Doorgaan naar hoofdcontent

Een aanval van de koperitus

Over het algemeen kunnen wij onze koopbehoeften aardig onder controle houden. We vervangen spullen als ze kapot gaan, zoals bijvoorbeeld bij ons esspresso-apparaat, als de kosten te hoog worden (bijvoorbeeld door veel onderhoud aan de auto) of als we iets echt, echt, nodig hebben. Dat laatste komt niet vaak voor.

Maar de afgelopen weken had ik (M) een beetje last van de koperitus; de aandrang om maar nieuwe spullen te kopen. Ik was opeens druk aan het zoeken op internet naar een  andere auto, ondanks dat we deze pas 2,5 jaar hebben en hij nog lang mee kan als het goed is, naar een andere vouwwagen en af en toe werd zelf funda afgestruind voor een ander huis.

Waar dat opeens vandaan kwam weet ik nog niet.

En het erge was, ik ging het ook voor mezelf (en voor V) nog goedpraten ook. Een paar voorbeelden:
 • Tja de auto had het best moeilijk met de vouwwagen erachter als we heuvelop moesten rijden tijdens de vakantie. En als we ooit een caravan zouden willen hebben we toch al een andere auto nodig.
 • De vouwwagen heeft geen kuipzeil, dus toen het hard regende moesten we flessen onder het grondzeil leggen om te zorgen dat het water niet naar binnenkwam
 • We hebben heel veel overwaarde, dat  zouden we nu mooi kunnen verzilveren
Uiteindelijk hebben we op alle drie de gedachten helemaal niet gereageerd. En niets gekocht/vervangen. We (ik) hebben de techniek toegepast die op zo vele consuminderblogs al is omschreven: "Wacht een paar dagen, en als je er dan nog steeds van overtuigd bent dat je het nodig hebt, koop het dan pas".
Dat werkte perfect. Die nieuwe auto om 2x per jaar iets meer vermogen te hebben klonk met toen wel als overdreven in de oren, net als het ongemak van de flessen onder het grondzeil. Dat komt eens in de 3-5 vakanties voor. En tja, dat huis? Dat is alleen maar voor de luxe, we willen toch echt (nog) niet verhuizen.

Hebben jullie ook wel eens last van een aanval van koopwoede?

Naschrift: Ik googlede op koopwoede voor een plaatje, maar kreeg alleen voetballers en dames met heel veel tasjes te zien. Volgens google hebben mannen er dus geen last van. Terwijl bij ons (dit keer) juist ik (M) er last van had..

Reacties

 1. Ja ik herken dit zeker. De truc is inderdaad om het hoofd koel te houden en niet meteen actie te ondernemen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat iedereen hier wel eens last van heeft. Vooral als je altijd op je geld let, is het uitgeven weleens erg verleidelijk. šŸ˜‰

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het ook weleens, maar koop dan bijvoorbeeld lekkere snacks voor de honden, of iets absoluut onnodigs, maar wel heel leuks voor op het balkon... huizen en auto's gaan me wat ver ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit komt me bekend voor. Helaas gaat het ook weleens mis, maar meestal schrijf ik op wat ik wil kopen en dan kijk ik er vervolgens een week niet naar. Wil ik het een week later nog steeds hebben dan ga ik kijken of het ergens voor een mooie prijs kan kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben toevallig ook deze week het internet aan het afstruinen op zoek naar een nieuwe (lees: andere) auto. De laatste auto (ook een 2e hands) die heb gekocht was 14 jaar geleden. Ben benieuwd of de koopdrang aanhoudt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja hoor. Ook ik heb daar wel eens last van. Maar ik kan ook het tegenovergestelde zijn. Azijnzeiken tot de laatste cent. En daar zit ik nu in. haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja..... ik was bijna bezweken aan de verleiding van een (niet nodig) Rains regen jas.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had er ook last van en ik kocht gister voor 200€ spullen online šŸ™ˆšŸ™ˆšŸ™ˆ
  Wel noodzakelijke dingen zoals nieuwe jassen voor de kinderen, en mezelf en man. Maar ook niet noodzakelijke dingen zoals nieuwe stoelen voor de eettafel. Maar terugsturen kan gelukkig nog! Indien nodig. Het geld was er gelukkig wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

AnnuĆÆteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuĆÆteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, Ć©Ć©n om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en Ć©Ć©n op de annuĆÆtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…