Doorgaan naar hoofdcontent

Vast aan de spaar- of beleggingshypotheek?

Huizenbezitters met een spaar- of beleggingshypotheek kunnen wel eens vast zitten aan dat product. Dat blijkt uit een artikel in De Telegraaf op basis van ervaringen van Moneywise.
Het gaat hiervooral  om spaar- en beleggingshypotheken waarbij het spaar- of beleggingsgedeelte in een polis is gestopt en verpand aan een verzekeraar, dus niet om bankspaarhypotheken.

De problemen ontstaan als iemand de hypotheek wil oversluiten naar een andere geldverstrekker. Veel polissen hebben de voorwaarde dat die pas afgekocht kan worden op het moment dat de volledige hypotheek wordt afbetaald.
Zoals ik het begrijp moet dan dus bij de nieuwe geldverstrekker eerst het bedrag van de volledige hypotheek lenen, voordat het bij elkaar gespaarde geld uit de spaarpolis kan worden vrijgespeeld. Dat geld zou je dan daarna kunnen gebruiken om een aflossing te doen. Dan kom je uiteindelijk wel weer op hetzelfde hypotheekbedrag uit, maar omslachtig is het wel. Ook duurt dat dan nog wel enige tijd voordat dat geld op je rekening staat.

Volgens Moneywise zijn dit de nadelen voor klanten die hun hypotheek willen oversluiten:
  • Klanten moeten meer lenen dan nodig is, soms kunnen ze dat niet vanwege de regels voor de maximale hypotheek
  • Ook moeten ze dan over een hoger bedrag rente betalen
  • Soms komen ze daardoor in een hogere risicoklasse uit waardoor ze een hogere rente moeten betalen (of recht op NHG vervalt net)
  • Hogere overlijdensrisicoverzekering afsluiten
  • Mogelijk een boete als ze het gespaarde bedrag gelijk als extra aflossing gebruiken
Hoe zit het bij ons?
Eigenlijk heb ik geen flauw idee. Ik ken de voorwaarden van de spaarpolis niet zo tot op de letter. Maar ik vrees dat wij hier wel eens mee te maken kunnen krijgen mochten wij van dit deel van de hypotheek af zouden willen.
Onze spaarhypotheek loopt namelijk nog tot 2036 en inkorten was niet mogelijk. Dat schreef ik hier al wel eens.
Wel ga ik volgend jaar weer eens kijken of er meer mogelijkheden zijn gecreëerd binnen onze bank om de spaarhypotheek om te zetten naar een andere vorm. De hypotheekadviseur had het daarover toen we elkaar spraken over de extra aflossing op dit deel van de hypotheek.

Reacties

  1. Er is inderdaad een groot verschil tussen het oversluiten van de hypotheek, geheel aflossen van de hypotheek bij verkoop van de woning in relatie tot (bank)spaarhypotheken.

    Bij oversluiten kies je er zelf voor om tussentijds het contract met de bank te verbreken. Gevolg is dat er boete moet worden betaald over de door de bank misgelopen rente. Het is hierbij overigens in geval van (bank)spaarproducten wel mogelijk om deze fiscaal geruisloos in te brengen. Bij deze constructie zorgt de huidige geldverstrekker voor waardeoverdracht van de spaarwaarde naar de nieuwe geldverstrekker, zodat niet maximaal geleend hoeft te worden. Hierbij merk ik wel op dat dat mogelijk niet bij alle spaarproducten van toepassing is. Bij beleggersrekeningen sowieso niet.

    Bij verkoop van het huis kan nagenoeg altijd boetevrij worden afgelost uit de verkoopopbrengst van de woning, eventuele restschulden daargelaten.

    De opmerking van de hypotheekadviseur klopt. Per 1 april van dit jaar zijn de zogenoemde tijdklemmen (één van de fiscale regels) van spaarproducten vervallen. Dit betekent dat je niet meer vastzit aan de minimale looptijd van 15 jaar (kleine vrijstelling) of 20 jaar (grote vrijstelling). Je kunt je spaarhypotheek dan omzetten naar een andere hypotheekvorm. Let wel: als de rentevastperiode nog niet verlopen is, betaal je wel een boete, net als je anders een product zou omzetten.
    Daarnaast is het ook maar de vraag of dat lonend is, want juist in de laatste tien jaar is een spaarproduct zeker goed renderend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen wij in de jaren negentig bij Stad Rotterdam een spaarhypotheek afsloten hebben we gevraagd of de hypotheek kon meeverhuizen. Geen enkel probleem, hoor...
    Vijf verzekeringsmaatschappijen later (onze hypotheek werd steeds aan een andere maatschappij doorverkocht) gingen we verhuizen. Onze hypotheek zat toen bij ASR en zij doen aan een soort sterfhuisconstructie met spaarhypotheken. Dus nee, kon niet meeverhuizen. Hoezo afspraken?
    Voor ons was het financieel niet zo'n punt en een andere hypotheek maakte alles een stuk voordeliger, helemaal omdat onze woning zo in prijs gestegen was. Maar eerlijke voorlichting was ver te zoeken. En een spaarhypotheek bij een verzekeringsmaatschappij schijnt noet onder het depositogarantiestelsel te vallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben de spaarhypotheek wel mee kunnen verhuizen ruim 3 jaar geleden. Het maakt in dit verhaal ook best uit of je je huis verkoopt, of alleen de hypotheek wilt oversluiten, zoals bespaarbalans al schreef..

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....