Doorgaan naar hoofdcontent

Veel ZZP-ers betalen geen inkomstenbelasting

Vooraf: Ik realiseer me dat dit blog gevoelig kan zijn als het je betreft, dat is niet de bedoeling. Ik probeer kort te schetsen wat ik denk dat er mis kan gaan als er niets verandert.

Gisteren kwam ik dit artikel tegen en bij andere media soortgelijke artikelen. In 201 betaalde een kleine 40% van de ZZP-ers geen inkomstenbelasting over hun verdiensten. Door allerlei aftrekposten is de eerste €24.000 onbelast. Dat is bijna 4x zo hoog als bij werknemers.

Ik vind dat een behoorlijk verschil met mensen in loondienst. Ik begrijp best dat er risico's zitten aan het zelfstandig zijn en dat er daardoor meer aftrekposten zijn, maar als een grote groep mensen niet meebetaalt aan de sociale voorzieningen, kan dit de solidariteit van de Nederlandse verzorgingsstaat wel ondermijnen.

Zeker als over een aantal decennia deze ZZP-ers met pensioen gaan en daarvoor dan niet gespaard blijken te hebben. Dan zullen er namelijk vast partijen zijn die roepen dat die ZZP-ers zielig zijn en geholpen moeten worden. Voor de AOW, waar iedereen wel recht op heeft na het bereiken van een bepaalde leeftijd, zal het sowieso op deze manier gaan, zelfs zonder tussenkomst van de politiek.
Je kunt dan een (grote) groep mensen krijgen die in hun werkzame leven niet of nauwelijks hebben betaald aan de sociale zekerheid en er na hun werkzame leven wel van gaan profiteren. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor de solidariteit.

Met een steeds groter wordende groep ZZP-ers lijkt me dat deze regelijk niet heel erg lang houdbaar kan zijn. De hoger wordende AOW-uitgaven worden moeten dan door een steeds kleinere groep mensen in loondienst worden opgehoest De wal zal dan uiteindelijk een keer het schip keren.

Hoe kijken jullie aan tegen het grote verschil in "belastingvrije bedragen" tussen werknemers en zelfstandigen.

Reacties

  1. Ik zou wel eens willen weten welke zzp groep het grootste is? Hier zien we steeds meer busjes van schilderbedrijven en klusjesmannen. Als al die mensen met meestal een beperkt inkomen ook nog voor hun eigen ouwe dag moeten zorgen dan kunnen ze helemaal niet meer leven. Het zijn goedkope arbeidskrachten die straks geen pensioen hebben, zeg maar de Mexicanen van Europa.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker een probleem. Blijkbaar willen wij allemaal er niet genoeg voor betalen zodat deze mensen in hun eigen pensioen kunnen voorzien.
      Dat is op zich al zuur genoeg...

      Verwijderen
  2. Het ligt veel genuanceerder dan gesteld wordt. Veel van die niet belastingbetalende zzp-ers hebben een wel belastingbetalende partner. Als niet werkende zouden ze net zoveel of weinig bijdragen aan de staatskas. Een deel van die niet belastingbetalende zzp-ers heeft daarnaast nog een ander inkomen uit loondienst, uitkering of pensioen (ja, dat kan ook een arbeidsongeschiktheids- of nabestaandenpensioen zijn). Het ligt dus veel genuanceerder, maar ik denk dat in het vooruitzicht van de kabinetsformatie de zelfstandigenaftrek weer ter discussie gesteld moet worden en kennelijk leent het CBS zich hiervoor. Zie vandaag ook: http://www.volkskrant.nl/economie/eenderde-van-de-zzp-ers-heeft-een-partner-met-vaste-baan~a4500519/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het stuk dat ik link staat over het hebben van een baan ernaast dat het loon daarvan vaak ook onbelast is.
      En dat een partner wel belasting betaalt doet toch eigenlijk niet ter zake?

      Verwijderen
    2. Het argument van de belastingbetalende partner wordt ingebracht als verweer tegen de onderliggende suggestie in de media als zou er in een huishouden in het geheel geen belasting worden betaald. Wat overigens een onlogische vergelijking is als je bedenkt dat in een kostwinnershuishouden er ook door 1 partner geen belasting wordt betaald, en daar hoor je geen verontwaardiging over. Als iemand met inkomsten/uitkering (en dat kan dus een slechtbetaalde of parttime baan plus zzp inkomsten samen zijn) onder een bepaalde grens blijft en of dat nu door aftrekposten of door een andere (al dan niet fiscale) oorzaak/reden komt doet niet ter zake, dan betaalt hij geen belasting. Je zou ook kunnen argumenteren dat het vrijstellen van AOWers van AOW premie betalen niet meer van deze tijd is en het solidariteitsstelsel ondergraaft.

      Verwijderen
    3. Zie ook: http://www.volkskrant.nl/opinie/de-zzp-er-verdient-het-om-belastingvoordeel-te-krijgen~a4500493/

      De neoliberale arbeidsmarkt heeft het solidaire stelsel allang ondergraven. Hoe triest dit ook moge zijn.

      Verwijderen
    4. Bij een kostwinnersgezin komt het inkomen ook maar van één persoon, de ander heeft geen inkomen, dus in mijn ogen gaat die vergelijking mank.
      Daarnaast zijn er diverse regelingen die het voor een kostwinnersgezin nog ongunstiger maken. Voor die gezinnen worden aftrekposten zelfs nog verlaagd.
      Die hebben dus geen enkel voordeel (behalve vrije tijd)

      Verwijderen
  3. Misschien is het goed te bedenken dat een zzp-er bij ziekte en werkloosheid ook nergens een beroep op kan doen, dus in dat opzicht weer veel minder een beroep kan doen op de sociale voorzieningen. En de AOW, ja ook huisvrouwen hebben daar recht op. Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  4. vrouwen die thuisblijven voor de kinderen betalen ook niet mee aan de AOW. Denk dat dat er meer zijn dan ZZP ers

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vond het ook echt een heel slecht stuk in de Volkskrant. Het verschil is precies dat stuk dat je nodig hebt om te sparen voor pensioen, ziekte en werkeloosheid. Dat niet iedereen het daarvoor gebruikt, is onverstandig, dat wel.
    Overigens hebben Julia en Waterman hier boven ook een punt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus als ik het goed begrijp heb je ongeveer €18.000 per jaar nodig om te sparen voor pensioen ziekte en werkeloosheid?

      Verwijderen
  6. Gelijke monniken, gelijke kappen. Zei deze zzp-er. Die amper met zwangerschapsverlof kon maar wel inkomstenbelasting wil betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. die 24000 is niet voor iedereen.. startersaftrek is maar 3 jaar.. en ook de inkomstenafhankelijke combinatiekorting geld aleen als je de minst verdienende partner, MET kinderen bent. dus je betaalt al snel eerder belasting..
    ik ben er als zzper erg blij mee zodat ik nog iets overhou aan mn werk.. uurtarief van een gastouder is erg laag, zeker bij flexopvang waarbij ik dus niet elk uur dat ik beschikbaar ben, betaalt krijg ;) vaak maar 1 of 2 opvangkids, 5,10 per kind per uur... nog minder dan min loon dus als er maar 1 is ;) en mn eigen 2 kids nemen 2 plekken in ;) dankzij de belasting hou ik er netto meer over dan bruto ;)

    daarnaast sparen we zelf en bij ziekte betaald niemand mij.. ook dat vangen we zelf op. bewust een koophuis als pensioeninvestering (geen maandlasten meer of verkopen en zo spaargeld hebben voor een kleinere woning of huurwoning)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....