Doorgaan naar hoofdcontent

Een aanval van de koperitus

Over het algemeen kunnen wij onze koopbehoeften aardig onder controle houden. We vervangen spullen als ze kapot gaan, zoals bijvoorbeeld bij ons esspresso-apparaat, als de kosten te hoog worden (bijvoorbeeld door veel onderhoud aan de auto) of als we iets echt, echt, nodig hebben. Dat laatste komt niet vaak voor.

Maar de afgelopen weken had ik (M) een beetje last van de koperitus; de aandrang om maar nieuwe spullen te kopen. Ik was opeens druk aan het zoeken op internet naar een  andere auto, ondanks dat we deze pas 2,5 jaar hebben en hij nog lang mee kan als het goed is, naar een andere vouwwagen en af en toe werd zelf funda afgestruind voor een ander huis.

Waar dat opeens vandaan kwam weet ik nog niet.

En het erge was, ik ging het ook voor mezelf (en voor V) nog goedpraten ook. Een paar voorbeelden:
 • Tja de auto had het best moeilijk met de vouwwagen erachter als we heuvelop moesten rijden tijdens de vakantie. En als we ooit een caravan zouden willen hebben we toch al een andere auto nodig.
 • De vouwwagen heeft geen kuipzeil, dus toen het hard regende moesten we flessen onder het grondzeil leggen om te zorgen dat het water niet naar binnenkwam
 • We hebben heel veel overwaarde, dat  zouden we nu mooi kunnen verzilveren
Uiteindelijk hebben we op alle drie de gedachten helemaal niet gereageerd. En niets gekocht/vervangen. We (ik) hebben de techniek toegepast die op zo vele consuminderblogs al is omschreven: "Wacht een paar dagen, en als je er dan nog steeds van overtuigd bent dat je het nodig hebt, koop het dan pas".
Dat werkte perfect. Die nieuwe auto om 2x per jaar iets meer vermogen te hebben klonk met toen wel als overdreven in de oren, net als het ongemak van de flessen onder het grondzeil. Dat komt eens in de 3-5 vakanties voor. En tja, dat huis? Dat is alleen maar voor de luxe, we willen toch echt (nog) niet verhuizen.

Hebben jullie ook wel eens last van een aanval van koopwoede?

Naschrift: Ik googlede op koopwoede voor een plaatje, maar kreeg alleen voetballers en dames met heel veel tasjes te zien. Volgens google hebben mannen er dus geen last van. Terwijl bij ons (dit keer) juist ik (M) er last van had..

Reacties

 1. Ja ik herken dit zeker. De truc is inderdaad om het hoofd koel te houden en niet meteen actie te ondernemen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat iedereen hier wel eens last van heeft. Vooral als je altijd op je geld let, is het uitgeven weleens erg verleidelijk. šŸ˜‰

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het ook weleens, maar koop dan bijvoorbeeld lekkere snacks voor de honden, of iets absoluut onnodigs, maar wel heel leuks voor op het balkon... huizen en auto's gaan me wat ver ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit komt me bekend voor. Helaas gaat het ook weleens mis, maar meestal schrijf ik op wat ik wil kopen en dan kijk ik er vervolgens een week niet naar. Wil ik het een week later nog steeds hebben dan ga ik kijken of het ergens voor een mooie prijs kan kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben toevallig ook deze week het internet aan het afstruinen op zoek naar een nieuwe (lees: andere) auto. De laatste auto (ook een 2e hands) die heb gekocht was 14 jaar geleden. Ben benieuwd of de koopdrang aanhoudt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja hoor. Ook ik heb daar wel eens last van. Maar ik kan ook het tegenovergestelde zijn. Azijnzeiken tot de laatste cent. En daar zit ik nu in. haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja..... ik was bijna bezweken aan de verleiding van een (niet nodig) Rains regen jas.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had er ook last van en ik kocht gister voor 200€ spullen online šŸ™ˆšŸ™ˆšŸ™ˆ
  Wel noodzakelijke dingen zoals nieuwe jassen voor de kinderen, en mezelf en man. Maar ook niet noodzakelijke dingen zoals nieuwe stoelen voor de eettafel. Maar terugsturen kan gelukkig nog! Indien nodig. Het geld was er gelukkig wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

AnnuĆÆteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuĆÆteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuĆÆtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…