Doorgaan naar hoofdcontent

Een maand vaderschapsverlof

De afgelopen dagen was het veelvuldig in het nieuws, de vakbonden en de ING hebben een nieuw CAO afgesloten.
Normaal gesproken is het meest belangrijke nieuws over een nieuwe CAO de loonstijging. De afgelopen dagen was echter één van andere afspraken uit deze overeenkomst veelvuldig in het nieuws.

Jonge vaders krijgen een maand vaderschapsverlof na de geboorte van hun kind. En dat geldt ook voor de niet-dragende moeder in een relatie.

Waar het voor de politiek te moeilijk is om het vaderschapsverlof van 2 naar 5 dagen te verhogen, vooral door weerstand van de partij die altijd zegt op te komen voor de ondernemers in dit land, lukt het een groot bedrijf nu wel om hier afspraken over te maken.

Voor mij maakt dit vooral duidelijk hoe conservatief Nederland, of in ieder geval de Nederlandse politiek, op sommige gebieden nog steeds is. Ons land loopt op dit gebied mijlenver achter op andere landen in Europa en volgt zelfs een aanbeveling om het betaald verlof te verlengen naar twee weken niet op.
En dat terwijl uit onderzoek is gebleken dat een langer vaderschapsverlof voor zowel kind als vader een positieve impact heeft.

Ik hoop van harte dat ING nu een voorbeeld kan zijn voor andere bedrijven en andere sectoren en dat die snel ook volgen met een ruimer vaderschapsverlof dan wat wettelijk is vastgelegd. En ik hoop dat dit ook de politiek aanspoort om nu eens met een ruimer vaderschapsverlof te komen, want dan is het voor iedere jonge vader, of niet-dragende moeder, beschikbaar. Maar ik ben bang dat als we op de politiek moeten wachten het nog wel eens heel lang zou kunnen duren....

Wat vinden jullie van een langer vaderschapsverlof?

Reacties

 1. Ik ben helemaal voor. Zo kun je als gezin een goede routine opbouwen. Nu is het toch vaak zo dat je als vrouw na 3 maanden weer de werkvloer op gaat, maar omdat in de eerste 3 maanden de gewoonte is opgebowud dat de vrouw alles voor de baby regelt, is het lastig om dat te veranderen als je beiden weer werkt. Door direct een goede routine op te bouwen waarin de zorg verdeeld wordt, zal dit ook zijnvruchten blijven afwerpen als één of beide ouders weer gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed voor kinderen, heel goed voor vaders (die hun zorgkant kunnen ontwikkelen en een goede band met hun kind krijgen).
  Misschien leren moeders dan wel beter om los te laten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goh, zouden we dan toch in de 21ste eeuw aangekomen zijn.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook absoluut voor. Vanwege de redenen in de vorige reacties genoemd, maar ook omdat dit misschien weer een goede reden is om vrouwen in een 'vruchtbare' leeftijd gewoon aan te nemen en niet voor een man met dezelfde leeftijd te gaan voor het geval dat... natuurlijk blijft er een verschil, maar dat is ineens nu toch een stuk kleiner :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Absoluut tegen. Wat een onzin. En hierboven staat makkelijker in routine komen.... juist helemaal niet. Gaat vanzelf worden dat de wekker dan niet gezet wordt dus weg routine.
  Nee hoor, zwangerschapsverlof voor de (dragende) vrouw is nodig om op een rustig tempo je lichaam weer "normaal" te krijgen. En de man mag lekker van vrouw en kind genieten bij thuiskomst.
  Gewoon een PR stunt van de ING. Ze hebben net keihard mensen ontslagen wegens kosten en dan kan dit wel? MARKETING. Is voor een klein bedrijf niet op te brengen. Niet eens financieel want dat wordt wellicht opgevangen, maar zomaar een (of meer) werknemers een maand niet....
  Zot.
  Maar goed dat is mijn mening :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Complete onzin vind ik het.
  Ga beiden parttime werken na de bevalling als je zo nodig beiden "een band wil opbouwen", wat ik trouwens ook flauwekul vind...
  Vroeger werkten vaders en zorgden moeders, maar toch hebben veel volwassenen van nu een betere band met hun vader dan met hun moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grote onzin. Een paar jaar geleden nog moest je als vader een vrije dag opnemen om je kind aan te geven bij de gemeente. Paar dagen is prima, maand is Grote onzin. Band opbouwen als vader is ook een non-argument. In een land als Nederland moet je bij een scheiding soms jaren procederen om je kinderen uiteindelijk 1 weekend per 2 weken te mogen zien. Hoezo durft men dan te roepen dat de band met de vader belangrijk is???

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En terecht! Hier zelf maar geregeld dat ik een maand vrij was na de bevalling, een absolute aanrader voor iedereen! Een ieder die denkt dat 2 dagen genoeg is leeft nog in een vorige eeuw.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…