Gisteren las ik op de website van RTLZ een stukje over hoe de rijken in Nederland met hun geld omgaan. Wat bleek, veel van de vooroordelen blijken een kern van waarheid in zich te hebben.
Er is een onderzoek gedaan door ABNAMRO MeesPierson onder, de private bank van ABNAMRO, 500 rijke mensen. Voor het onderzoek was je rijk wanneer je een vrij besteedbaar vermogen van ā¬500.000 hebt. RTLZ schreef een aantal conclusies op:
Inkomsten
Een groot deel van de vermogendend hebben (een deel van) hun vermogen geƫrfd. Dat geldt voor zo'n 40% van de ondervraagden. De ondervraagden noemden vooral hun eigen bedrijf en beleggingen als belangrijkste inkomstenbron, slechts 20% noemde loon uit loondienst als belangrijkste inkomen. De Telegraaf kopt daarom hierover: "Vier op de tien rijken werken er niet voor". Verder beleggen eigenlijk alle ondervraagden. Sparen levert gewoon niet genoeg rendement op.
Overigens blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat het, in ieder geval in Groningen en Drenthe, niet heel gemakkelijk is om van het spreekwoordelijke dubbeltje in een kwartje te veranderen.
Bestedingen
Veel van de ondervraagden, bijna de helft, hebben een tweede huis. Soms in Nederland, soms in het buitenland. Veel rijken schenken zowel bij leven als bij overlijden aan hun kinderen. Dit gebeurt veel meer dan bijvoorbeeld schenken aan goede doelen. 60% van hen schenkt jaarlijks het maximale bedrag en velen gebruiken ook de schenkingsvrijstelling van ā¬100.000 voor de aankoop van een huis.
Geluk
Geld maakt toch ook wel een soort van gelukkig. Vermogenden maken zich veel minder zorgen, en de zaken waar ze zich zorgen over maken zijn ook net wat anders dan de minder vermogenden.
Ik vind dit wel een beetje dubbel; vermogen kan net zo snel weer verdwijnen als het komt, dus als je het wilt behouden, moet je daar vaak zeker wel wat voor doen. Natuurlijk heb je daar dan wel weer adviseurs voor enzo, maar toch.
BeantwoordenVerwijderenEn geld geeft sowieso opties. En hoe je omgaat met die opties, kan je wel of niet gelukkig maken. Tenminste, dat is hoe ik het zie.
De kop 'vier op de tien rijken werken er niet voor' is wel een beetje krom....
BeantwoordenVerwijderenDenk verder inderdaad, net als Lekker Leven Met Minder, dat het je vooral heel veel opties en vrijheid geeft in hoe je met bepaalde zaken omgaat.
He jammer, zijn we "net" niet rijk.......;-)
BeantwoordenVerwijderenCrux zit hem in dat "vrij besteedbaar".