Doorgaan naar hoofdcontent

Makelaars vrezen voor broodwinning

Gisteren stonden op diverse plaatsen weer angstaanjagende koppen over de woningmarkt. De woningen raken "op", het woningtekort wordt nijpend.
Bij dat soort koppen ben ik tegenwoordig altijd geneigd om te kijken wie dat dan zegt of vindt. Want vaak komen dit soort berichten van een partij met een direct of indirect belang.

Dat blijkt ook nu weer het geval te zijn. Makelaarsvereniging NVM was de boodschapper van deze onheilstijding.

Wat is namelijk het geval? Voor het eerst sinds lange tijd zijn er afgelopen kwartaal minder huizen verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Ook staan er steeds minder huizen te koop. Er worden nog steeds meer huizen verkocht dan dat er nieuw te koop gezet worden.

Dat de makelaars zich nu al zorgen beginnen te maken kan ik me voorstellen. Makelaars zijn voor hun inkomsten namelijk voornamelijk afhankelijk van het aantal verkochte woningen. Dus als de voorraad te koop staande woningen minder wordt en er (daardoor) ook minder huizen verkocht worden raakt dat de makelaars.

De huizenkopers maken zich volgens de huizenmarktindicator van Vereniging Eigen Huis overigens nog geen zorgen...



Reacties

  1. Toevallig heeft iemand bij mij in de buurt haar huis net na bijna twee jaar verkocht. En voor een goede prijs ook. Ik denk dat het meer een kwestie van wat stemmingmakerij/komkommertijd is dan dat het op waarheid berust, zeker over de lange termijn bekeken. Of ik moet hier in een hele bijzondere regio wonen, want hier wordt meer dan genoeg te koop gezet (en verkocht).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi he? Berichten de wereld in sturen voor het Eigen belang :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is inderdaad slim om even naar de bron van zulke kreten te kijken. Zo slaan de branche vereniging voor kinderopvang ook vaak (vals) alarm omdat ze bang zijn voor hun eigen portemonnee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gôh, als er nou 1 beroepsgroep is waar ik nog nooit medelijden heb gehad.. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Stemmingmakerij om mensen tot kopen aan te zetten, bahbah

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Arme makelaars :(
    Altijd handig om een bron te checken, of de achtergrondgegevens van een *kuch* expert. Levert een bijzondere kijk op de wereld op.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Huis van de dag20 juli 2017 om 19:52

    Denk dat er wel een kern van waarheid in zit. Wonen in het midden van het land, huis maandag op Funda, vrijdag tegen een extreme prijs verkocht, er komt weinig op de markt en iedereen zit er boven op.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....