Doorgaan naar hoofdcontent

Meer huizen verkocht voor een hogere prijs

De maandelijkse haleloeja berichten over de huizenmarkt zijn recent weer verschenen. Er werden weer meer huizen verkocht en ook de gemiddelde verkoopprijs was hoger.

In mei werden net geen 20.000 huizen overgeschreven tegen een gemiddelde verkoopprijs van ruim €259.600. Die prijs stond niet in de nieuwsberichten, maar was eenvoudig bij het cbs te vinden. In mei was er zo een omzet van bijna €5,2 miljard op de huizenmarkt.

Met dit soort getallen zou je denken dat er bijna geen huizen meer te koop staan en dat er ook steeds minder mensen zijn die nog een huis kunnen betalen. Met een salaris (1 verdiener) van 1,5x modaal wordt het al lastig om de gemiddelde huizenprijs aan hypotheek te krijgen.

Ik ben erg benieuwd wanneer de wal het schip keert op de woningmarkt....


Reacties

 1. De huizen gaan, in de stad waar wij wonen, als zoete broodjes over de toonbank. En vaak al binnen een paar dagen, zelfs tegen opbod. Het lijkt wel alsof wij niets geleerd hebben van de eerdere crisis. Natuurlijk weet ik dat het erg regionaal bepaald is, en dat in andere regio's het helemaal nog niet zo hard gaat.

  Het kan niet anders - om redenen die jij al aangeeft - dat de wal het schip keert op de woningmarkt. Vraag is alleen hoe lang het nog 'goed' blijft gaan. Ik ben benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Men heeft niets geleerd van de vorige crisis. Over kreditering wordt gestimuleerd door alle rente en belastingmaatregelen en sparen wordt afgestraft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Ik ben erg benieuwd wanneer de wal het schip keert op de woningmarkt", joh, we zijn pas net begonnen ;-) Gaat nog wel even door, tenzij de beurs morgen compleet in elkaar stort. In dat geval zullen we over een paar maanden de invloed wel zien. Voorlopig zal het nog wel zo doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Huizen zijn in mijn stad ook binnen No time verkocht. Al voor het op funda staat worden de eerste bezichtigen aangevraagd!
  Gouwe tijd om van de randstad naar het platteland te verhuizen en daar de rest van je leven te blijven wonen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat komt wel. Ik verwacht over een paar jaar. De eisen voor een hypotheek worden steeds strenger. Je kunt geen geld meer bij de hypotheek lenen om de gewilde woning op te knappen. Over niet al te lange tijd zullen door de vergrijzing steeds meer woningen op de markt komen van ouderen. Meestal hebben zij het onderhoud nog wel op orde, maar zitten er verouderde badkamers, keukens etc in. Of geen cv, of niet/nauwelijks geisoleerd. Die woningen zullen dan veel lager in de markt gezet worden omdat mensen ze anders niet meer willen kopen vanwege de bijkomende renoveringskosten. Het lijkt mij nirt vreemd dat als gevolg van die lagere prijzen, de hele huizenmarkt lager kan worden geprijss. Maar het blijft koffiedik kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…