Doorgaan naar hoofdcontent

Een maand vaderschapsverlof

De afgelopen dagen was het veelvuldig in het nieuws, de vakbonden en de ING hebben een nieuw CAO afgesloten.
Normaal gesproken is het meest belangrijke nieuws over een nieuwe CAO de loonstijging. De afgelopen dagen was echter één van andere afspraken uit deze overeenkomst veelvuldig in het nieuws.

Jonge vaders krijgen een maand vaderschapsverlof na de geboorte van hun kind. En dat geldt ook voor de niet-dragende moeder in een relatie.

Waar het voor de politiek te moeilijk is om het vaderschapsverlof van 2 naar 5 dagen te verhogen, vooral door weerstand van de partij die altijd zegt op te komen voor de ondernemers in dit land, lukt het een groot bedrijf nu wel om hier afspraken over te maken.

Voor mij maakt dit vooral duidelijk hoe conservatief Nederland, of in ieder geval de Nederlandse politiek, op sommige gebieden nog steeds is. Ons land loopt op dit gebied mijlenver achter op andere landen in Europa en volgt zelfs een aanbeveling om het betaald verlof te verlengen naar twee weken niet op.
En dat terwijl uit onderzoek is gebleken dat een langer vaderschapsverlof voor zowel kind als vader een positieve impact heeft.

Ik hoop van harte dat ING nu een voorbeeld kan zijn voor andere bedrijven en andere sectoren en dat die snel ook volgen met een ruimer vaderschapsverlof dan wat wettelijk is vastgelegd. En ik hoop dat dit ook de politiek aanspoort om nu eens met een ruimer vaderschapsverlof te komen, want dan is het voor iedere jonge vader, of niet-dragende moeder, beschikbaar. Maar ik ben bang dat als we op de politiek moeten wachten het nog wel eens heel lang zou kunnen duren....

Wat vinden jullie van een langer vaderschapsverlof?

Reacties

 1. Ik ben helemaal voor. Zo kun je als gezin een goede routine opbouwen. Nu is het toch vaak zo dat je als vrouw na 3 maanden weer de werkvloer op gaat, maar omdat in de eerste 3 maanden de gewoonte is opgebowud dat de vrouw alles voor de baby regelt, is het lastig om dat te veranderen als je beiden weer werkt. Door direct een goede routine op te bouwen waarin de zorg verdeeld wordt, zal dit ook zijnvruchten blijven afwerpen als één of beide ouders weer gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed voor kinderen, heel goed voor vaders (die hun zorgkant kunnen ontwikkelen en een goede band met hun kind krijgen).
  Misschien leren moeders dan wel beter om los te laten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goh, zouden we dan toch in de 21ste eeuw aangekomen zijn.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook absoluut voor. Vanwege de redenen in de vorige reacties genoemd, maar ook omdat dit misschien weer een goede reden is om vrouwen in een 'vruchtbare' leeftijd gewoon aan te nemen en niet voor een man met dezelfde leeftijd te gaan voor het geval dat... natuurlijk blijft er een verschil, maar dat is ineens nu toch een stuk kleiner :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Absoluut tegen. Wat een onzin. En hierboven staat makkelijker in routine komen.... juist helemaal niet. Gaat vanzelf worden dat de wekker dan niet gezet wordt dus weg routine.
  Nee hoor, zwangerschapsverlof voor de (dragende) vrouw is nodig om op een rustig tempo je lichaam weer "normaal" te krijgen. En de man mag lekker van vrouw en kind genieten bij thuiskomst.
  Gewoon een PR stunt van de ING. Ze hebben net keihard mensen ontslagen wegens kosten en dan kan dit wel? MARKETING. Is voor een klein bedrijf niet op te brengen. Niet eens financieel want dat wordt wellicht opgevangen, maar zomaar een (of meer) werknemers een maand niet....
  Zot.
  Maar goed dat is mijn mening :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mening is duidelijk, en ook zeker waardevol...

   Verwijderen
 6. Complete onzin vind ik het.
  Ga beiden parttime werken na de bevalling als je zo nodig beiden "een band wil opbouwen", wat ik trouwens ook flauwekul vind...
  Vroeger werkten vaders en zorgden moeders, maar toch hebben veel volwassenen van nu een betere band met hun vader dan met hun moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grote onzin. Een paar jaar geleden nog moest je als vader een vrije dag opnemen om je kind aan te geven bij de gemeente. Paar dagen is prima, maand is Grote onzin. Band opbouwen als vader is ook een non-argument. In een land als Nederland moet je bij een scheiding soms jaren procederen om je kinderen uiteindelijk 1 weekend per 2 weken te mogen zien. Hoezo durft men dan te roepen dat de band met de vader belangrijk is???

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En terecht! Hier zelf maar geregeld dat ik een maand vrij was na de bevalling, een absolute aanrader voor iedereen! Een ieder die denkt dat 2 dagen genoeg is leeft nog in een vorige eeuw.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…