Doorgaan naar hoofdcontent

Toch nog steeds veel huizen onder water

Ondanks dat de huizenprijzen gemiddeld genomen fors aan het stijgen zijn, staan nog lang niet alle huizen weer boven water. In regio's waar de stijging niet zo snel gaat staan nog zo'n 340.000 huizen "onder water".

De gemiddelde huizenprijs ligt op dit moment op €266.000 ten opzichte van €262.000 in 2008. Volgens Calcasa staan er in, vooral, het oosten en het zuiden van het land nog zo'n 340.000 huizen met een marktwaarde die lager is dan de originele aanschafprijs. Dat hoeft overigens niet te betekenen dan dat de hoogte van de hypotheek ook nog hoger is dan de huidige marktwaarde.
In het westen zou het gaan om nog zo'n 34.000 woningen.

Vooral in de Achterhoek liggen de prijzen nog steeds 7,5% lager dan in 2008, terwijl in de grote steden de prijzen al zo'n 10% hoger liggen.

Ons huis staat sinds januari niet meer onder water, maar ons vorige huis hebben we wel met verlies moeten verkopen. Die restschuld hebben we vorig jaar afgelost.

Staat jullie huis nog onder water?

Reacties

 1. Nee, al een paar jaar niet meer. Twee weken geleden hebben wij een waardebepaling laten doen, en deze viel een stuk positiever uit dan verwacht. Ik ging uit van een waarde van € 239.000, de makelaar kwam uit op een waarde van tussen de € 250.000,00 en € 255.000,00. In die zin staat ons huis nu ruim € 110.000,00 boven water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi nieuws. Dikke overwaarde gecreeerd!
   Waarom heb je een waardebepaling laten doen?

   Verwijderen
 2. Nee, gelukkig niet. De vorige eigenaar van dit huis had dat wel. Gekocht in 2007 en verkocht in 2014 met 50.000 euro verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ons huis staat ook al een paar jaar boven water. En met de huidige verkoopprijzen in de wijk zou ik 'm zelfs voor 50.000€ boven mijn oorspronkelijke hypotheek kunnen verkopen. Aantrekkelijk op papier, maar geen zin in verhuizen ;)
  Bovendien zou een nieuwe hypotheek flink hoger zijn vanwege de stijgende prijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aflossen heeft ervoor gezorgd dat mijn huis niet meer onder water staat, maar de huizenmarkt heeft er vervolgens ook nog eens voor gezorgd dat de kans klein is dat het huis bij verkoop minder opbrengt als dat het toentertijd gekost heeft... hoop ik..!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, toen ik dit appartement kocht had ik een hypotheek over 50% van de aankoop prijs. Nu heb ik nog een hypotheek van 20% van de aankoop prijs. Ik ben meteen begonnen met elk jaar boete vrij aflossen. De huis prijzen zijn ook gestegen. Een woning in mijn gebouw is net voor 40.000 euro meer verkocht dan wat ik betaald heb

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ons huis stond na een maand al niet meer onder water, maar hoe krijg je dat in deze tijd nog voor elkaar?
  Als je wat wilt moet je nu kopen als starter of oversluiter, de rente staat laag. Pak dat voordeel nu, want de huizenprijzen gaan nooit meer zoveel zakken.
  Denk ook dat je maar 1 maal kunt profiteren van de verkoop van je huis en dat is dat je er geen ander huis voor terug koopt. Sjalas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop het niet, pas vorig jaar juli gekocht ;-) Zou wel beetje sneu zijn als we nu al onderwater zouden staan. Overigens is de hypotheek ongeveer 90% van de verkoopwaarde, dus we slapen er niet minder om.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…