Doorgaan naar hoofdcontent

Hypotheek is weer afgeschreven

Gisteren zijn de meeste hypotheekbedragen weer afgeschreven. Alleen de inleg voor de spaarhypotheek wordt vandaag pas geïncasseerd door de bank.

We hebben deze maand weer €600 extra afgelost. Dit was ook de tweede maand op rij dat de extra aflossing groter was dan het bedrag dat aan rente en annuïteit werd afgeschreven. Met deze aflossing daalt onze bruto hypotheek met iets meer dan €700, waarvan dus iets meer dan €100 euro annuïtaire aflossing.

Met deze aflossing komt onze bruto hypotheek op iets meer dan €182.000 uit. Onze netto hypotheek weten we morgen pas omdat dan pas de storting van de spaarhypotheek is verwerkt. Morgen zullen we dan ook pas de hypotheekpagina updaten.

Verder kregen we vanmorgen ook bericht van de bank dat we ook onze aflossingsvrije hypotheek via internetbankieren kunnen omzetten naar een andere vorm. Hoe en wat weten we nog niet, omdat we morgen pas weer onze hypotheek kunnen wijzigen. Daaronder valt ook het doen van een extra aflossing. Maar kijken gaan we zeker, al was het maar om er een blog over te kunnen schrijven.. :)

Hebben jullie nog aflosplannen deze maand?

Reacties

 1. Klein weetje tussendoor, volgens mij zit je ook bij de ABN ? ABN geeft aan dat extra aflossen alleen via internetbankieren/incasso kan, dit is niet helemaal waar. Vroeger maakte je het gewoon over en kreeg je rente over de periode dat het nog niet verwerkt was. Grappige is dat ze dit nog steeds accepteren en nog steeds rente vergoeden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje voor de info. Ik zit inderdaad ook bij ABN.
   Ik wist dat het kon, collega-blogger bespaarbalans deed dat tot voor kort ook. Ik heb in maart zelfs telefonisch een aflossing kunnen regelen. Dus er zijn meerder mogelijkheden.
   Ik ben benieuwd wat er mogelijk is met het omzetten van een hypotheekdeel.

   Verwijderen
  2. Klopt, ik doe dat nog steeds elke maand via een automatische overboeking (hoewel wij de laatste keer een grote aflossing vooruit hebben betaald uit de buffer). Het wordt nog steeds geaccepteerd. Er zijn overigens wel plannen, zo begreep ik van een medewerker (toen ik vroeg naar overboeking extra storting bankspaarhypotheek) om dat te beperken. Want, een handmatige, niet door de bank verwachte overboeking moet handmatig worden bestemd. Via internetbankieren gaat dat automatisch. Dan snap je ook dat ze er het liefst van af willen.

   Overigens hebben wij deze maand geen aflosplannen. Wij moeten de buffer nog aanzuiveren met de voorgeschoten extra aflossing. Dat is in juni afgerond. Wij denken er dan over om dan weer een grote aflossing voor te schieten uit de buffer, omdat de rente toch niets opbrengt...

   Verwijderen
 2. Deze maand komt er vakantiegeld en daarvan gaan we zeker een groot deel gebruiken om extra af te lossen.
  Mijn man keek vanochtend naar onze hypotheek maandbedrag voor komende maand. En die is 285! Omdat het een annuiteitenhypotheek is, is daar ook een deel aflossing van.
  Ik ga nu echt merken hoeveel spanning er van me is afgevallen nu onze hypotheek zo laag is. We gaan zeker door met aflossen, maar het is zo heerlijk relaxed om nu een vaatwasser uit te zoeken, om de verwarming iets hoger te zetten (al draag ik ook een warme trui plus een vest, het is gewoon koud in huis met al die regen) en het gevoel te hebben financiele tegenslag gemakkelijker op te vangen. Vorige maand kregen we nog een stukje van de erfenis en daardoor konden we nog meer extra aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik los in januari mijn 10% extra af. En ik vind het zo super om te zien wat dan mijn maandlasten worden. Ik kan het ook zien in excel (van het worksheet van deze pagina) en het klopt altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik los ook in januari 10% van mijn relatief kleine hypotheek af. Ik heb dat inmiddels 6 keer gedaan. De laatste aflossing valt praktisch gelijk met het ingaan van mijn aow en piepklein pensioentje, dus dat komt goed uit.

   Verwijderen
 4. Of we deze maand ook gaan aflossen weet ik nog niet, maar wel zeker deze zomer. Fijn is dat toch dat het elke keer weer lukt he.
  Ben benieuwd wat er allemaal te wijzigen is bij jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gaat lekker zo.

  Hier komt er ook weer eentje aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh leuk, daar gaan we vast wat over lezen.. :)

   Verwijderen
 6. Nee, deze maand en de komende maanden ligt onze prioriteit bij het afmaken van de nieuwe slaapkamer en badkamer.
  Wij wachten op het uitkeren van een bedrag rond het einde van het jaar en dan maken we de 20% vol van dit jaar.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…