uur. Dat zou helemaal niet erg zijn en zou in één klap de achterstand die de lonen hebben opgelopen ten opzichte van de groei van de economie ongedaan maken. De economie is sinds 2000 namelijk met 12% gestegen terwijl de koopkracht met 3% is gedaald in die periode. Een scheefgroei van 15% dus.

Wat vinden jullie van een vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon?

Reacties

 1. Ik ben 4x9 gaan werken tegen hetzelfde salaris.
  Wel werk ik op mijn vrije dag een paar uurtjes thuis, die ik weer als verlof mag opnemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja zou leuk zijn! Denk dat het bedrijfsleven dit niet haalbaar zal blijven vinden.
  Misschien een compromis, bijv 10% salaris inleveren en 4 dagen werken? Ik denk dat mijn man dat wel zou willen doen.
  Vooral vanwege de meer tijd voor vrijwilligerswerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een vierdaagse werkweek voor het zelfde geld betekent een loonsverhoging van 25% per uur.
  Stel je verdient nu 500 euro voor 40 uur werk, dat is 12,50 euro per uur.
  Dat wordt dan 500 euro voor 32 uur werk, dat is 15,63 euro per uur.
  Stijging : (15,63-12,50)/12,50 = 25%

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zou voor de werkeloosheid en ziekte uitval zeker goed zijn. Ook wordt de werkdruk dan beter verdeeld. Verder is er meer tijd voor ontspanning en je familie en vrienden. Ik denk dat we er met z'n allen een stuk gelukkiger van zouden worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zomaar een vraagje, de mensen die nu minder dagen werken, bv 24 uur per week, krijgen die de loonstijging ook?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik werk in de zorg, wij mogen maar een beperkt aantal uren draaien per dienst zodat ik met mijn fulltime contract 5 dagen per week werk en vaak, wanneer ik vakantie dagen opneem, nog een dagje extra.
  Managers mogen uiteraard 9 uur per dag draaien waardoor ze maar 4 dagen per week aanwezig hoeven te zijn.
  Ik vind persoonlijk dit verschil heel groot en de bereikbaarheid/ effectiviteit van de managers is om te huilen. Zelfvoorzienend team, geen invalkrachten aanwezig... Kortom, zoek het maar uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik denk dat de efficiëntie-winst groter is bij werkdagen van 6 uur dan bij maar 4 dagen per week werken. Puur door het concentratievermogen van de mensheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zou best willen maar als gastouder kan ik niet alles helemaal zelf bepalen of het kost me "klanten"... ouders werken nu in de zorg, met wisselendediensten als ik een vaste dag vrij neem (is dat dus zeeer zeker niet met behoud van salaris :p ) komt dat niet altijd overheen met hun wensen en die van hun baas ;) ik heb met 5 gezinnen te maken die dan allemaal dezelfde dag als mij vrij moeten kunnen houden of andere opvang regelen ? leuk idd... maar ja met behoud van inkomen is het voor zzpers zeker niet natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dit kan toch prima. Het is een voorstel vanuit de politiek. Werkgevers kunnen zich uiteraard geen loonsverhoging van 25% permitteren zonder toegenomen productiviteit. Dan zouden ze niet meer kunnen concurreren. Als de overheid zich wel een belasting verlaging kan permitteren waardoor het nettoloon met 25% stijgt.... Dan lijkt me dat prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit kan toch prima. Het is een voorstel vanuit de politiek. Werkgevers kunnen zich uiteraard geen loonsverhoging van 25% permitteren zonder toegenomen productiviteit. Dan zouden ze niet meer kunnen concurreren. Als de overheid zich wel een belasting verlaging kan permitteren waardoor het nettoloon met 25% stijgt.... Dan lijkt me dat prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als de politiek zo'n aantrekkelijk balletje opgooit,is het eerste wat ik denk:"Waar zit de adder onder het gras" en "Welke andere maatregel wordt hiermee verborgen".

  BeantwoordenVerwijderen
 12. 4 dagen werken voor hetzelfde salaris voor alle Nederlanders? Onmogelijk. Het kan alleen als je muren om Nederland zet. Het gaat immers om onze concurrentiepositie in de wereld. Daar is niet aan te ontkomen. Voor werkgevers en politiek is het veel slimmer om de lat op 5 dagen te houden bij huidige kosten en alleen extra kosten te accepteren als mensen ziek zijn of tijdelijk uitvallen. Juist die dingen zijn in Nederland goed geregeld. Ik kom veel voor werk in Azie en dan worden elke keer weer je ogen geopend....

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…